Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi, bu liste Türk Deniz Kuvvetlerinde aktif olarak görev yapmış ve yapmakta olan gemilerin ve teknelerin listesidir.

Günümüz envanteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Ülke Resim Deplasman Gemiler Notlar Kaynaklar
Fırkateyn (16)
Gabya-sınıfı  ABD
TCG Gaziantep (F-490) in Cartagena, 2010.jpg
4,100 ton TCG Gaziantep (F-490)
TCG Giresun (F-491)
TCG Gemlik (F-492)
TCG Gelibolu (F-493)
TCG Gökçeada (F-494)
TCG Gediz (F-495)
TCG Gökova (F-496)
TCG Göksu (F-497)
eski Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynler.
Barbaros-sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG Oruç Reis (F245).jpg
3,300 ton TCG Barbaros (F-244)
TCG Oruçreis (F-245)
TCG Salihreis (F-246)
TCG Kemalreis (F-247)
Yavuz-sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG Turgutreis (F-241).jpg
3,000 ton TCG Yavuz (F-240)
TCG Turgutreis (F-241)
TCG Fatih (F-242)
TCG Yıldırım (F-243)
Korvet (10)
Ada-sınıfı  Türkiye
U.S. Navy Cmdr. Russell Caldwell waves to the Turkish corvette TCG Heybeliada (F 511) from aboard the guided missile destroyer USS Ross (DDG 71) in the Mediterranean Sea during a passing exercise Sept 140902-N-IY142-159.jpg
2.300 ton TCG Heybeliada (F-511)
TCG Büyükada (F-512)
TCG Burgazada (F-513)
TCG Kınalıada (F-514)
MİLGEM projesi birinci aşama. [1]
Burak-sınıfı  Fransa
Bartın (F-504) in İzmir 3.jpg
1.300 ton TCG Bozcaada (F-500)
TCG Bodrum (F-501)
TCG Bandırma (F502)
TCG Beykoz (F-503)
TCG Bartın (F-504)
TCG Bafra (F-505)
eski D'Estienne d'Orves-sınıfı avisos.
Hücumbot (19)
Kılıç-sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG P-336 Zıpkın 20171029 (2).jpg 550 ton TCG Kılıç (P-330)
TCG Kalkan (P-331)
TCG Mızrak (P-332)
TCG Tufan (P-333)
TCG Meltem (P-334)
TCG İmbat (P-335)
TCG Zıpkın (P-336)
TCG Atak (P-337)
TCG Bora (P-338)
Yıldız-sınıfı  Türkiye
P-349 Karayel.jpg
430 ton TCG Yıldız (P-348)
TCG Karayel (P-349)
Doğan-sınıfı  Türkiye
 Almanya
Tayfun (P-342).jpg
430 ton TCG Doğan (P-340)
TCG Martı (P-341)
TCG Tayfun (P-342)
TCG Volkan (P-343)
Rüzgâr-sınıfı  Türkiye
Gurbet (P-346).jpg
410 ton TCG Rüzgar (P-344)
TCG Poyraz (P-345)
TCG Gurbet (P-346)
TCG Fırtına (P-347)
Karakol Botları (16)
Tuzla-sınıfı  Türkiye Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi.jpg 400 ton TCG Tuzla (P-1200)
TCG Karaburun (P-1201)
TCG Köyceğiz (P-1202)
TCG Kumkale (P-1203)
TCG Tarsus (P-1204)
TCG Karabiga (P-1205)
TCG Karşıyaka (P-1206)
TCG Tekirdağ (P-1207)
TCG Kaş (P-1208)
TCG Kilimli (P-1209)
TCG Türkeli (P-1210)
TCG Taşucu (P-1211)
TCG Karataş (P-1212)
TCG Karpaz (P-1213)
TCG Kdz.Ereğli (P-1214)
TCG Kuşadası (P-1215))
[2]
Mayın avlama ve tarama gemisi (11)
Aydın-sınıfı  Türkiye
 Almanya
Anamur M269.jpg
657 ton TCG Alanya (M-265)
TCG Amasra (M-266)
TCG Ayvalık (M-267)
TCG Akçakoca (M-268)
TCG Anamur (M-269)
TCG Akçay (M-270)
Engin-sınıfı  Fransa
Edincik (M-260).jpg
510 ton TCG Edincik (M-260)
TCG Edremit (M-261)
TCG Enez (M-262)
TCG Erdek (M-263)
TCG Erdemli (M-264)
eski Circe class mayın avlama ve tarama gemisi
Amfibi savaş gemisi (34)
LST- Sınıfı  Türkiye
TCG Bayraktar (L-403) in Valletta harbor.jpg
7.254 ton TCG Bayraktar(L-402)
TCG Sancaktar (L-403)
LST sınıfı tank çıkartma gemileri arasında dünyanın en büyük gemisidir.Üzerinde 15 adet helikopterin kalkıp inebileceği alan olacak.350-500 amfibi personel taşıyabilecek.20 adet M60 tankı taşıyabilecek.Gemi silahları ve teknolojik alt yapısı tamamen Aselsan ve Havelsan iş birliği ile üretilmiştir.
Osman Gazi-sınıfı  Türkiye
TCG Osmangazi.jpg
3700 ton TCG Osman Gazi (NL-125) 900 asker , 15 tank , 4 LCVP taşıyabilir.
Bey-sınıfı  Türkiye
Çandarlı (A-588).jpg
2600 ton TCG Sarucabey (NL-123)
TCG Karamürsel (NL-124)
 600 asker, 11 tank, 2 küçük çıkartma gemisi taşıyabilir
130-sınıfı  ABD
EDIC Sabre.JPG
600 ton TCG Ç-132 (Ç-132)

