Türkiye'de Voleybol Ligleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'de 2021-2022 sezonuna kadar 5 lig bulunuyor.

Ligler[değiştir | kaynağı değiştir]

Efeler & Sultanlar Ligi (En Üst Seviye)[değiştir | kaynağı değiştir]

Üst ligler olan Efeler Ligi ve Sultanlar Ligi'nde 14 takım bulunuyor.[1][2]

Lig statüsü (2021-22)[değiştir | kaynağı değiştir]

2021-2022 sezonu Efeler ve Sultanlar Ligi toplam 14 takım arasında oynanacaktır.

Müsabakalar 2 devreli deplasmanlı lig usulüne göre oynanacaktır.

Lig Etabı sonunda son 2 sırayı alan takımlar (13. ve 14.) 1. Lige düşer.

Lig Etabı sonunda 1., 2., 3. ve 4. olan takımlar Play-Off 1. Etap maçlarını oynarlar. Play-Off 1. Etap maçları sonunda ligin 1,, 2., 3. ve 4.’sü belirlenir.

Yarı Finalde ilk maç ligi alt sırada bitiren takım ev sahibi olur.İkinci maç üst sırada ligi tamamlayan takımın sahasında oynanır eşitlik halinde takımlar üçüncü maçı yine üst sırada bitiren takımın sahasında karşılaşırlar iki maç kazanan takım finale yükselir.

  Yarı finaller Final
 Normal Sezon 4.sü  
 Normal Sezon 1.si  
 
 
     1-4 Maçı Galibi  
   2-3 Maçı Galibi  
 Normal Sezon 3.sü
 Normal Sezon 2.si    

Final Maçları ilk maç alt sırada tamamlayan takımın evinde,ikinci ve üçüncü maç üst sahada ki takımın evinde oynanır.Gerekirse dördüncü maç alt sıradaki takımın beşinci maç üst sıradaki takımın evinde oynanır 3 maç kazanan takım lig şampiyonu olur.

  Yarı finaller 3.lük-4.lük Maçı
 Normal Sezon 4.sü  
 Normal Sezon 1.si  
 
 
     1-4 Maçı Mağlubu  
   2-3 Maçı Mağlubu  
 Normal Sezon 3.sü
 Normal Sezon 2.si    

3.lük maçları ilk maç alt sırada tamamlayan takımın evinde,ikinci maç ve gerekirse üçüncü maç üst sahada ki takımın evinde oynanır. 2 maç kazanan takım ligi 3. sırada tamamlar.

Lig Etabını 5., 6., 7. ve 8. sırada bitiren takımlar Play-Off 2. Etap maçlarını oynarlar. Play-Off 2. Etap maçları sonunda ligin 5., 6., 7. ve 8.’si belirlenir.

5.lik-8.lik klasman maçlarında ilk maç ligi alt sırada bitiren takım ev sahibi olur.İkinci maç üst sırada ligi tamamlayan takımın sahasında oynanır eşitlik halinde takımlar üçüncü maçı yine üst sırada bitiren takımın sahasında karşılaşırlar iki maç kazanan takım 5.lik maçı oynamaya hak kazanır.

  5.lik - 8.lik Klasmanı 5.lik - 6.lık Maçı
 Normal Sezon 8.si  
 Normal Sezon 5.si  
 
 
     5-8 Maçı Galibi  
   7-6 Maçı Galibi  
 Normal Sezon 7.si
 Normal Sezon 6.si    

5.lik maçları ilk maç alt sırada tamamlayan takımın evinde,ikinci maç ve gerekirse üçüncü maç üst sahada ki takımın evinde oynanır. 2 maç kazanan takım ligi 5. sırada tamamlar.

