Tüp mide operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tüp Mide Operasyonu sayfasından yönlendirildi)

Tüp mide operasyonu midenin büyük bölümünün çıkarılması ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu çıkarılan kısım tüm midenin yaklaşık %80'i kadardır. Geri kalan midenin şeklinin tüpe benzemesi sebebiyle bu ismi almıştır. Midenin büyük bölümü cerrahi olarak çıkarıldığı için tüketilen besin miktarını sınırlar. Bu yolla hastanın kilo vermesi amaçlanır.[1]

Prosedür[değiştir | kaynağı değiştir]

Operasyon midenin tepe kısmı, gövdesinin ve antrum bölümünün büyük kısmının çıkarılması ile yapılır. Küçük kenara komşu olan kısımlar ve pilor yerinde bırakılır. Genellikle laparoskopik olarak uygulanır. Geriye yaklaşık olarak 150 mL hacminde bir mide kalır. Sindirim yolağında herhangi bir değişiklik yapılmadığı için emilim problemi yaşanmaz.[2]

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüp mide operasyonu ile hastanın aldığı gıda miktarını azaltarak hastanın kilo vermesi amaçlanır. Operasyon ile çıkarılan mide bölümünden salgılanan ghrelin hormonu işlem sonrasında azaldığı için iştah azalması da diğer avantajıdır. Ayrıca gastrik bypass ve duodenal switch gibi diğer obezite ameliyatlarının ilk basamağı olarak da uygulanabilir.

Operasyon kriterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüp mide operasyonu uygulanabilmesi için hastanın 18 yaşının üzerinde olması ve vücut kitle indeksinin 35 üzerinde bir değerde olması gerekir.[3]

Operasyon sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Operasyondan sonraki bir yıl içerisinde hastaların fazla kilolarının %80'ini, iki yıl içerisinde ise tamamını vermesi beklenir. Hastalar yaklaşık bir hafta sonra günlük yaşamına, üç hafta sonra işlerine dönebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sleeve Gastrectomy: Center for Metabolic and Weight Loss Surgery | Columbia University Department of Surgery". columbiasurgery.org. 28 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Tüp mide ameliyat prosedürü". Tupmide.net. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Tüp mide operasyon kriterleri". Tupmide.net. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2016.