Sweet Smell of Success

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sweet Smell of Success
YönetmenAlexander Mackendrick
YapımcıJames Hill
SenaristClifford Odets
Ernest Lehman
Alexander Mackendrick (uncredited)
UyarlamaTell Me About It Tomorrow!
1950 tarihli kısa roman Cosmopolitan
Ernest Lehman
OyuncularBurt Lancaster
Tony Curtis
MüzikElmer Bernstein
Görüntü yönetmeniJames Wong Howe
KurguAlan Crosland Jr.
Stüdyo
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i27 Haziran 1957 (1957-06-27) (New York City)
4 Temmuz 1957 (1957-07-04) (United States)
Süre96 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$3.4 million[1]
Hasılat$2.25 million (US)[2]

Başarının Tatlı Kokusu, Alexander Mackendrick tarafından yönetilen, Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison ve Martin Milner'ın oynadığı ve Lehman'ın romanından Clifford Odets, Ernest Lehman ve Mackendrick tarafından uyarlanan 1957 Amerika yapımı kara film drama filmidir. Gölgeli noir sinema un çekimleri New York tarafından vuruldu James Wong Howe . Resim Hecht-Hill-Lancaster Productions'tan James Hill tarafından yapıldı ve United Artists tarafından yayınlandı. Yardımcı oyuncular arasında Sam Levene, Barbara Nichols, Joe Frisco, Edith Atwater, David White ve Emile Meyer yer alıyor . Müzikleri Elmer Bernstein tarafından düzenlenip yönetildi ve filmde Chico Hamilton Quintet'in caz performansları da yer alıyor. Mary Grant kostümleri tasarladı.

Film, kişisel bağlantılarını, kız kardeşine layık görmediği bir adamla olan ilişkisini mahvetmek için kullanan güçlü ve adi köşe yazarı JJ Hunsecker'ın (Lancaster tarafından canlandırılan ve Walter Winchell'e dayanan) hikayesini anlatıyor.

İlk başta kötü eleştiriler almasına rağmen, Sweet Smell of Success,’e bakış yıllar içinde büyük ölçüde değişti. Şimdi özellikle sinematografisi ve senaryosu için film eleştirmenleri tarafından büyük beğeni topluyor. 1993'te film, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" olarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde korunmak üzere seçildi. [3]

Sweet Smell of Success: The Musical, 2002 yılında Marvin Hamlisch, Craig Carnelia ve John Guare tarafından yaratıldı.

Amerikan Film Enstitüsü (AFI), " 100 Years...100 Heroes and Villains " listesinde 2003 yılında JJ Hunsecker'ı tüm zamanların en iyi 50 kötü adamı arasında 35. sıraya koydu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kate Buford, Burt Lancaster: An American Life, Da Capo 2000 p 183
  2. ^ "Top Grosses of 1957", Variety, January 8, 1958: 30
  3. ^ "Complete National Film Registry Listing | Film Registry | National Film Preservation Board | Programs at the Library of Congress | Library of Congress". Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]