Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan gemiler bulunmaktadır.

Envanter[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş gemileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Ülke Resim Deplasman Gemiler Notlar
Fırkateyn (16)
Gabya sınıfı  ABD
TCG Gaziantep (F-490) in Cartagena, 2010.jpg
4.100 ton TCG Gaziantep (F-490)
TCG Giresun (F-491)
TCG Gemlik (F-492)
TCG Gelibolu (F-493)
TCG Gökçeada (F-494)
TCG Gediz (F-495)
TCG Gökova (F-496)
TCG Göksu (F-497)
GENESIS gelişmiş savaş yönetim sistemi, yeni uzun menzilli radar ve sonar sistemleri ile eski Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateyn sınıfının kapsamlı bir şekilde modernize edilmiş versiyonlarıdır.

TCG Giresun (F-491), TCG Gediz (F-495), TCG Gökova (F-496) ve TCG Göksu (F-497) gemileri diğer dört gemiye ek olarak modernize edilmiştir. Modernizasyon kapsamında bu dört gemiye 8 hücreli MK-41 VLS hava savunma füzeleri ile Thales Smart-S Mk radarı eklenmiştir.[1]

Barbaros sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG Oruç Reis (F245).jpg
3.300 ton TCG Barbaros (F-244)
TCG Oruçreis (F-245)
TCG Salihreis (F-246)
TCG Kemalreis (F-247)
Tüm gemiler modernize edilip Türk yapımı sistemlerle donatılacaktır. İlk geminin modernizasyonu planlamalara göre Şubat 2022'de başlayacak ve 2023 yılında tekrar hizmete girecektir.[2][3]
Yavuz sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG Turgutreis (F-241).jpg
3.000 ton TCG Yavuz (F-240)
TCG Turgutreis (F-241)
TCG Fatih (F-242)
TCG Yıldırım (F-243)
Korvet (10)
Ada sınıfı  Türkiye
U.S. Navy Cmdr. Russell Caldwell waves to the Turkish corvette TCG Heybeliada (F 511) from aboard the guided missile destroyer USS Ross (DDG 71) in the Mediterranean Sea during a passing exercise Sept 140902-N-IY142-159.jpg
2.300 ton TCG Heybeliada (F-511)
TCG Büyükada (F-512)
TCG Burgazada (F-513)
TCG Kınalıada (F-514)
MİLGEM projesi birinci aşama.[4]
Burak sınıfı  Fransa
Bartın (F-504) in İzmir 3.jpg
1.300 ton TCG Bozcaada (F-500)
TCG Bodrum (F-501)
TCG Bandırma (F502)
TCG Beykoz (F-503)
TCG Bartın (F-504)
TCG Bafra (F-505)
Eski D'Estienne d'Orves-sınıfı korvet.[5]
Hücumbot (19)
Kılıç sınıfı  Türkiye
 Almanya
TCG P-336 Zıpkın 20171029 (2).jpg 550 ton TCG Kılıç (P-330)
TCG Kalkan (P-331)
TCG Mızrak (P-332)
TCG Tufan (P-333)
TCG Meltem (P-334)
TCG İmbat (P-335)
TCG Zıpkın (P-336)
TCG Atak (P-337)
TCG Bora (P-338)
Yıldız sınıfı  Türkiye
P-349 Karayel.jpg
430 ton TCG Yıldız (P-348)
TCG Karayel (P-349)
Doğan sınıfı  Türkiye
 Almanya
Tayfun (P-342).jpg
430 ton TCG Doğan (P-340)
TCG Martı (P-341)
TCG Tayfun (P-342)
TCG Volkan (P-343)
Rüzgâr sınıfı  Türkiye
Gurbet (P-346).jpg
410 ton TCG Rüzgar (P-344)
TCG Poyraz (P-345)
TCG Gurbet (P-346)
TCG Fırtına (P-347)
Karakol Botları (16)
Tuzla sınıfı[6]  Türkiye Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi.jpg 400 ton TCG Tuzla (P-1200)
TCG Karaburun (P-1201)
TCG Köyceğiz (P-1202)
TCG Kumkale (P-1203)
TCG Tarsus (P-1204)
TCG Karabiga (P-1205)
TCG Karşıyaka (P-1206)
TCG Tekirdağ (P-1207)
TCG Kaş (P-1208)
TCG Kilimli (P-1209)
TCG Türkeli (P-1210)
TCG Taşucu (P-1211)
TCG Karataş (P-1212)
TCG Karpaz (P-1213)
TCG Kdz.Ereğli (P-1214)
TCG Kuşadası (P-1215)
Mayın avlama ve tarama gemisi (11)
Aydın sınıfı  Almanya
 Türkiye
Anamur M269.jpg
657 ton TCG Alanya (M-265)
TCG Amasra (M-266)
TCG Ayvalık (M-267)
TCG Akçakoca (M-268)
TCG Anamur (M-269)
TCG Akçay (M-270)
Alman Lürrsen Werft tasarımı, ilk gemi Almanya'da diğer 5 gemi Türkiye'de inşa edildi.[7]
Engin sınıfı  Fransa
Edincik (M-260).jpg
510 ton TCG Edincik (M-260)
TCG Edremit (M-261)
TCG Enez (M-262)
TCG Erdek (M-263)
TCG Erdemli (M-264)
Eski Circe class mayın avlama ve tarama gemisi[8]
Amfibi savaş gemisi (34)
Bayraktar sınıfı  Türkiye
TCG Bayraktar (L-403) in Valletta harbor.jpg
7.254 ton TCG Bayraktar(L-402)
TCG Sancaktar (L-403)
LST sınıfı tank çıkartma gemileri arasında dünyanın en büyük gemisidir. Üzerinde 15 adet helikopterin kalkıp inebileceği alan olacak.350-500 amfibi personel taşıyabilecek.20 adet M60 tankı taşıyabilecek. Gemi silahları ve teknolojik alt yapısı tamamen Aselsan ve Havelsan iş birliği ile üretilmiştir.
Osman Gazi sınıfı  Türkiye
TCG Osmangazi.jpg
3700 ton TCG Osman Gazi (NL-125) 900 asker , 15 tank , 4 LCVP taşıyabilir.
Bey sınıfı  Türkiye
Çandarlı (A-588).jpg
2600 ton TCG Sarucabey (NL-123)
TCG Karamürselbey (NL-124)
 600 asker, 11 tank, 2 küçük çıkartma gemisi taşıyabilir
130 sınıfı  Fransa
 Türkiye
600 ton TCG Ç-132 (Ç-132)

