Suudi Arabistan sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

Hüsn-i hat[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap hat sanatı olarak da bilinen Hüsn-i hat, Arap harfleriyle oluşturulmuş bir tür kaligrafi sanatıdır. Arap harflerinin 6. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasındaki gelişme dönemiyle ortaya çıkmıştır. Hüsn-i hat sanatı, Kur'an ayetlerinin güzel yazılmasında da kullanılır. 2020 ve 2021 yılları Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı tarafından "Arap Hat Yılı" olarak belirlenmiştir.[1]

Örnek bir Hüsn-i hat çalışması

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Suudi Arabistan mimarisinde İslam'ın büyük etkisi vardır. Suudi Arabistan'daki iklim koşulları nedeniyle mimari tarzı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Suudi Arabistan'da hem postmodern mimari hem de geleneksel mimariye sıkça rastlanılabilir. Mescid-i Nebevî, Mescid-i Haram, Kuba Mescidi ve Mescid-i Kıbleteyn geleneksel Suudi Arabistan mimarisine rastlanabilecek yerlere örnektir.

Müzik ve Halk Dansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ut, Ney, Kanun, Keman ve Darbuka geleneksel Suudi müziklerinde sıklıkla kullanılan çalgılardan bazılarıdır.[2]

Etab, ilk Suudi kadın şarkıcıdır.[3]

Omar Basaad, Suudi Arabistan'ı uluslararası alanda temsil etmiş ilk Elektronik dans müziği yapımcısıdır.[4]

Ardah, Suudi Arabistan'daki en popüler halk danslarından biridir. Ardah günümüzde sıklıkla festivaller ve düğünler gibi özel günlerde edilmektedir. Najdi Ardah, Ardah'ın en yaygın çeşididir ve başlangıçta Suudi Arabistan'ın Orta Necid bölgesindeki Arap savaşçılar tarafından savaş alanında düşmanlarıyla karşılaşmadan önce edilmekteydi.[5] Ardah, 2015 yılında UNESCO tarafından Somut olmayan kültürel miras listesine alındı.[6]

Jenadriyah[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Jenadriyah, her sene Riyad'ın yakınındaki Jenadriyah'ta düzenlenen ve iki hafta süren kültür ve miras festivalidir.[7] Festivalde deve yarışı, yerel müzikler, Ardah dansı ve Mezmar dansı, el sanatları gibi aktiviteler yer almaktadır.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Saudi Arabia's Year of Arabic Calligraphy extended into 2021 over coronavirus concerns". Arab News (İngilizce). 6 Nisan 2020. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  2. ^ "Arabic Instruments". ZAWAYA (İngilizce). 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  3. ^ "First Female Saudi Singer Etab Dies at 66". Arab News (İngilizce). 21 Ağustos 2007. 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  4. ^ "Music and more at the next Sandance festival in Dubai". The National (İngilizce). 16 Ağustos 2012. 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  5. ^ "Ardah: History and Significance of Sword Dancing in Saudi Arabia". www.visitsaudi.com (İngilizce). 18 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  6. ^ "Ardah on UNESCO World Heritage list". Arab News (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  7. ^ "Al Janadriyah Festival". Atlas Obscura (İngilizce). 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  8. ^ "Al Janadriyah Festival 2019". All About KSA (İngilizce). 3 Ocak 2019. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022.