  5.lik - 8.lik Klasmanı 7.lik - 8.lik Maçı
 Normal Sezon 5.si  
 Normal Sezon 8.si  
 
 
     5-8 Maçı Mağlubu  
   7-8 Maçı Mağlubu  
 Normal Sezon 7.sü
 Normal Sezon 6.si    

7.lik maçları ilk maç alt sırada tamamlayan takımın evinde,ikinci maç ve gerekirse üçüncü maç üst sahada ki takımın evinde oynanır. 2 maç kazanan takım ligi 7. sırada tamamlar.

Avrupa Kupalarına katılım (Şampiyonlar Ligi, CEV Cup, Challenge Cup ve Balkan Kupası), Play-Off 1. ve 2. Etap maçları sonucunda belirlenen sıralamaya göre yapılır.[3]

1.Lig[değiştir | kaynağı değiştir]

1. ligde erkekler ve kadınlarda A ve B gruplarında 12'şer takım olmak üzere, erkeklerde 24 takım ve kadınlarda 24 takım bulunuyor.[4]

1.Lig Statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler ve Kadınlar 1. Liginde A ve B gruplarında 12’şer takım yarışacaktır. Her grup müsabakalarını kendi arasında deplasmanlı iki devreli lig usulüne göre oynayacaklardır.

Deplasmanlı iki devreli lig usulüne göre oynanan müsabakalar sonucunda A ve B gruplarında 1., 2., 3. ve 4. (Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü) sırayı elde eden toplam 8 takım, Yarı Finallere katılmaya hak kazanır. I.Etap müsabakaları sonunda A ve B Gruplarında son iki sırayı alan takımlar (11 ve 12.’nci sırayı alan takımlar) 2. Lige düşer.

YARI FİNAL: Federasyonca iki gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenen bir ilde tek devreli lig usulüne göre turnuva maçları oynarlar. Yarı Final gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar Final Grubuna katılmaya hak kazanırlar.

FİNAL: Yarı Final müsabakaları sonucunda finale çıkan 4 takım, Federasyonca belirlenecek ilde tek devreli lig usulüne göre turnuva oynarlar. Final müsabakaları sonunda 1. ve 2. (birinci ve ikinci) sırayı elde eden takımlar en üst lige yükselirler.[5]

2.Lig[değiştir | kaynağı değiştir]

2. ligde kadınlarda 16 grupta 142, erkeklerde ise 8 grupta 68 takım mücadele edecek.

2.Lig Erkekler Ligi Statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

I.ETAP: Gruplardaki takımlar iki devreli deplasmanlı lig usulüne göre karşılaşırlar. Müsabakalar sonunda 8 grubun 1. ve 2.’leri toplam 16 takım YARI FİNALE yükselir.

YARI FİNAL: Federasyonca 4’erli 4 gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenecek illerde 3 günlük tek devreli lig usulü turnuva maçları oynarlar. Yarı final müsabakaları sonucunda gruplarda 1. ve 2. olan 8 takım Finale kalır.

FİNAL: Federasyonca 4’erli 2 gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenecek ilde tek devreli lig usulü turnuva maçları oynarlar. Müsabakalar sonunda her iki grubun 1. ve 2.’leri toplam 4 takım 1. Lige terfi eder.[6]

2.Lig Kadınlar Lig Statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

I.ETAP: Gruplardaki takımlar iki devreli deplasmanlı lig usulüne göre karşılaşırlar. Müsabakalar sonunda 16 grubun 1. ve 2.’leri toplam 32 takım Çeyrek Finale yükselir.,

LİGDEN DÜŞME: 9 ve 10 takımlı gruplarda son iki sıraya alan takımlar (9’lu gruplarda 8. ve 9.takım - 10’lu gruplarda 9.ve 10.takım), diğer gruplarda ise son sırayı alan takımlar mahalli lige düşerler.

ÇEYREK FİNAL: Federasyonca 4’erli 8 gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenecek illerde 3 günlük tek devreli lig usulü turnuvamaçları oynarlar. Çeyrek final müsabakaları sonucunda gruplarda 1. ve 2. olan 8 takım Yarı Finale kalır.

