Türk Feminizm Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Feminizm Hareketi Aralık 2020'de okuma grubu olarak kurulmuş, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle feminist harekete dönmüştür.

Hareketin kurucu üyelerinden Hilal Gül hareketin misyonunun "...kadın – erkek eşitliğini her alanda sağlamak ve bunu hiçbir siyasi konunun uzantısı olmadan gerçekleştirebilmektir" olduğunu belirtmiştir.[1] Kurucu üyelerden Elif Çolpanay Turan ise Türk Feminizm Hareketi'nin diğer feminist hareketlerden farkını "Kadın cinayetleri için yürüyorsunuz, Sakine Cansız için sloganlar atılıyor. Biz bu durumdan rahatsız olduğumuz için farklı bir yol çizmek istedik." olarak belirtmiştir.[2]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Feminizm Hareketi kurulduktan sonra birçok tepki aldıklarını belirtmişlerdir. Manifestosunda feminizmin Türkiye'de terörle bağdaştırılmaya çalışıldığını belirttikten sonra HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından eleştirilmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hilal Gül ile Türk Feminizm Hareketi Üzerine - Thinpo". thinpo.com. 16 Mayıs 2021. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021. 
  2. ^ "Türk Feminizm Hareketi hakkında bilinmeyenler, kurucu üyeden Aykırı'ya özel açıklamalar". Aykırı | Türkiye'nin Bağımsız ve Objektif Haber Sitesi. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021. 
  3. ^ "Türk Feminizm Hareketi kuruldu: HDP'li vekil hedef aldı!". Aykırı | Türkiye'nin Bağımsız ve Objektif Haber Sitesi. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021.