TCG Ç-138 (Ç-138)

Fransız tasarımı, Gölcük Donanma Tersanesi'nde inşa edildi.[9]
140 sınıfı  Türkiye 600 ton TCG Ç-140 (Ç-140)
TCG Ç-141 (Ç-141)
TCG Ç-142 (Ç-142)
TCG Ç-143 (Ç-143)
TCG Ç-144 (Ç-144)
TCG Ç-145 (Ç-145)
TCG Ç-146 (Ç-146)
TCG Ç-147 (Ç-147)
TCG Ç-148 (Ç-148)
TCG Ç-149 (Ç-149)
TCG Ç-150 (Ç-150)
151 sınıfı  Türkiye LCT-2.jpg 1156 ton[10] TCG Ç-151 (Ç-151)
TCG Ç-152 (Ç-152)
TCG Ç-153 (Ç-153)
TCG Ç-154 (Ç-154)
TCG Ç-155 (Ç-155)
TCG Ç-156 (Ç-156)
TCG Ç-157 (Ç-157)
TCG Ç-158 (Ç-158)
320 sınıfı  ABD
US Navy 080607-N-8848T-127 Landing Craft Mechanized 501 (LCM-501) and the.jpg
113 ton TCG Ç-321 (Ç-321)
TCG Ç-322 (Ç-322)
TCG Ç-324 (Ç-324)
TCG Ç-326 (Ç-326)
TCG Ç-327 (Ç-327)
TCG Ç-329 (Ç-329)
TCG Ç-330 (Ç-330)
TCG Ç-331 (Ç-331)
Eski LCM8-sınıfı

Denizaltılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Ülke Resim Deplasman Gemiler Notlar
Denizaltı (12)
Ay sınıfı 209/1200  Almanya
 Türkiye
TCG Batıray (S349) 1.600 ton TCG Batıray (S-349)
TCG Yıldıray (S-350)
TCG Doğanay (S-351)
TCG Dolunay (S-352)
2023 yılından itibaren yerini Reis Sınıfı Denizaltıların alması beklenmektedir.
Preveze sınıfı 209T1/1400  Almanya
 Türkiye
US Navy 050624-N-1464F-025 The Turkish submarine Preveze surfaces following the North Atlantic Treaty Organization (NATO) submarine escape and rescue exercise Sorbet Royal 2005.jpg
1,800 ton TCG Preveze (S-353)
TCG Sakarya (S-354)
TCG 18 Mart (S-355)
TCG Anafartalar (S-356)
1994 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri hizmetindedir.
Gür sınıfı 209T2/1400  Almanya
 Türkiye
TurkishSubmarine.JPG
1,800 ton TCG Gür (S-357)
TCG Çanakkale (S-358)
TCG Burak Reis (S -359)
TCG Birinci İnönü (S-360)
2004 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri hizmetindedir.

