Supernatural (4. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Supernatural (sezon 4) sayfasından yönlendirildi)
Supernatural
4. sezon
ÜlkeABD
Bölüm sayısı22
Yayın
KanalThe CW
Orijinal yayın tarihi18 Eylül 2008-14 Mayıs 2009
Ev sineması yayını
DVD yayın tarihiBölge 1: 1 Eylül 2009[1]
Bölge 2: 2 Kasım 2009[2]
Bölge 4: 6 Ocak 2010
Sezon kronolojisi
← Önceki
3. sezon
Sonraki →
5. sezon
Supernatural bölümleri

Supernatural, Eric Kripke tarafından oluşturulan bir Amerikan paranormal dram televizyon dizisidir, sezon dört, 18 Eylül 2008'de başlayıp, 14 Mayıs 2009 günü sona ermiştir.

Bu sezonda Dean Castiel adlı bir melek sayesinde cehennemden geri gelir. Sam psişik güçlerinden ve Ruby'nin onu iblis kanı ile beslemesinden dolayı yolunu kaybeder. Melekler Dean'e 66 mührün kırılmasını ve kıyameti engelleyecek kişi olduğunu söylerler, çünkü ilk mühür Dean tarafından kırılmıştır ve kıyameti sadece ilk mührü kıran kişi engelleyebilir. Lucifer'in serbest kalmak için uğraştığı öğrenilir. Sam Lucifer'in hapsedildiği manastıra Lilith'i öldürmek ve son mührün kırmasını önlemek için gider. Bu sırada Dean melekler tarafından güvenli(!) bir yere götürülür. Ancak meleklerin mühürlerin kırılmasını istedikleri, Lucifer serbest kalınca da Dean'in onu durdurmasını ve cenneti dünyaya indirmek istedikleri açıklığa kavuşur. Lilith'in ölümünün son mühür olduğunu öğrenen Dean, kardeşini durdurmak için Castiel'in yardımıyla meleklerin hapsinden kurtulur. Sam'i durdurmaya gitse de Sam Lilith'i öldürür. Ruby'nin başından beri hainlik yaptığı anlaşılınca Dean Sam'in yardımıyla Ruby'i öldürür. 66. mühür Lilith'in ölmesiyle kırılır ve Lucifer serbest kalır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular Karakterler
Jared Padalecki Sam Winchester
Jensen Ackles Dean Winchester
Misha Collins Castiel
Jim Beaver Bobby Singer
Genevieve Padalecki Ruby
Julie McNiven Anna Milton
"Lazarus Rising" Bölümünden Castiel (Castiel karakterinin görüldüğü ilk bölüm)

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]


