Jandarma genel komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Türk Jandarma Genel Komutanları listesi sayfasından yönlendirildi)
Komutanlık forsu

Jandarma genel komutanları listesi Jandarma Genel Komutanlığına komutanlık yapmış komutanların listesidir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1839 yılında olarak kurulmuş teşkilata ilk komutanlığı Rasim Bey yapmıştır.

Komutanlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1917-1923 arası[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1 Blanco portrait.svg Mirliva Rasim Bey 1917 1918
2 Ibrahim Refet Pasha.jpg Miralay Refet Bele 17 Ekim 1918 16 Mayıs 1919
3 Blanco portrait.svg Miralay Bahattin Ertürk 1920 1920
4 Blanco portrait.svg Kaymakam Ali Galip 1921 1923

1923-günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1 Baha Hurşit Süel.jpg Miralay Baha Hurşit Süel 29 Ekim 1923 6 Haziran 1924
2 Ahmet Zeki Soydemir.jpg Mirliva Ahmet Zeki Soydemir 6 Haziran 1924 30 Temmuz 1930
3 Mehmet Kazim Orbay.jpg Korgeneral Kazım Orbay 30 Temmuz 1930 24 Ağustos 1935
4 NaciTinaz.gif Korgeneral Naci Tınaz 3 Eylül 1935 12 Kasım 1939
5 Cemil Cahit Toydemir.jpg Korgeneral Cemil Cahit Toydemir 12 Kasım 1939 13 Temmuz 1940
6 AArtunkal.jpg Korgeneral Ali Rıza Artunkal 27 Ekim 1940 11 Ekim 1941
7 Rüştü Akın.jpg Korgeneral Rüştü Akın 1 Ekim 1941 11 Ocak 1943
8 Rıfat Mataracı.jpg Korgeneral Rıfat Mataracı 26 Şubat 1943 3 Mayıs 1945
9 Blanco portrait.svg Korgeneral Nazmi Gönenli 9 Mayıs 1945 18 Ekim 1947
10 Kanatli.gif Korgeneral Şükrü Kanatlı 23 Ekim 1947 28 Mart 1949
11 Blanco portrait.svg Korgeneral Nuri Berköz 28 Mart 1949 28 Haziran 1950
12 Blanco portrait.svg Orgeneral Kemal Yaşınkılıç 3 Temmuz 1950 24 Mayıs 1954
13 Blanco portrait.svg Orgeneral Tahsin Çelebican 27 Mayıs 1954 27 Mayıs 1960
14 Blanco portrait.svg Tümgeneral Nezihi Fırat 28 Mayıs 1960 16 Haziran 1960
15 Blanco portrait.svg Korgeneral Hayati Ataker 16 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
16 Muhittin Önür.gif Korgeneral Muhittin Önür 7 Eylül 1960 14 Ocak 1961
17 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Abdurrahman Doruk 16 Ocak 1961 24 Şubat 1962
18 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Fahri Ogan 25 Şubat 1962 25 Temmuz 1962
19 Blanco portrait.svg Orgeneral Fikret Esen 25 Temmuz 1962 12 Temmuz 1966
20 Haydar Sükan.jpg Orgeneral Haydar Sükan 12 Temmuz 1966 22 Ağustos 1968
21 Kemal Atalay.jpg Orgeneral Kemal Atalay 4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
22 Semih Sancar.PNG Orgeneral Semih Sancar 29 Ağustos 1969 28 Ağustos 1970
23 Blanco portrait.svg Orgeneral Kemalettin Eken 2 Eylül 1970 28 Ağustos 1972
24 Orhan Yiğit.jpg Orgeneral Orhan Yiğit 28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1975
25 Nurettin Ersin.png Orgeneral Nurettin Ersin 22 Ağustos 1975 5 Ocak 1976
26 Blanco portrait.svg Korgeneral Şahap Yardımoğlu 26 Şubat 1976 25 Ağustos 1978
27 SedatCelasun.gif Orgeneral Sedat Celasun 25 Ağustos 1978 6 Aralık 1983
28 Blanco portrait.svg Orgeneral Mehmet Buyruk 6 Aralık 1983 20 Ağustos 1985
29 Blanco portrait.svg Orgeneral Fikret Oktay 20 Ağustos 1985 30 Ağustos 1986
30 Mehmet Adnan Doğu.jpg Orgeneral Adnan Doğu 15 Ağustos 1986 30 Ağustos 1988
31 Blanco portrait.svg Orgeneral Burhanettin Bigalı 23 Ağustos 1988 30 Ağustos 1990
32 EşrefBitlisJandarma.jpg Orgeneral Eşref Bitlis 20 Ağustos 1990 17 Şubat 1993
33 Blanco portrait.svg Orgeneral Aydın İlter 23 Şubat 1993 1 Eylül 1995
34 Teoman koman.jpg Orgeneral Teoman Koman 30 Ağustos 1995 29 Ağustos 1997
35 Blanco portrait.svg Orgeneral Fikret Özden Boztepe 29 Ağustos 1997 27 Ağustos 1998
36 Blanco portrait.svg Orgeneral Rasim Betir 27 Ağustos 1998 24 Ağustos 2000
37 Tahir Aytaç Yalman.jpg Orgeneral Aytaç Yalman 24 Ağustos 2000 27 Ağustos 2002
38 Blanco portrait.svg Orgeneral Şener Eruygur 27 Ağustos 2002 26 Ağustos 2004
39 Blanco portrait.svg Orgeneral Fevzi Türkeri 26 Ağustos 2004 24 Ağustos 2006
40 Blanco portrait.svg Orgeneral Işık Koşaner 24 Ağustos 2006 26 Ağustos 2008
41 Blanco portrait.svg Orgeneral Atila Işık 27 Ağustos 2008 11 Ağustos 2010
42 Necdet Özel 2 (cropped).jpg Orgeneral Necdet Özel 11 Ağustos 2010 29 Temmuz 2011
43 Blanco portrait.svg Orgeneral Bekir Kalyoncu 4 Ağustos 2011 22 Ağustos 2013
44 Servet Yörük.png Orgeneral Servet Yörük 22 Ağustos 2013 22 Ağustos 2014
45 Blanco portrait.svg Orgeneral Abdullah Atay 22 Ağustos 2014 13 Ağustos 2015
46 Blanco portrait.svg Orgeneral Galip Mendi 13 Ağustos 2015 19 Temmuz 2016
47 Blanco portrait.svg Korgeneral İbrahim Yaşar
(vekil)
19 Temmuz 2016 28 Temmuz 2016
48 OrgeneralYasarGulerNATOHQ.jpg Orgeneral Yaşar Güler 29 Temmuz 2016 21 Ağustos 2017
49 Blanco portrait.svg Orgeneral Arif Çetin 21 Ağustos 2017 Görevde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]