Yardımcı gemiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Resim Ülke Gemiler Deplasman Notlar
Lojistik destek gemisi (2)
Lojistik Destek Gemisi  Türkiye Yzb.Güngör Durmuş (A-574) Gemi 336 ton helikopter yakıtı, 594 ton içme suyu, 8 konteyner yiyecek-kargo-kumanya taşıyabilecek kapasiteye sahiptir.8 adet konteyner alabilir.[11][12][13]
Okul gemisi (2)
Cezayirli Hasan Paşa sınıfı
Cezayirli Gazi Hasan Paşa (A-579).jpg
 Almanya TCG Cezayirli Gazi Hasan Paşa (A-579)

TCG Sokullu Mehmet Paşa (A-577)

2940 ton Eski Rhein sınıfı okul gemisi.[14]
Akaryakıt ikmal gemisi (2)
Akar sınıfı
Akar (A-580) Diego Quevedo Carmona.jpg
 Türkiye TCG -Akar (A-580)
TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595)
19.350 ton
Tanker (2)
Albay Hakkı Burak sınıfı
Taşkızak (A-570).jpg
 ABD TCG Albay Hakkı Burak (A-571)
TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay (A-572)
3.200 ton
Denizaltı kurtarma gemisi (1)
Alemdar Sınıfı[15] TCG Alemdar (A-582) NATO tatbikatı kapsamında Akdeniz’de, 2017  Türkiye TCG Alemdar (A-582) 4037 ton 600 metre derinliğe kadar denizaltıdan personelin kurtarılmasını sağlamakta, suüstü gemileri için kurtarma görevini, sualtı çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalarını icra edebilmektedir.
Kurtarma gemisi (2)
Işın sınıfı  Türkiye TCG Işın (A-583)
TCG Akın (A-584)
2302 ton TCG Akın (A-585) ve TCG Işın (A-589) ile karıştırılmamalıdır.
Asker taşıma gemisi (1)
İskenderun sınıfı Polonya Polonya TCG -İskenderun (A-1600) 7.948 ton
Ağ gemisi (2)
AN103 sınıfı  ABD TCG AĞ-5 (A-1580) 960 ton
AN93 sınıfı  Hollanda TCG AĞ-6 (A-1581) 855 ton Eski HNLMS Cerberus (A895)
Araştırma gemisi (2)
Çeşme sınıfı
Çeşme (A-599).jpg
 ABD TCG Çeşme (A-599) 2.550 ton Eski USNS Silas Bent (T-AGS-26)
Çubuklu sınıfı  ABD TCG Çubuklu (A-594) 643,5 ton
Römorkör (9)
Kızılırmak sınıfı[16] TCG Yeşilırmak  Türkiye TCG KızıIırmak (A-1560)
TCG Yeşilırmak (A-1561)
?
İnebolu sınıfı
USNS Powhatan (T-ATF-166).jpg
 Almanya TCG İnebolu (A-590) 2.260 ton Eski USNS Powhatan (T-ATF-166)
Akbaş sınıfı
Russian tugboat in Vladivostok.JPEG
 Rusya TCG Akbaş (A-586) 1.682 ton eski Almaz-sınıfı römorkör
Darıca sınıfı  ABD TCG Darıca (A-578) 750 ton
Önder sınıfı  Türkiye TCG Önder (A-1540)
TCG Öncü (A-1541)
TCG Özgev (A-1542)
TCG Ödev (A-1543)
TCG Özgür (A-1544)
420 ton
Botlar
E sınıfı[17]  Türkiye TCG E-1 (A-1531)
TCG E-2 (A-1532)
TCG E-3 (A-1533)
TCG E-4 (A-1534)
TCG E-5 (A-1535)
TCG E-6 (A-1536)
TCG E-7 (A-1537)
TCG E-8 (A-1538)
97 ton
Yeni Tip SAT Botu[18]  Türkiye ?
Süratli Devriye Botu[18]  Türkiye ?
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu[18]  Türkiye TCG DALGIÇ-1 (Y-15)
TCG DALGIÇ-2 (Y-16)
226 ton

