Türkiye'deki havacılık kazaları ve olayları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Uçak kazaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye

Askeri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 25 Ağustos 1954 - Eskişehir'de bir askeri uçak düştü; kazada 10 kişi yaşamını yitirdi.
  • 25 Temmuz 1957 - Bursa'da bir askeri uçak mahallenin üstüne düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.
  • 1 Şubat 1963 - Middle East Airlines'a ait Vickers Viscount tipi yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 Skytrain askeri yolcu uçağıyla çarpıştı. İki uçaktaki toplam 17 personel ile uçakların düştükleri noktalarda 87 kişi hayatını kaybetti.
  • 28 Haziran 1977 - Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F4-E Fantom savaş uçağı Afyon'a bağlı Emirdağ ilçesinin 10 mil kuzey doğusunda radar önleme görev uçusu sırasında düşmüştür. Türkiye'nin ilk F4 pilotlarından Üsteğmen Göksel Doğan ve Yüzbaşı Ali İlker Özgüler kazada hayatlarını kaybettiler.[1][2][3][4]
  • 22 Eylül 1980 - Pancarköy, Babaeski'de planlı olarak yapılan 'Sonbahar Tatbikatı 81' esnasında, Northrop F-5 tipi bir jet uçağı karargah üzerine düştü. Düştüğü anda 35 asker öldü, 72 asker yaralandı. Yaralı askerlerden 30 asker daha hayatını kaybetti. Toplam 65 askerin hayatını kaybettiği kaza Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinin en fazla asker kaybı verildiği kazadır.
  • 13 Nisan 1982 - Erzincan, Refahiye'de bir ABD askeri uçağı düştü, 28 kişi öldü.
  • 4 Nisan 1985 - Balıkesir'de bir jet uçağı şehrin üzerine düştü: 14 ölü, 21 yaralı
  • 17 Şubat 1993 - Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'i Ankara'dan Diyarbakır'a götüren uçak Güvercinlik Havaalanından kalkışından kısa süre sonra Ankara'nın Yenimahalle semtindeki PTT İşleme Merkezi'ne düştü. Kazada Orgeneral Bitlis ile 4 askeri personel ve 1 PTT görevlisi öldü.
  • 17 Mayıs 2001 - Diyarbakır'dan havalanan CASA CN 235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er hayatını kaybetti.
  • 26 Mayıs 2003 - Ukrayna merkezli özel bir havayoluna ait Yak-42 tipi uçak, Trabzon'un Maçka ilçesi'ndeki Pilav Dağı'na çakıldı. Afganistan'dan dönen İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçaktaki 62 asker ve 13 Ukraynalı mürettebat yaşamını yitirdi.[5]
  • 5 Şubat 2015- Malatya 7’nci Ana Jet Üssü’nden havalanan RF-4E (Fantom) tipi 2 savaş uçağı, İniş için dönüşe geçtiği sırada Akçadağ ilçesinin İkinciler mahallesi yakınlarında tepeye çarpmıştır.. Kazada Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmen Yasin Atalay, Üsteğmen Osman Onur Özkaya, Üsteğmen Zeynel Özgür Özbahçeci hayatını kaybetti.
  • 5 Mart 2015 - Konya'da F-4E eğitim uçağı düştü. Kazada Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı hayatını kaybetti.

Helikopter Kazaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yelken kanat, paraşüt vb. kazalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://gokseldogan.gokcell.net
  2. ^ http://www.yunak.gov.tr/default_B0.aspx?content=173
  3. ^ http://www.tayyareci.com/hvsehitleri/cilt3-1966-98/…/175.htm
  4. ^ https://www.facebook.com/sehitgokseldogan
  5. ^ Article: "Double monuments to grief" (İngilizce). Hürriyet. 2004-27-5. http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=228889 Article:. 
  6. ^ http://www.ntvmsnbc.com/news/474024.asp
  7. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11159591.asp?gid=229
  8. ^ Kelebek, Eyüp; Paçin, Erdoğan; Budakoğlu, Selahattin (6 Eylül 2008). "Motosiklet tutkunu, havada öldü". haber. Eskişehir, Bursa: milliyet.com.tr internet sitesi. http://gundem.milliyet.com.tr/motosiklet-tutkunu--havada-oldu/gundem/gundemdetay/06.09.2008/987629/default.htm. Erişim tarihi: 3 Ekim 2012. "bir kanadının kırılıp ters dönmesi sonucu tarlaya çakıldığını söylediği motorlu yelken kanadın yakıt deposu alev aldı. İnönü Eğitim Merkezi'ne kuş uçuşu 3 kilometre, karayoluyla 8 kilometre uzaklıktaki kaza kuleden de izlendi" 
  9. ^ Ölüm havada yakaladı