genel

sezon
Bölüm adıYayın tarihiYapım koduABD seyircisi
(milyon)
611"Lazarus Rising[3]"Melek/Şeytan/Psişik Güçler18 Eylül 2008 [3]3T75013.96
Dean mezarında uyanır ve nerede olduğunu bilmemektedir. Bir markete girer ve oradan yiyecek bir şeyler ve bir miktar para çalıp çıkar. Telefon kulübesinden Booby'yi arar fakat Bobby Dean'i tanımaz. Daha sonra bir araba çalıp Bobby'nin evine gider. Bobby Dean'i hayalet sanıp onu öldürmeye çalışır fakat daha sonra hayalet olmadığına ikna olur. Daha sonra Sam'i bulurlar, Sam'in Dean'i geri getirmek için anlaşma yaptığını düşünürler fakat Sam anlaşma yapmamıştır. Bunu yapanı öğrenmek için bir medyuma giderler fakat medyum yaratığı görmek üzereyken gözleri yanar ve kör olur. Bir kafeye giderler ve kafedekilerin şeytan olduğunu öğrenirler, daha sonra Sam kafeye tekrar gidip psişik güçleriyle şeytanı öldürür. Dean kendini geri getiren yaratıkla konuşur. Bu yaratığın Castiello adında bir melek olduğunu ve bir görevi olduğunu öğrenir.
622"Are You There, God? It's Me, Dean Winchester"Azazel/Melek25 Eylül 2008 [3]3T7502TBD
Dean Castiello'nun melek olduğuna inanmaz ve araştırmaya başlarlar. Bu arada Bobby'nin eski bir arkadaşı olan Olivia Lowry telefonuna uzun süredir cevap vermez ve onu bulmak için yola koyulurlar. Eve vardıklarında onu ölü bulurlar ve Bobby diğer arkadaşlarının da cevap vermediğini söyler. Daha sonra Dean'de arkadaşlarını arar fakat onlar da ölmüştür. İlk önce Sam'in peşine daha sonra da Bobby ve Dean'in peşine ruh takılır. Amaçları intikam almaktır. Bu ruhlardan kaçmak için Bobbay'nin yaratıklar için yaptığı tam korumalı odaya giderler. Ruhların elindeki işaretin kıyameti işaret olduğunu öğrenirler. Daha sonra Dean Azazel'i öldürmek için yola çıkar.
633"In the Beginning[3]"Azazel/Zamanda Yolculuk2 Ekim 2008 [3]3T75043.51
Melek, Dean'e bir görev verir ve Dean 1973 yılına gider. Burada ileride babası olacak John Winchester ile tanışır. Babasını takip ederken annesinin eskiden avcı olduğunu öğrenir. Birlikte iş yaparken aradıkları şeytanın Azazel olduğunu öğrenirler. Dean annesini uyarmak için 2 Kasım 1983'te yataktan çıkmamasını söyler, bu şekilde bu olaylar olmayacaktır. Ancak Castiello geleceği değiştiremeyeceğini söyler. Dean Colt'u alır ve Azazel'in peşine düşer ancak ileride annesi olacak Mary'de peşinden gelir. Dean Azazel'i öldüremez ve Mary'nin babasına gelecekten geldiğini anlatır ve babası zor da olsa onan inanır ama aslında bu kişi Mary'nin babası değil Azazel'dir.
644"Metamorphosis[4]"Rougarou9 Ekim 20083T75053.15
Sam Ruby ile bir şeytanı öldürürken Dean Sam'in psişik güçlerini daha yakından görür. Bunun üzerine Dean Sam'e çok sinirlenir ve Ruby'yi öldürmeye çalışır. Daha sonra da Sam'e Castillo'nun onu durdurması gerektiğini söylediğini söyler. Travis'in Sam'i araması üzerine Jack Montgomery adlı adamın peşine düşerler. Adamın içine Rougarou adlı yaratık girmiştir ve bu yaratık insan etiyle beslenmektedir. Öldürmenin tek yolu yakmaktır. Sam ve Dean Jack'i bulup yakmaya çalışırlar.Yaratık girmedi adam zaten yaratıktı (genetik olarak).
655"Monster Movie[4]"Şekil değiştirici16 Ekim 20083T75033.06
Bu bölüm diğer bölümlerden farklı olarak siyah-beyaz yayınlanmıştır. Sam ve Dean bir vampir olayını araştırmaya başlar. Araştırmaya devam ederken bir de kurtadam olayıyla karşılaşırlar. Olaylar daha da ilginçleşmeye başlar ve birde zombi olaya dahil olur. Vampir Dean'e saldırır ve Dean vampirin kulağını kopartır. Aslında bunların hepsinin tek bir kişi olduğunu ve bu işin Şekil Değiştiren ile alakalı olduğunu fark ederler.
666"Yellow Fever[4]"Buruburu/Hayalet hastalığı23 Ekim 20083T75063.25
