Türkiye'de tutuklanan gazeteciler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gazeteciler, İstanbul'da meslektaşlarının tutuklanmasını protesto ediyor, Aralık 2016.

Türkiye'de pek çok gazeteci, ülkenin çeşitli yerlerindeki hapishanelerde tutuklu bulunmaktadır.[1] Alttaki tabloda şu an tutuklu, aranan veya serbest bırakılan gazetecilerin listesidir.[2] Avrupa Konseyi'nin kamuoyuna açıkladığı bir rapora göre "Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkedir". Raporda ayrıca 2018 sonu rakamlarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde cezaevinde olan 130 gazeteci den 110'u Türkiye'de bulunmaktadır. [3]

Tutuklanan gazeteciler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteciler
Ad-Soyadı Medya Posizyon Tutuklama tarihi Durumu Geçmiş bilgi
Abdulcebbar Karabeğ Azadiya Welat Mersin'de muhabir 2010-09-26 2012-11-02 serbest kaldı [4] Hatay'da bulunan hapishanede yattı.
Abdullah Çetin Dicle Haber Ajansı Kurtalan'da muhabir 2011-12-16 Tutuklu Diyarbakır D-tipi cezaevinde yatmıştır.
Ahmet Akyol Dicle Haber Ajansı Adana'de muhabir 2011-05-09 Tutuklu Adana, Ceyhan'da M-tipi cezaevinde.
Ahmet Birsin Gün TV Genel Koordinatör 2009-04-14 Tutuklu Diyarbakır D-tipi ceza evinde tutuklu
Ali Konar Azadiya Welat Elazig'da muhabir 2010-05-27 Tutuklu Malatya E-tipi ceza evinde tutuklu
Arif Çelebi Serbest bırakılması 2014-05-08 [5]
Ayşe Oyman Özgür Gündem yazar 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Aziz Tekin Azadiya Welat Mardin'de muhabir 2012-01-29 Tutuklu Mardin E-tipi ceza evinde tutuklu
Bayram Namaz Atılım yazar 2006-09-10 Serbest bırakılması 2014-05-08 [5] Edirne F-tipi ceza evinde tutuklu
Bedri Adanır Aram Yayınları, Hawar Genel Yönetmen 2010-01-08 Serbest bırakılması 2012-11-27 [6] Diyarbakır D-tipi ceza evinde tutuklu
Cengiz Kapmaz Özgür Gündem yazar 2011-11-26 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Çağdaş Kaplan Dicle Haber Ajansı Istanbul’da muhabir 2011-12-20 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Davut Uçar Etik Ajans Yönetmen 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Deniz Yıldırım 2009-11-09 Tutuklu
Derek Stoffel CBC News journalist 2013-06-12 Serbest bırakılması 2013-06-12 [7]
Dilşah Ercan Azadiya Welat Mersin'de muhabir 2011-12-24 Tutuklu Ceyhan M-tipi cezaevinde tutuklu
Dilek Demiral Özgür Gündem journalist 2010-09-26 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Ebru Umar Metro, Libelle yazar, köşe yazarı 2016-04-23
Ekrem Dumanlı Zaman Gazetesi Genel Yönetmen 2014-12-14
Enes Bora TRT Muhabir 2016-12-22 Serbest birakilmasi 2018-13-02 Sincan, T-tipi cezaevinde tutuklu.