TCG Ç-138 (Ç-138)

eski EDIC
140-sınıfı  Türkiye 600 ton TCG Ç-140 (Ç-140)
TCG Ç-141 (Ç-141)
TCG Ç-142 (Ç-142)
TCG Ç-143 (Ç-143)
TCG Ç-144 (Ç-144)
TCG Ç-145 (Ç-145)
TCG Ç-146 (Ç-146)
TCG Ç-147 (Ç-147)
TCG Ç-148 (Ç-148)
TCG Ç-149 (Ç-149)
TCG Ç-150 (Ç-150)
151-sınıfı  Türkiye LCT-2.jpg 1150 ton TCG Ç-151 (Ç-151)
TCG Ç-152 (Ç-152)
TCG Ç-153 (Ç-153)
TCG Ç-154 (Ç-154)
TCG Ç-155 (Ç-155)
TCG Ç-156 (Ç-156)
TCG Ç-157 (Ç-157)
TCG Ç-158 (Ç-158)
320-sınıfı  ABD
US Navy 080607-N-8848T-127 Landing Craft Mechanized 501 (LCM-501) and the.jpg
113 ton TCG Ç-321 (Ç-321)
TCG Ç-322 (Ç-322)
TCG Ç-324 (Ç-324)
TCG Ç-326 (Ç-326)
TCG Ç-327 (Ç-327)
TCG Ç-329 (Ç-329)
TCG Ç-330 (Ç-330)
TCG Ç-331 (Ç-331)
eski LCM8-sınıfı

Denizaltılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizaltı (13)
Reis Sınıfı Denizaltılar  Almanya
 Türkiye
1850 ton TCG Piri Reis 6 adet denizaltının inşa edilmesi planlanmaktadır. Reis Sınıfı denizaltılar gelişmiş ağır torpidolar ile deniz ve kara hedeflerine karşı güdümlü füze atma kabiliyetine sahip olacaktır. [3]
Ay-sınıfı 209/1200  Türkiye
TurkishSubmarine.JPG
1.600 ton TCG Batıray (S-349)
TCG Yıldıray (S-350)
TCG Doğanay (S-351)
TCG Dolunay (S-352)
2021 yılından itibaren yerini Reis Sınıfı Denizaltıların alması beklenmektedir.
Preveze-sınıfı 209T1/1400  Almanya
 Türkiye
US Navy 050624-N-1464F-025 The Turkish submarine Preveze surfaces following the North Atlantic Treaty Organization (NATO) submarine escape and rescue exercise Sorbet Royal 2005.jpg
1,800 ton TCG Preveze (S-353)
TCG Sakarya (S-354)
TCG 18 Mart (S-355)
TCG Anafartalar (S-356)
1994 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri hizmetindedir.
Gür-sınıfı 209T2/1400  Almanya
 Türkiye
TurkishSubmarine.JPG
1,800 ton TCG Gür (S-357)
TCG Çanakkale (S-358)
TCG Burak Reis (S -359)
TCG Birinci İnönü (S-360)
2004 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri hizmetindedir.

Yardımcı gemiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Resim Ülke Gemiler Deplasman Notlar Kaynaklar
Lojistik destek gemisi (2)
Lojistik Destek Gemisi  Türkiye Yzb.Güngör Durmuş (A-574)
Üsteğmen Arif Emekçi (A-575)
Gemi 336 ton helikopter yakıtı, 594 ton içme suyu, 8 konteyner yiyecek-kargo-kumanya taşıyabilecek kapasiteye sahiptir.8 adet konteyner alabilir. [4][5][6]
Okul gemisi (2)
Cezayirli Hasan Paşa-sınıfı
Cezayirli Gazi Hasan Paşa (A-579).jpg
 Almanya TCG Cezayirli Gazi Hasan Paşa (A-579)

TCG Sokullu Mehmet Paşa (A-577)

2940 ton eski Rhein-sınıfı okul gemisi.
Akaryakıt ikmal gemisi (2)
Akar-sınıfı
Akar (A-580) Diego Quevedo Carmona.jpg
 ABD

 Türkiye

TCG -Akar (A-580)
TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595)
19350 ton
Tanker (2)
Albay Hakkı Burak-sınıfı
Taşkızak (A-570).jpg
 ABD TCG Albay Hakkı Burak (A-571)

TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay (A-572)

