Sürekli beta

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sürekli beta (veya 'muz ilkesi'), yazılımın veya bir sistemin beta geliştirme aşamasında uzun veya belirsiz bir süre boyunca tutulmasıdır. Genellikle geliştiriciler tarafından tam olarak test edilmemiş olabilecek yeni özellikler yayınlamaya devam ettiklerinde kullanılır. Görev açısından kritik makineler için kalıcı beta yazılımı önerilmez. Ancak, birçok işletim sistemi bunu geliştirme, aşamalandırma ve dağıtım için çok daha hızlı ve çevik bir yaklaşım olarak görmektedir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürekli beta, bir hizmetin yayınlanması veya kullanılabilirliği için sürekli güncellemelerin temel oluşturduğu bir hizmetin geliştirilmesi ve yayınlanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Yayımcı ve açık kaynak savunucusu Tim O'Reilly'ye göre:

"Kullanıcılar, açık kaynak geliştirme uygulamalarının bir yansıması olarak geliştirici-ortağı olarak ele alınmalıdır (söz konusu yazılım bir açık kaynak lisansı altında piyasaya sürülmeyecek olsa bile.) Açık kaynak özdeyişi 'Erken yayınla, sık yayınla', ürünün aylık, haftalık ve hatta günlük bazda yeni özelliklerin eklenmesiyle açıkta geliştirildiği daha radikal bir konuma, 'kalıcı beta'ya dönüştü. Gmail, Google Maps, Flickr, del.icio.us ve benzerlerinin bir seferde yıllarca bir 'Beta' logosu taşıması tesadüf değil."[1]

Web 2.0'ın neyin tanımladığına dair daha geniş konuşmasında, O'Reilly, bu uygulamalarla birlikte özelleştirilmiş bir İnternet ortamının parçası olarak kalıcı beta kavramını ayırt edici özellikler olarak tanımladı:

  • Uygun maliyetli ölçeklenebilirliğe sahip, paket yazılım olmayan hizmetler
  • Daha fazla insan kullandıkça zenginleşen benzersiz, yeniden oluşturulması zor veri kaynakları üzerinde kontrol
  • Kullanıcılara ortak geliştiriciler olarak güvenmek
  • Toplu zeka kontrolü
  • Müşteri self servis aracılığıyla uzun kuyruktan yararlanma
  • Tek bir cihaz seviyesinin üzerinde yazılım
  • Hafif kullanıcı arayüzleri, geliştirme modelleri ve iş modelleri.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ O'Reilly, Tim (30 Eylül 2005). "Web 2.0 Nedir". 10 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  2. ^ Morris, James H. (30 Ağustos 2006). "Yazılım Ürün Yönetimi ve Sonsuz Beta". Carnegie Mellon Üniversitesi. 17 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.