Ersin Şanlı TRT Yurt Haberler Müdürü 2019-02-12 Tutuklu Kayseri Cezaevi [8]
Erdal Süsem Eylül yazar 2010-02-01 Tutuklu Edirne F-tipi ceza evinde tutuklu
Erol Zavar Odak Yönetmen 2007-01-20 Tutuklu Ankara, Sincan F-tipi ceza evinde tutuklu
Ertuğ Bozkurt Dicle Haber Ajansı yazar 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Fatih Özgür Aydın 2011-07-25 Tutuklu
Fatma Koçak Dicle Haber Ajansı Yönetmen 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Faysal Tunç Dicle Haber Ajansı Şırnak’ta muhabir 2007-04-05 Tutuklu Kalkandere L-tipi ceza evinde tutuklu
Ferhat Çiftçi Azadiya Welat Gaziantep’te muhabir 2011-02-16 Tutuklu Gaziantep H-tipi ceza evinde tutuklu
Füsun Erdoğan Özgür Radyo Genel Koordinatör 2006-09-10 Serbest bırakılması 2014-05-08 [5] Kandıra T-tipi ceza evinde tutuklu
Gülsen Aslan Dicle Haber Ajansı Batman'da muhabir 2012-02-20 Tutuklu Batman M-tipi ceza evinde tutuklu
Hakan Soytemiz 2010-09-25 Tutuklu
Hamit Dilbahar Azadiya Welat yazar 2010-02-13 Tutuklu Erzurum E-tipi ceza evinde tutuklu
Hasan Özgüneş Azadiya Welat yazar 2011-10-28 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Hatice Duman Atılım Yönetmen 2003-04-01 Tutuklu Gebze M-tipi ceza evinde tutuklu
Hidayet Karaca Samanyolu TV Sahibi 2014-12-14 Tutuklu
Hikmet Çiçek 2008-03-25 Tutuklu
Hüseyin Deniz Evrensel muhabir 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Ismail Yıldız Dersim Yönetmen 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Kenan Karavil Radyo Dünya Genel Yönetmen 2009-12-11 Tutuklu Adana Kürkçüler F-tipi ceza evinde tutuklu
Kenan Kırkaya Dicle Haber Ajansı Ankara'da muhabir 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Mazlum Özdemir Dicle Haber Ajansı yazar 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Mehmet Baransu Taraf muhabir ve köşe yazarı 2015-03-02[9] Tutuklu Metris Cezaevi
Mehmet Emin Yıldırım Azadiya Welat Genel Yönetmen 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Mehmet Güneş Türkiye Gerçeği yazar ???-??-?? Serbest bırakılması 2012-10-05 [10]
Mehmet Haberal Kanal B Sahibi 2009-04-17 Serbest bırakılması 2013-08-06 [11]
Mehmet Yeşiltepe Devrimci Hareket yazar 2009-04-30 Tutuklu Tekirdağ F-tipi ceza evinde tutuklu
Miktat Algül 2010-05-17 Tutuklu
Murat Aydın 2011-10-22 Tutuklu
Musa Kart Yürüyüş 2012-09-18 Tutuklu
Mustafa Balbay Cumhuriyet Ankara’da muhabir 2009-03-06 Tutuklu
Mustafa Gök Ekmek ve Adalet Ankara’da muhabir 2004-02-01 Tutuklu Ankara, Sincan F-tipi ceza evinde tutuklu
Nahide Ermiş Demokratik Modernite board member 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Nevin Erdemir Özgür Gündem yazar 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Nilgün Yıldız Dicle Haber Ajansı Mardin'de muhabir 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Nurettin Fırat Özgür Gündem yazar 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Nuri Yeşil Azadiya Welat Tunceli'de muhabir 2010-05-27 Tutuklu Elbistan E-tipi ceza evinde tutuklu
Oktay Candemir Dicle Haber Ajansı journalist 2011-12-24 Serbest bırakılması 2012-11-16[12] Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Ömer Çelik Dicle Haber Ajansı correspondent in Istanbul'da 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Ömer Çiftçi Demokratik Modernite Sahibi 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Ömer Faruk Çalışkan Özgür Halk Genel Yönetmen 2008-07-19 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Özlem Ağuş Dicle Haber Ajansı Adana'da muhabir 2011-12-24 Tutuklu Adana, Karataş ceza evinde tutuklu
Pervin Yerlikaya Dicle Haber Ajansı Istanbul'da muhabir 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Ramazan Pekgöz Dicle Haber Ajansı yazar 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Sadık Topaloğlu Dicle Haber Ajansı Urfa’da muhabir 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Saša Petricic CBC News journalist 2013-06-12 Serbest bırakılması 2013-06-12 [7]