3200 ton
Denizaltı kurtarma gemisi (1)
Alemdar Sınıfı TCG Alemdar (A-582) NATO tatbikatı kapsamında Akdeniz’de, 2017  Türkiye TCG-Alemdar(A-582) 4037 ton 600 metre derinliğe kadar denizaltıdan personelin kurtarılmasını sağlamakta, suüstü gemileri için kurtarma görevini, sualtı çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalarını icra edebilmektedir. [7]
Akın-sınıfı
TCG Akin (A-585).jpg
 ABD TCG Akın (A-585) 7948 ton eski USS Greenlet (ASR-10)
Asker taşıma gemisi (1)
İskenderun-sınıfı Polonya Polonya TCG -İskenderun (A-1600) 7948 ton
Ağ gemisi (2)
AN103-sınıfı  ABD TCG AĞ-5 (A-1580) 960 ton
AN93-sınıfı  Hollanda TCG AĞ-6 (A-1581) 855 ton eski HNLMS Cerberus (A895)
Araştırma gemisi (2)
Çeşme-sınıfı
Çeşme (A-599).jpg
 ABD TCG Çeşme (A-599) 2550 ton eski USNS Silas Bent (T-AGS-26)
Çubuklu-sınıfı  ABD TCG Çubuklu (A-594) 643,5 ton
Römorkör (9)
Kızılırmak-sınıfı[8] TCG Yeşilırmak  Türkiye TCG KızıIırmak (A-1560)
TCG Yeşilırmak (A-1561)
?
İnebolu-sınıfı
USNS Powhatan (T-ATF-166).jpg
 Almanya TCG İnebolu (A-590) 2260 ton eski USNS Powhatan (T-ATF-166)
Akbaş-sınıfı
Russian tugboat in Vladivostok.JPEG
 Rusya TCG Akbaş (A-586) 1682 ton eski Almaz-sınıfı römorkör
Darıca-sınıfı  ABD TCG Darıca (A-578) 750 ton
Önder-sınıfı  Türkiye TCG Önder (A-1540)
TCG Öncü (A-1541)
TCG Özgev (A-1542)
TCG Ödev (A-1543)
TCG Özgür (A-1544)
420 ton
Botlar
E-sınıfı  Türkiye TCG E-1 (A-1531)
TCG E-2 (A-1532)
TCG E-3 (A-1533)
TCG E-4 (A-1534)
TCG E-5 (A-1535)
TCG E-6 (A-1536)
TCG E-7 (A-1537)
TCG E-8 (A-1538)
97 ton [9]
Yeni Tip SAT Botu  Türkiye ? [10]
Süratli Devriye Botu  Türkiye ? [10]
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu  Türkiye TCG DALGIÇ-1 (Y-15)
TCG DALGIÇ-2 (Y-16)
226 ton [10]
Hidrografik Araştırma Botu (2)
MESAHA Hidrografik Araştırma Botu  Türkiye} 3,5 ton [11]


Eski gemiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Zırhlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ön dretnot zırhlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebe kruvazörleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Korumalı kruvazörler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mecidiye (Flag of the United States (1896-1908).svg William Cramp & Sons Shipbuilding Company, Prut / Прут)
  • Hamidiye (Flag of the United Kingdom.svg Sir W G Armstrong Whitworth & Co Ltd.)

Torpido kruvazörleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhripler[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun, Marmara Denizi, 1920'li yıllar.
Muavenet, 1928.
Kocatepe, 1930'lu yıllar.
Zafer, 1932.
Sultanhisar, 1941.

Fırkateynler[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Karadeniz (F-255), Rota, Cádiz, Nisan 2004.
TCG Gaziantep (F-490), Cartagena, 2010.
TCG Turgutreis (F-241), Cartagena, Mayıs 2010.
TCG Oruçreis (F-245), Rota, Cádiz, Ağustos 2011.

Korvetler[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Bartın (F-504),
Konak, İzmir, Haziran 2007.

Denizaltılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birindji-In-Uni (Birinci İnönü )
Ikindji-In-Uni (İkinci İnönü )
Sakarya
Gür
Atılay
TCG Pirireis
TCG Uluçalireis, (Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç)
Sakarya (S-354)

Deniz sınır karakol gemileri ve hücumbotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarhisar Müze Gemisi, eski TCG Yarhisar (P-113)
TCG AB-21 (P-121)
TCG AB-29 (P-129)
TCG Tayfun (P-342)
TCG Gurbet (P-346)
TCG Karayel (P-349)

Mayın harbi gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Edincik (M-260)
TCG Anamur (M-269)

Mayın avlama gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayın tarama gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Silifke (M-514)

Mayın dökücü gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıkarma gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Osmangazi (NL-125) ve TCG Sokullu Mehmet Paşa (A-577), Barceloneta, Barselona, 3 Ağustos 2003.

Eğitim gemisi ve botları[değiştir | kaynağı değiştir]

Akaryakıt tankerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Akar (A-580)
TCG Taşkızak (A-570)

Kuru yük gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtarma Grup Komutanlığına Bağlı Gemiler[değiştir | kaynağı değiştir]

TCG Akın (A-585)

Römorkörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağ gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Araştırma gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Personel nakliye gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]