Sütyen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sutyen sayfasından yönlendirildi)
Sütyen giyen bir kadın

Sütyen, kadınlar tarafından meme ve göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmakta kullanılan bir giyecektir. Genelde iç çamaşırı sayılmakla beraber özellikle giyenin vücut hatlarını belirlemesi nedeniyle temel bir giyecek olarak da nitelendirilmektedir. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında geliştirilerek korsenin yerini almıştır. Dünyanın hemen her yerinde üst vücut parçası için en yaygın kullanılan iç çamaşırıdır.

Sütyen, günlük aktiviteler sırasında göğüsleri biçimlendirmek ve desteklemek için kullanılır. Spor sütyeni gibi özel sütyenler egzersiz sırasında fazladan destek sağlamak amacı ile tasarlanmıştır. Kimi kullanıcılar sütyen kullanmanın göğüsleri ileriki yaşamda sarkmadan koruyacağına inanmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern sütyen
Tarihî sütyen

Kadınlar eski zamanlardan beri göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmak için çeşitli giyecekler kullanmışlardır. MÖ 7. yüzyıla ait bazı Minos resimlerinde bazı kadın atletlerin modern sütyen benzeri kıyafetler giydiği görülmektedir.

16. yüzyıl sonrasında varlıklı kadınların iç giyiminde yaygın kıyafet göğüsleri yukarı kaldıran korse olmuştur. 19. yüzyıl sonlarında desinatörler korseyi parçalara ayırarak daha kullanışlı bir hale getirmeye çalışmışlardır: Alt vücut için daraltıcı kuşak tarzı korseler ve üst vücut için göğüsleri omuza asan cihazlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Mary Phelps Jacob, 3 Kasım 1914 tarihinde, modern sütyenlerin temeli olarak kabul edilen ilk sütyen tasarımı için patent aldı.[1] 1930'lara değin yaygın üretime geçmemesine rağmen modern sütyeni daha fazla andıran giyecekler 20. yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Bu dönem sonrasında sütyen korsenin yerini almış ve üretim ve satışı ile milyon dolarlık bir endüstri haline gelmiştir. Zaman içinde sütyen fonksiyonellik kadar bir moda unsuru haline de gelmiştir.

Sütyenleri model model incelemekte fayda vardır. 19. ve 20. yüzyılda, her ne kadar göğüs dikleştirici, şekillendirici olarak kullanılmış olsalar da, günümüzde bu ürünlerin kullanımını, daha fazla kategorize etmek daha doğru olacaktır.

Toparlayıcı Sütyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağınık, biçimsiz ve sarkık göğüslerin toparlanmasına yardımcı olan sütyendir.

Destekli Sütyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük göğüslere büyük görünüm verilmesi amacıyla kullanılan sütyen modelidir. Sütyen kabının içinde göğüsleri bir beden büyük ve daha dik göstermek için push-up olan sütyenlere; push-up, silikonlu veya destekli sütyen adı verilir.

Dekolte Sütyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Göğüs hatlarının dışarı çıkarılmasında kullanılan sütyen çeşididir.

Emzirme Sütyenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gebe annelerin, emzirme esnasında sütyenleri çıkarmadan göğüs uçlarını dışarı çıkarabilecekleri sütyen modelidir.

Sporcu Sütyenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sporcu sütyeni gibi özel sütyenler egzersiz sırasında fazladan destek sağlamak amacı ile tasarlanmıştır.

Straplez Sütyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Askısız sütyen modellerine verilen genel addır.

Büstiyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayanların kıyafetlerinin içinde kullandığı çarpıcı, göz alıcı, işlemeli kumaştan yapılmış askılı veya askısız üstlüktür.

Seksi Sütyen[değiştir | kaynağı değiştir]

Sütyene kışkırtıcılık ve çekicilik katan fantezi sütyen modellerine verilen isimdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]