Vedat Demir Yarına Bakış Köşe yazarı 2016-08-03 Tutuklu Silivri Cezaevi'de tutuklu
Selahattin Aslan Demokratik Modernite 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Semiha Alankuş Demokratik Modernite 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Sevcan Atak Özgür Halk yazar 2010-06-18 Tutuklu Adana, Karataş ceza evinde tutuklu
Seyithan Akyüz Azadiya Welat Adana’da muhabir 2009-12-11 Tutuklu Iskenderun M-tipi ceza evinde tutuklu
Sibel Güler Özgür Gündem journalist 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Sinan Aygül Dicle Haber Ajansı Bitlis'te muhabir 2011-01-23 Serbest bırakılması 2012-11-07 Muş E-tipi cezaevinde tutuklu
Soner Yalçın OdaTV, Hürriyet Sahibi, journalist 2011-02-14 Serbest bırakılması 2012-12-27 [13] Silivri L-tipi ceza evinde tutuklu
Sultan Şaman Hevîya Jinê yazar 2012-02-07 Tutuklu Batman M-tipi cezaevinde tutuklu
Şahabettin Demir Dicle Haber Ajansı Van’da muhabir 2010-09-05 Tutuklu
Şükrü Sak Akıncı Yol ve Baran Dergisi Genel Yönetmen 2010-04-26 Tutuklu Sivas'ta E-tipi ceza evinde tutuklu
Tayip Temel Azadiya Welat yazar 2011-10-08 Tutuklu Diyarbakir D-tipi ceza evinde tutuklu
Tuncay Özkan ex-Kanaltürk Sahibi 2008-09-27 Serbest bırakılması 2014-03-10 Silivri L-tipi ceza evinde tutuklu
Turabi Kişin Özgür Gündem yazar 2012-01-02 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Turhan Özlü Ulusal Kanal Genel Yönetmen 2011-10-08 Tutuklu Silivri L-tipi ceza evinde tutuklu
Yalçın Küçük yazar 2011-03-07 Tutuklu Silivri L-tipi ceza evinde tutuklu
Yüksel Genç Özgür Gündem yazar 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Zeynep Kuray Birgün İstanbul’da muhabir 2011-12-24 Serbest bırakılması 2013-04-26[14] İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Ziya Çiçekçi Özgür Gündem Sahibi 2011-12-24 Tutuklu Kandıra F-tipi cezaevinde tutuklu
Zuhal Tekiner Dicle Haber Ajansı Sahibi 2011-12-24 Tutuklu İstanbul, Bakırköy L-tipi ceza evinde tutuklu
Bülent Karagöz Kocaeli Halk Gazetesi Genel yayın yönetmeni 2020-09-28 Tutuklu Kocaeli Kandıra T Tipi Kapalı Cezaevi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Committee to Protect Journalists 2014 prison census: 220 journalists jailed worldwide 17 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved on October 8, 2012
  2. ^ The European Federation of Journalists Türkiye'deki hapishanelerdeki gazeteciler listesi 24 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 8 Ekim 2012 erişildi.
  3. ^ [1]
  4. ^ a b Evrensel Gazeteci Karabeğ ve Çat’a tahliye 8 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. , retrieved on 17 November 2012
  5. ^ a b c Hürriyet Daily News Three journalists, including Füsun Erdoğan, released over duration of detention 8 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 08 May 2014
  6. ^ Bianet Bedri Adanır Özgür 30 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 28 November 2012
  7. ^ a b CBC CBC News, CBC correspondents released from detention in Turkey 15 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 18 June 2013
  8. ^ [2]
  9. ^ Greenslade, Roy (5 Mart 2015). "Turkish journalist Tutuklu over military coup scoop he wrote in 2010". The Guardian. 
  10. ^ Bianet Devrimci Karargahta dört tahliye 8 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 9 October 2012
  11. ^ "Mehmet Haberal serbest". Hürriyet. 6 Ağustos 2013. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2018. 
  12. ^ Bianet 34 tutukludan ikisine tahliye 19 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 16 November 2012
  13. ^ Bianet Soner Yalçın, Imprisoned Journalist, Released 15 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved on 12 January 2013
  14. ^ "Zeynep Kuray tahliye edildi". OdaTV. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016.