Türk Bankası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türk Bankası
SloganAsırlık Banka
Kuruluş1901

Türk Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren İbrahim Hakan Börteçene'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı tam sermayeli özel banka. KKTC'nin ilk özel bankası.

Kıbrıs Müftüsü Ziyai Efendi önderliğinde bir grup tüccar ve esnaf tarafından 1 Temmuz 1901 tarihinde kurulmuştur. Kuruluştaki ismi İslam İddihar Sandığı dır.

1925 yılında K£40,000 nominal sermaye ile Lefkoşa İslam İddihar Bankası Ltd. adı altında bir Limited Şirkete dönüştürülmüştür. 1943 yılında sermayesini iki katına çıkartmış, adı Lefkoşa Türk Bankası Ltd. olarak değiştirilmiştir. 1949'dan 1959'a kadar 10 yılda Gazimağusa, Larnaka, Limasol, Baf ve Lefke Şubelerini açarak, adanın bütününde hizmet sunmaya başlamıştır. 1972 yılında Türk Bankası Ltd. adını almıştır.

Bankanın İngiltere ve Türkiye'de açtığı şubeleri, 1991'de Türkiye'de Turkish Bank ve İngiltere’de TurkishBank UK adlarıyla özerk iki bankaya dönüştürülmüş, bulundukları ülkenin bağımsız yerel bankası haline dönüştürerek Türk Bankası Grubu'nu oluşturmuştur.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve İngiltere olmak üzere üç ülkede toplam 40 şubesi, 1 milyar 100 milyon USD aktif büyüklüğü ve 180 milyon USD öz kaynağı bulunan TurkishBank Grubu bünyesinde yer alan Türk Bankası, bugün 20 şube ve 26 ATM ile hizmet vermektedir.

1996'da kurulan Türk Sigorta Ltd. ve 2003 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs dışında yaşayanlara yönelik hizmet veren Allied TurkishBank IBU Ltd. faaliyetlerini KKTC’de sürdürmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]