Synsepalum dulcificum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Synsepalum dulcificum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Takım: Ericales
Familya: Sapotaceae
Alt familya: Chrysophylloideae
Cins: Synsepalum
Tür: S. dulcificum
İkili adlandırma
Synsepalum dulcificum
Sinonimler
Bakeriella dulcifica (Schumach. & Thonn.) Dubard

Bumelia dulcifica Schumach. & Thonn.
Pouteria dulcifica (Schumach. & Thonn.) Baehni
Richardella dulcifica (Schumach. & Thonn.) Baehni

Sideroxylon dulcificum (Schumach. & Thonn.) A.DC.

Synsepalum dulcificum, Sapotaceae familyasından bitki türü.

İngilizcede Miracle Berry veya Miracle Fruit (Mucize Meyve) olarak da adlandırılır. Avrupalı kâşif Chevalier des Marchais tarafından 18. yüzyılda keşfedilmiş bir bitkidir. 1725 yılında Batı Afrika gezisinde bu kâşif yerlilerin bu bitkinin meyvelerini topladıklarını fark etmiş ve bu bitkinin meyvelerini yedikten sonra, geçici bir süreliğine acı veya ekşi olarak yediği her şeyin, tat alma duyusunca tatlı olarak algılandığını fark etmiştir.

Sıcak iklim bitkisi olarak Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Nijerya, Zaire gibi sıcak ve nemli ülkelerde ve organik yönden verimli,4,8-5,8 ph değerlerine sahip asidik nitelikteki topraklarda yetişir. Bitki en fazla -2dereceye kadar soğuğa dayanabilmekle yetişmesi için yüksek neme ihtiyaç bulunmaktadır. Yılda 2 defa yağmur sezonu sonunda meyve veren bu bitki yıl boyu yeşil kalır.Tohumdan çoğaltılabilen bitkinin çimlenmeden itibaren meyve vermesi 2-3 seneyi bulabilir. Yağ oranı sıfıra yakın olan bitkinin meyveleri, kırmızı renkte olup,çekirdek harici etli kısımları yenir. Tatsız olan meyve yendikten sonra yapılan bilimsel incelemelerde meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlemektedir. Bu durumda bu meyve yendikten sonra yenen diğer şeylerin tatlı olarak algılanmasına neden olmaktadır.

Kullanılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitkiden diyabet tedavisinde çeşitli ülkelerde yararlanılmaktadır.

1970'li yıllarda ABD'de bu bitkinin gıda endüstrisinde kullanılma girişiminde bulunulmuş ancak FDA tarafından bu girişim engellenmiştir. Bazılarınca bu bitki ile FDA tarafından üretim yapılmasının engellenmesinin aynen stevia bitkisinde olduğu gibi şeker lobisinin haksız girişiminden kaynaklandığını savunulmaktadır.

Bitki,ABD'de bu sebeple 1970 lerden sonra evlerde yetiştirilip, yalnızca partilerde özel sürpriz olarak kullanılır hale gelmiştir.Bununla birlikte uzak doğuda bitki ekstresinden tablet v.s ürünler imal edilip piyasaya sürülmüştür,ve bazı ülkelerde de şeker hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.

Bununla birlikte meyve kemoterapi gören kanser hastaları için faydalı olabileceği düşünülerek kullanılmaktadır.Zira, kemoterapi hastanın kendi ağız lezzetini bozar, onlar için yiyecek tadı acı veya metalik bir tad olarak hissedilir.Sonuçta,hasta yemek yiyemez ve kilo kaybı oluşur gene bazı anti-HIV ilaçlarıda bu etkiyi gösterebilir.Sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterse de ABD'de bazı hastanelerde bu yan etkiyi önlemek için bu bitki kullanılmaktadır .Amerikada yapılan araştırmalarda bu bitkinin denendiği hastaların % 70-75 'inde olumlu sonuç alınmıştır.

Bir Botanik bahçesinde miracle berry