Projeler ve alımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Platform türü ve proje Sınıf/İsim Menşei Detaylar
Savaş gemileri ve denizaltılar
LHD inşası TCG Anadolu  İspanya
 Türkiye
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir TCG Anadolu'nun 2022 yılının erken dönemlerinde envantere alınacağını açıklamıştı.[19] Türk Deniz Kuvvetlerinin internet sitesinde yazana göre 2022 yılı sonunda envantere girecek.[20]
Hava savunma muhribi inşası TF-2000  Türkiye Tasarım çalışmalarının 2022 sonunda tamamlanması ve inşa faaliyetlerinin başlanması planlanıyor.[21] İlk geminin 2027 yılında envantere alınması planlanmakta.[22]
Fırkateyn inşası İstif sınıfı  Türkiye İlk gemi olan TCG İstanbul (F-515)'un yapımına 3 Temmuz 2017'de başlandı ve 23 Ocak 2021'de denize indirildi. 6 Eylül 2023 yılında TCG İstanbul (F-515) fırkateyninin envantere girmesi planlanmakta.[23]

Diğer üç gemi aynı anda inşa edilmesi ve son geminin 2027 yılında envantere girmesi planlandı.[24]

Fırkateyn modernizasyonu Barbaros sınıfı  Türkiye Proje kapsamında ilk geminin modernizasyon çalışmalarının Aralık 2021'de başlaması planlandı. Modernizasyonu tamamlanan iki gemi 2023'te, bir gemi 2024'te ve son gemi 2025 yılında tekrar Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girecek.[25][26]
Açık Deniz Karakol Gemisi inşası Hisar sınıfı  Türkiye Türk Deniz Kuvvetleri'nin açık denizlerde daha uygun maliyetli görev yapabilmesine olanak sağlaması adına başlatılan projede seri üretime geçildi.[27]
Denizaltı inşası Reis sınıfı  Almanya
 Türkiye
Proje kapsamında 6 adet Alman tasarımı 214 sınıfı denizaltı "Reis sınıfı denizaltı" ismiyle Gölcük Tersanesi tarafından yerli sistemler ile inşa edilecek.[28]

Reis sınıfı denizaltıların ilki olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısı ilk kez 22 Mart 2021'de denize indirildi. Piri Reis'in 2022 yılı içerisinde hizmete girmesi beklenmekte.[29]

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay yaptığı bir açıklamada sınıfın ikinci denizaltısının 2022 yılında havuza çekileceğini söyledi.[28]

Denizaltı modernizasyonu Preveze sınıfı  Türkiye Proje kapsamında envanterde bulunan TCG Preveze (S-353), TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) ve TCG Anafartalar (S-356) denizaltıları yarı ömür modernizasyonuna tabi tutulacak.[30]
Yardımcı gemiler
Lojistik Destek Gemisi inşası Üsteğmen Arif Ekmekçi (A-575)  Türkiye Proje kapsamında inşası tamamlanan ilk gemi olan Yzb. Güngör Durmuş (A-574) 2021'de hizmete girdi. İkinci gemi olan Üsteğmen Arif Ekmekçi (A-575) 2023 yılında hizmete girecek.[31]
Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) inşası İsim belli değil  Türkiye Planlanana göre 2024 yılında hizmete girecek.[31]
Silahlar
CIWS GÖKDENİZ  Türkiye ABD üretimi Phalanx hava savunma sisteminin yerini alacak olan Gökdeniz, ilk olarak 2023'te hizmete girmesi planlanan TCG İstanbul (F-515) fırkateyni üzerinde kullanılacak.[32][33]
Ağır Torpido Akya  Türkiye Akya'nın eğitim versiyonunun ilk teslimatları 2021'de yapıldı. Seri üretimden çıkan ilk torpido 2022 yılı içerisinde teslim edilecek.[34][35]

