Töre göl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Töre göl
Harita
Genel bilgiler
Yüzey rakımı1148,8 m
SWR17010320011116100026144
Wikimedia Commons
Töre göle giden yol

Töre göl (Tıva Türkçesi: Төре-Хөл, Töre-Höl) - «Upsa göl çöküntüsünün» «Tsugeer els» diye kum kümelerinde, yazıtlar, balballar, bazırıklar «geyik taşları» - ile zenginliklere sahip, dinlenme yeri. Erzin.

Adının hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Halk dilinden gelen bir söylentiye göre bir sürü sahibi gitmiş, gölün olduğu yere gelince burada atını yitirmiş, gölün yanına varınca haykırmış - "töree", "töree" deyip. Sonra bu gölün adı Töre göl olmuş. SSCB döneminde gölün adı benzer olan Tere göl ile karıştırılmıştır. Töre sözünün anlamı Tıva Türkçesinde üzengi demektir.

Coğrafik bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Töre göl – Tıva'nın şaşırtıcı güzelliğe sahip, büyük göllerinden biridir. «Ubsa-nur havzası» içine girer. Töre göl, Tıva Cumhuriyeti'nin güneyinde, Erzin beldesine 19 km yakınlıkta, komşu ülke Moğolistan'ın sınırında yer alır. Gölün uzunluğu 16 km, genişliği – 3 – 4 km. Deniz düzeyinden yüksekliği – 1148 metredir.

Yazın en sıcak zamanlarında hava durumu sıcaklığı 32 dereceye varır, göl suyu sıcaklığı ise 21 dereceye ulaşır.

Gölde kökbaş balık veya Osmanlar balığı denilen balık türü yaşar. Bu balık türü aynı zamanda Orta Asya'da İli, Balkaş, Isık göl'de de yetişmektedir. Turna balığı da bulunur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tere göl: Tıva Cumhuriyeti'nin güneydoğusunda başka bir göl.