Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay II. başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının II. Başkanları listesini içermektedir.

Genelkurmay II. başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1 Salih Omurtak1.jpg Yarbay Salih Omurtak 30 Ocak 1920 2 Eylül 1921
2 Âsım Gündüz.jpg Albay Asım Gündüz 2 Eylül 1921 12 Ocak 1924
3 Kazim Orbay.jpg Albay Kâzım Orbay 11 Mayıs 1924 18 Aralık 1928
4 Âsım Gündüz.jpg Orgeneral Asım Gündüz 5 Ocak 1929 1 Aralık 1943
5 Kazim Orbay.jpg Orgeneral Kâzım Orbay 1 Aralık 1943 12 Ocak 1944
6 Salih Omurtak1.jpg Orgeneral Salih Omurtak 13 Ocak 1944 24 Haziran 1946
7 Muzzafer Tugsavul.jpg Orgeneral Muzaffer Tuğsavul 16 Kasım 1946 25 Ağustos 1949
8 Blanco portrait.svg Orgeneral İzzet Aksalur 15 Eylül 1949 6 Haziran 1950
9 Blanco portrait.svg Orgeneral Zekâi Okan 6 Haziran 1950 24 Aralık 1951
10 Blanco portrait.svg Orgeneral Şahap Gürler 24 Aralık 1951 25 Temmuz 1952
11 Blanco portrait.svg Orgeneral Zekâi Okan 25 Temmuz 1952 21 Temmuz 1954
12 Blanco portrait.svg Orgeneral Rüştü Erdelhun 14 Eylül 1954 14 Haziran 1956
13 Blanco portrait.svg Orgeneral Salih Coşkun 17 Temmuz 1956 15 Aralık 1957
14 Turkse chef Generale staf (Generaal Sunay),, Bestanddeelnr 916-7535 (cropped).jpg Orgeneral Cevdet Sunay 15 Aralık 1957 3 Haziran 1960
15 Blanco portrait.svg Hv. Korgeneral Seyfi Turagay 3 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
16 Blanco portrait.svg Korgeneral Süleyman Şefik İlter 4 Ağustos 1960 20 Ocak 1961
17 Muhittin Önür.gif Orgeneral Muhittin Önür 20 Ocak 1961 23 Haziran 1961
18 Blanco portrait.svg Korgeneral Memduh Tağmaç 27 Haziran 1961 27 Ağustos 1964
19 Blanco portrait.svg Orgeneral Refik Tulga 1 Eylül 1964 29 Ağustos 1967
20 Blanco portrait.svg Orgeneral Fikret Esen 29 Ağustos 1967 18 Mart 1969
21 Blanco portrait.svg Orgeneral Faruk Gürler 18 Mart 1969 29 Ağustos 1969
22 Blanco portrait.svg Orgeneral Nihat Tulunay 29 Ağustos 1969 29 Ağustos 1972
23 Blanco portrait.svg Orgeneral Turgut Sunalp 29 Ağustos 1972 30 Ağustos 1973
24 Blanco portrait.svg Orgeneral Adnan Ersöz 29 Ağustos 1973 30 Ağustos 1975
25 Kenan Evren (cropped).png Orgeneral Kenan Evren 30 Ağustos 1975 30 Ağustos 1976
26 Vecihi1.jpg Orgeneral Vecihi Akın 30 Ağustos 1976 30 Ağustos 1977
27 SedatCelasun.gif Orgeneral Sedat Celasun 30 Ağustos 1977 30 Ağustos 1978
28 Ali Haydar Saltık.gif Orgeneral Ali Haydar Saltık 30 Ağustos 1978 30 Ağustos 1980
29 Blanco portrait.svg Orgeneral Necdet Öztorun 30 Ağustos 1980 6 Ağustos 1983
30 Necip Torumtay.jpg Orgeneral Necip Torumtay 6 Ağustos 1985 30 Ağustos 1987
31 Blanco portrait.svg Orgeneral Kaya Yazgan 30 Ağustos 1987 30 Ağustos 1989
32 Blanco portrait.svg Orgeneral Mehmet Önder[1] 30 Ağustos 1989 30 Ağustos 1991
33 Blanco portrait.svg Orgeneral Fikret Küpeli

[2]

30 Ağustos 1991 30 Ağustos 1993
34 Blanco portrait.svg Hv. Orgeneral Ahmet Çörekçi 30 Ağustos 1993 30 Ağustos 1995
35 Çevik Bir DD-SD-00-01007.jpg Orgeneral Çevik Bir 30 Ağustos 1995 30 Ağustos 1998
36 Blanco portrait.svg Orgeneral Hilmi Özkök 30 Ağustos 1998 30 Ağustos 1999
37 Halit Edip Başer.jpg Orgeneral Halit Edip Başer 30 Ağustos 1999 30 Ağustos 2000
38 Yaşar Büyükanıt cropped.jpg Orgeneral Yaşar Büyükanıt 30 Ağustos 2000 30 Ağustos 2003
39 Ilker Basbug.jpg Orgeneral İlker Başbuğ 30 Ağustos 2003 30 Ağustos 2005
40 Blanco portrait.svg Orgeneral Işık Koşaner 30 Ağustos 2005 30 Ağustos 2006
41 Blanco portrait.svg Orgeneral Ergin Saygun 30 Ağustos 2006 30 Ağustos 2008
42 Blanco portrait.svg Orgeneral Hasan Iğsız 30 Ağustos 2008 30 Ağustos 2009
43 Blanco portrait.svg Orgeneral Aslan Güner 30 Ağustos 2009 30 Ağustos 2011
44 Hulusi Akar (cropped version).jpg Orgeneral Hulusi Akar 30 Ağustos 2011 22 Ağustos 2013
45 OrgeneralYasarGulerNATOHQ.jpg Orgeneral Yaşar Güler 22 Ağustos 2013 28 Temmuz 2016
46 Ümit Dündar.png Orgeneral Ümit Dündar 28 Temmuz 2016 10 Temmuz 2018
47 Blanco portrait.svg Korgeneral Metin Gürak 10 Temmuz 2018 10 Ocak 2020
48 Blanco portrait.svg Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu 10 Ocak 2020

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Milliyet 04.08.1989 (s.9) "Fisunoğlu 1. Ordu Komutanı"
  2. ^ Cumhuriyet 04.08.1991 "Askeri Şûra kararları açıklandı Orgeneral Beyazıt, Ege Ordu Komutanı"