Türkiye'deki düşünce kuruluşları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Düşünce kuruluşları (İngilizceThink tank), alanında bilgi ve analiz üretir. İlgili bilgileri takip eder, tasnif eder ve ihtiyaç halinde sunar. Türkiye için yeni bir alandır.

Türkiye'de bulunan düşünce kuruluşları alfabetik sıra ile şunlardır:

Kuruluş adı Kısaltması Merkezi Kuruluş yılı
Actus Sağlık Araştırmaları ve Sosyal Stratejiler Geliştirme Merkezi ACTUS Kuzguncuk, İstanbul 2009
Akademik Araştırma Enstitüsü AAE Eskişehir 2013
Akbank Düşünce Kulübü ADK Sabancı Center, İstanbul 2008
Anadolu Stratejik Düşünce Akademisi ASDA Selçuklu, Konya 2014
Anka Enstitüsü 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Çankaya, Ankara 2016
Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ADAM Dikmen, Ankara 2006
Ankara Global Araştırmalar Merkezi AGAM Çankaya, Ankara 2006
Ankara Strateji Enstitüsü Ankara Strateji Anıttepe, Ankara 2011
Araştırma ve Etütler Merkezi AREM Yenimahalle, Ankara 2005
ARI Hareketi - Beşiktaş, İstanbul 1994
Alternatif Politikalar Merkezi APM Çankaya, Ankara 2004
Avrasya İncelemeleri Merkezi AVİM 13 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2009
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi BİLGESAM Şişli, İstanbul 2008
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ÇOMÜ-SAM Çanakkale
Dış Politika Enstitüsü DPE Ankara 1974
Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi EDAM Etiler, İstanbul 2005
Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM İstanbul, Bursa 2011
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ESAM Balgat, Ankara 1969
Evrensel Stratejik Araştırma Merkezi EVSAM İstanbul 2014
Global Politikalar Araştırma Merkezi GLOPOL Konya 2006
Global Strateji Enstitüsü GSE Kızılay, Ankara
Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi GASAM Şişli, İstanbul 2004
Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları HESA Balgat, Ankara 2014
Hürriyet Hukuk Hoşgörü Hareketi 3H Sultanahmet, İstanbul 2006
İran Araştırmaları Merkezi İRAM Çankaya, Ankara
İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi İSDAM Fatih, İstanbul 2012
İzmir Düşünce ve Araştırma Merkezi İZDAM Konak, İzmir 2012
Karadeniz Araştırmaları Merkezi KaraM Kızılay, Ankara 2008
KÖK Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı KÖKSAV Maltepe, Ankara 1991
Küresel Araştırma Düşünce Merkezi GRTC Kütahya 2015
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı - Beşiktaş, İstanbul 1985
Orta-Doğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği ORDAF Ataşehir, İstanbul 2008
Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi ODAM Mebusevleri, Ankara 2004
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ORSAM Çankaya, Ankara
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi ERC Ankara
Orta ve Doğu Avrupa Stratejik Araştırmalar Grubu ODSTA Ankara 2013
Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi SAREM 2002
Stratejik Araştırmalar Merkezi SAM Çankaya, Ankara 1995
Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi SASAM 4 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2012
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA 10 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ankara 2005
Strateji Enstitüsü SEN İstanbul 2014
Tarih Ekonomi ve Siyaset Araştırmaları Derneği 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TESAD 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İstanbul 2015
Temel Stratejik Araştırmalar ve Danışmanlık TSA[kaynak belirtilmeli] Çankaya, Ankara 2009
Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı TASAV Ankara 2012
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM İstanbul 2002
Türkiye Düşünce Kulübü Derneği TDKD Bursa 2009
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV Ankara 2004
Türkiye Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Yeni adı ULİSAM) TESAM İstanbul 2008
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV İstanbul 1994
Türkiye Kültür Araştırmaları Grubu - Beşiktaş, İstanbul 1999
Türkiye Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi TUSAM Bahçelievler, Ankara 2004
Ulusal Enerji Forumu - İstanbul 2001
Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği UGSAD Ankara 1992
Ulusal Strateji Araştırmaları Merkezi ULUSAM 31 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bursa 2017
Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi IMPR Ankara 2012
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Eski adı TESAM) ULİSAM Ankara 2008
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi TürkSAM Ankara 2002
Uluslararası Kültürel Araştırmalar Merkezi UKAM İstanbul 2012
Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi UPAM Ankara 2012
Ankara Politikalar Merkezi APM Ankara 2014
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu USAK Mebusevleri, Ankara 2001
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği USTAD Mardin 2011
Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi [1] PAMER İstanbul 2014
Strateji Düşünce Enstitüsü SDE Ankara 2009
Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü SAREN İstanbul
İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi İNSAMER İstanbul 2014
Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi DİPAM 20 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Üsküdar, İstanbul 2020
Yeni Toplum Kurucuları Dernegi YTK 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2017
Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi YTSAM Gölbaşı, Ankara 1994

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015.