Kesinleşmemiş projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Proje Detaylar
Türk Tipi Hücümbot IDEF 2020 fuarında Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM arasında yapılan Dönem-I Kontrat Tasarımı Sözleşmesi'ne göre 24 aylık bir tasarım sürecinin ardından STM firması SSB'ye birden fazla tasarım sunacak. Ardından 30 ay sürecek olan Dönem-II Prototip İnşa Kontratı imzalanacak ve SSB tarafından seçilen tasarımın inşa çalışmaları başlayacak. 54 aylık bir sürenin sonunda (2024 yılında) ilk hücumbot Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek.[36][37] Proje kapsamında SSB'nin FAC 55 veya MPAC hücumbotlarından birini tercih etmesi öngörülüyor.[38]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gabya Sınıfı Fırkateynler". mavivatan.net. 14 Mart 2021. 22 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  2. ^ "Barbaros Sınıfı Fırkateyn'lerin modernizasyon tarihine revize". savunmasanayist.com. 11 Ağustos 2021. 23 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  3. ^ "BARBAROS Sınıfı Fırkateyn'lerin Modernizasyon Takvimine Güncelleme". m5dergi.com. 27 Mart 2021. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Burak Sınıfı Korvetler". mavivatan.net. 12 Kasım 2019. 29 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  7. ^ "Aydın Sınıfı Mayın Avlama Gemileri". mavivatan.net. 24 Mayıs 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  8. ^ "Engin Sınıfı Mayın Avlama Gemileri". mavivatan.net. 9 Haziran 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  9. ^ @MaviVatan.net (7 Haziran 2022). "Türk Donanmasına ait Ç-132, 130 çıkarma gemisi" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  10. ^ "Hızlı Çıkarma Araçları-LCT'ler". mavivatan.net. 16 Şubat 2020. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  14. ^ "Türk Deniz Kuvvetlerinin Okul Gemileri". mavivatan.net. 24 Temmuz 2020. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  16. ^ "TCG KIZILIRMAK ve TCG YEŞİLIRMAK Römorkörlerinin Hizmete Giriş Töreni". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  18. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  19. ^ "ANADOLU LHD 2022'nin erken dönemlerinde envantere girecek". defenceturk.net. 6 Aralık 2021. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  20. ^ "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı · Amfibi Çıkarma Gemi Projeleri". Türk Deniz Kuvvetleri. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  21. ^ "TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi tasarımının 2022 sonunda tamamlanması planlanıyor". defenceturk.net. 15 Kasım 2021. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  22. ^ "TF-2000 Hava Savunma Muhribi İçin Süreç Başlıyor". savunmasanayist.com. 23 Ağustos 2021. 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  23. ^ "İstif sınıfı üç fırkateyn aynı anda inşa edilecek: İhaleye çıkıldı". defenceturk.net. 14 Ocak 2022. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  24. ^ "İ Sınıfı Fırkateyn Projesi". mavivatan.net. 23 Aralık 2021. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  25. ^ "BARBAROS Sınıfı Fırkateyn'lerin Modernizasyon Takvimine Güncelleme". m5dergi.com. 27 Mart 2021. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  26. ^ "Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi". defenceturk.net. 27 Aralık 2021. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  27. ^ Alemdar, Ahmet (9 Nisan 2022). "ASFAT, Açık Deniz Karakol Gemilerinin üretimine geçildiğini açıkladı". defenceturk.net. DefenceTurk. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  28. ^ a b "Hızır Reis denizaltısı 2022'de havuza çekilecek". defenceturk.net. 27 Kasım 2021. 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2022. 
  29. ^ "REİS Sınıfı Denizaltılara Kısa Bakış". defenceturkey.com. 11 Nisan 2021. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2022. 
  30. ^ "Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu". savunmasanayist.com. 21 Ocak 2021. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  31. ^ a b "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı · Yardımcı Gemi Projeleri". Türk Deniz Kuvvetleri. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  32. ^ "GÖKDENİZ- Yakın Hava Savunma Sistemi". defenceturk.net. 4 Ağustos 2019. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  33. ^ "Gökdeniz CIWS Yakın Hava Savunma Sistemi". mavivatan.net. 13 Kasım 2020. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  34. ^ "Ağır torpido AKYA ile ilk defa gerçek hedefe atış yapıldı". defenceturk.net. 23 Mart 2022. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  35. ^ "AKYA Ağır Sınıf Torpido". savunmasanayist.com. 22 Mart 2022. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  36. ^ "Türk Tipi Hücumbot Projesinde Tasarıma STM İmzası". defenceturkey.com. 2 Ocak 2021. 2 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 
  37. ^ "Türk Tipi Hücumbot İçin Üretim Başlıyor". savunmasanayist.com. 31 Ocak 2022. 31 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  38. ^ "STM'nin Çok Maksatlı Hücumbot dizaynı MPAC'ın özellikleri açıklandı". defenceturk.net. 1 Mart 2022. 1 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.