YARI FİNAL: Federasyonca 4’erli 4 gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenecek illerde 3 günlük tek devreli lig usulü turnuvamaçları oynarlar. Yarı final müsabakaları sonucunda gruplarda 1. ve 2. olan 8 takım Finale kalır.

FİNAL: Federasyonca 4’erli 2 gruba ayrılan takımlar, Federasyonca belirlenecek ilde tek devreli lig usulü turnuva maçları oynarlar. Müsabakalar sonunda her iki grubun 1. ve 2.’leri toplam 4 takım 1. Lige terfi eder.[7]

Bölgesel Lig[değiştir | kaynağı değiştir]

Henüz 2021-2022 sezonu katılacak takımların belli olmadığı bölgesel ligde 2020-2021 sezonunda kadınlarda 44 grupta 180, erkeklerde ise 32 grupta 113 takım mücadele etti.

Bölgesel Lig Statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

GRUP ETABI: Gruplardaki takımlar tek devreli lig usulüne göre karşılaşırlar. Müsabakalar sonunda grup birincileri final etabına kalır.[8]

FİNAL: Federasyonun bölgesel olarak belirlediği 4 er takım tarafsız bir ilde tek devre lig usulüne göre karşılaşır grup birincileri 2.Lige terfi eder.[9]

Mahalli Büyükler Ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgesel Lig'e bağlı yerel liglerde bayanlar için yaklaşık 400 kulüp ve 81 ilde erkekler için 250 takım bulunuyor.

81 ilde düzenlenen mahalli ligler illerin belirleyeceği statülerle sezon içinde oynanmaktadır.Lig maçları sonrasında bir sonraki sezonda isteyen ekipler bir üst lig olan Bölgesel Ligde mücadele ederler.

Takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki en üst ligde mücadele eden en popüler Kadınlar Ligi takımları Eczacıbaşı (kadın voleybol takımı)(Eczacıbaşı 27 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), VakıfBank SK (Vakifbank 1 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Galatasaray (kadın voleybol takımı)(Galatasaray 28 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.),Fenerbahçe (kadın voleybol takımı) (Fenerbahçe 17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), THY ve Yeşilyurt (kadın voleybol takımı)(Yeşilyurt 24 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) dır.

Ayrıca son zamanlarda gösterdiği çıkışla Nilüfer Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Mert Grup Sigorta'da ön plana çıkmakta.

Erkeklerde ise en üst ligde için Arkas (erkek voleybol takımı)(Arkas 10 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Ziraat Bankası (erkek voleybol takımı)(Ziraat Bankası 15 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Halkbank (erkek voleybol takımı)(Halk Bank 15 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Fenerbahçe (erkek voleybol takımı) (Fenerbahçe 10 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Galatasaray (erkek voleybol takımı)(Galatasaray 27 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) ve son dönemde yükselen (Altekma 31 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) son dönemde en çok akıllara gelen kulüpleri oluşturmakta.

Efeler Ligi'nde büyük bir çıkış gösteren Doğu temsilcileri Solhanspor, Yeni Kızıltepe ve Cizre Belediyespor ise bölgelerinde çok büyük bir popülerliğe sahiplerdir.

Ayrıca uzun yıllar bölgesel ligde mücadele eden ve devamlılığını sağlayan alt liglerde olmasına rağmen, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ve gösterdiği duyarlılıklarla İstanbul Voleybol Kulübü (İstanbul Voleybol Kulübü 14 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) uzun yıllardı alt liglerde mücadele eden ve son dönemde adından sıkça bahsettiren takımların başında yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AXA Sigorta Efeler Ligi". Türkiye Voleybol Federasyonu | TVF. 27 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  2. ^ "Misli.com Sultanlar Ligi". Türkiye Voleybol Federasyonu | TVF. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  4. ^ "Sigortashop Kadınlar 1. Ligi". Türkiye Voleybol Federasyonu | TVF. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021.