Sveti Stefan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sveti Stefan
Harita
Coğrafya
Koordinatlar42° 15′ K, 18° 53′ E
DeniziAdriyatik Denizi
Yüzölçümü&İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri..İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.0,0.146 km² km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Karadağ
Demografi
Nüfus&0000000000000433.000000433
Adaya panoramik bakış
Sveti Stefan

Sveti Stefan, Karadağ'da Budva şehir merkezine yakın ve Budva İli sınırları içinde ait küçük bir Adriyatik adasıdır. Kısa ve dar bir geçit ile karaya bağlantısı bulunan adanın alanı sadece 1.46 hektardır. Adanın karşısındaki anakarada, aynı adı taşıyan yerleşim yeri, 1950'lerden beri apartmanlar, birkaç otel ve restoranla yamaca doğru genişliyor. 2003 yılı itibarıyla yapılan nüfus sayımına göre 411 kişilik nüfusu (2003 itibarıyla) 256 Sırp, 109 Karadağlı, 6 Hırvat ve diğer milliyetlerden 40 kişiden oluşuyordu.

Ada halka açık değil, sadece ada sakinleri, otel misafirleri veya rehberli turla gelen ziyaretçilerin adaya gelmesine izin verilir.

Sveti Stefan, özellikle 15. yüzyıldan kalma evlerin bulunduğu, aynı adı taşıyan pitoresk balıkçı köyüyle tanınır. Adada, adaya adını veren Aziz Stefan (Sveti Stefan)'a adanmış kilise de dahil olmak üzere birkaç eski kilise vardır.[1] 1950'lerde ve 1960'larda küçük yerleşimin tamamı yaklaşık 250 yataklı bir otele dönüştürüldü. Sokakların, çatıların ve ev cephelerinin orijinal karakteri korumuştur. Sveti Stefan adasına Adriyatik'in Monako'su da denmesine neden olan bir kumarhane de kompleksin bir parçasıydı. Sophia Loren, Sylvester Stallone ve Claudia Schiffer dahil olmak üzere bir dizi sosyete üyesi Sveti Stefan'a konuk oldu. Davetliler arasında Willy Brandt, Helmut Kohl ve Silvio Berlusconi gibi siyasi isimler de yer aldı.

Ada, 2007 yılında Amanresorts şirketi tarafından 30 yıllığına Karadağ eyaletinden kiralanmış ve ardından yenilenmiştir. 2010 yazında, Aman Sveti Stefan olarak aşamalı bir yeniden açılış başladı.[2] Çalışma tamamlandığında, bir kısmı karada bir villada olmak üzere 53 süit oda ile hizmete açılacağı bildirildi.[3]

Günümüzde Sveti Stefan, %100 oranında Amanresorts şirketine aittir. Bu nedenle artık sadece otel misafirlerinin adada kalmasına izin veriliyor. Diğer ziyaretçilerin de adaya girmesine izin verilir, ancak giriş ücreti ödemeleri gerekir. Sveti Stefan'ı ziyaret etmenin başka bir yöntemi de bir restoranda yer ayırtmak.

İnternet linkleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Plešnik, Marko (2003). Montenegro entdecken zwischen Adria und Schwarzen Bergen (Almanca). Trescher. ISBN 3-89794-027-2. 
  2. ^ "The anniversary of the Sveti Stefan Hotel marked by a concert by Andrea Bocelli" (Almanca). 2010-07-20. 
  3. ^ "Aman Sveti Stefan: The Resort" (Almanca).