Sam ve Dean esrarengiz kalp krizlerini araştırmaya başlar ve bir otopsisine girerler. Dean burada hayalet hastalığı kapar ve 48 saatlik ömrü kalır. Hastalık yüzünden her şeyden korkmaya başlar. Dean'i kurtarmak için bunu yapan hayaleti aramaya başlarlar.
677"It's the Great Pumpkin, Sam Winchester"Samhain/Melekler/Cadılar/Hayaletler/Zombiler30 Ekim 20083T75073.55
Sam ve Dean bir adamın jilet kusarak boğulmasını araştırmaya başlar. Bu işin bir cadının başının altından çıktığını anlarlar. Daha sonra da bir kız kaynayan suda yanarak ölür. Cadının amacı 29-30-31 Ekim günleri birer kişiyi öldürerek Samhain adlı şeytanı geri getirmektir. Bu şeytan geldiğinde diğer bütün yaratıkları uyanmaktadır. Sam ve Dean cadıyı durdurmaya çalışırlar.
688"Wishful Thinking"Lanetli Para/Dilek Kuyusu/Tiamat6 Kasım 20083T75083.24
Sam ve Dean hayalet gören bir kadını dinler ve bu olayı araştırmaya başlar. Olayı araştırırken bir adam Koca Ayak'ı gördüğünü iddia eder. Sam ve Dean ormana gittiklerinde Koca Ayak'ın izini görürler. Daha sonra bu olayın küçük bir kızın ayıcığının konuşmasını dilemesiyle ilgili olduğunu bulurlar ve dilek kuyusunu yok etmeye çalışırlar. Ayrıca bu bölümde Dean koşan bir çocuğa "Run Forrest Run" diyerek Forrest Gump'a bir gönderme yapmıştır.
699"I Know What You Did Last Summer"Melekler/Şeytanlar13 Kasım 20083T75092.94
Akıl hastanesindeki bir kız dünyanın sonunu geldiğini herkese söylemeye çalışır. Bunun üzerine hastanede görevli birinin içine giren bir şeytan bu kızı yakalamaya çalışır. Ruby, Sam ve Dean'e bu olayı anlatır ve Sam ve Dean bu olayın peşine düşer ancak Dean şeytanın sözüne güvenilmeyeceğini söyler ve gitmekte pek istekli olmaz. Sam Ruby'nin yaptığı iyilikleri Dean'e anlatır. Dean de cehennemi anlatır.
7010"Heaven and Hell"Melekler/Şeytanlar20 Kasım 20083T75103.34[5]
Castiello meleklerin konuşmalarını duyabilen Anna'nın ölmesi gerektiğini söyler. Anna'yı almak için içeri girerken Anna psişik güçleriyle melekleri geri gönderir. Sam ve Dean olayı analamak için Pamela'yı çağırır, Pamela Anna'yı hipnoz eder ve Anna bir melek olduğunu anlar. Sam ve Dean Anna'nın yeniden eski gücüne kavuşması için özünü aramaya başlar.
7111"Family Remains"Aile Içi vahşet15 Ocak 20093T75123.34[5]
Bodrumda büyüyen abi ve kızkardeş eve gelen yetişkinleri öldürmektedir. Evi alan en son ailenin en küçük çocuğu duvarda bir kızın olduğunu söyler ve ablası da hayaletin saldırısına uğradığını iddia eder. Aileyi kurtarmak isteyen Sam ve Dean, evin içindeki geçitleri bulur ve yaşadıkları yere ulaşır. Ulaştıklarında Dean'e saldırırlar ve Dean onları öldürmek zorunda kalır. Bu bölümde Avustralya'da yaşanan gerçek bir olaydan esinlenilmiştir.
7212"Criss Angel Is a Douchebag[6]"Kara Büyü/Tarot22 Ocak 20093T75133.06[7]
Eski bir sihirbaz olan Jay tekrar eski günlerine dönmek istemektedir. Birden şansı döner ve çok güzel numaralar yapmaya başlar fakat ölümcül numaralarda başarısız olduğunda onun yerine başka biri ölmektedir. Sam ve Dean bu olayı araştırmaya başlarlar ve Jay'in peşine düşerler fakat bunları Jay yapmamaktadır ve ne olduğunu hakkında bir fikri yoktur.
7313"After School Special"Öfkeli Ruh29 Ocak 20093T75113.57 [8]
Sam ve Dean eski okullarında işlenen bir cinayet için yeniden oraya giderler. Geri dönüşlerden Sam ve Dean okul hayatı görülebilmektedir. Bu olayın çok güçlü bir hayaletle ilgili olduğunu bulurlar. Hayalet, çocukları ele geçirip onların öfkeli olduğu kişileri öldürtmektedir. Sam ve Dean hayaleti durdurmaya çalışırlar.
7414"Sex and Violence"Siren5 Şubat 20093T75143.37

3 adam yeni tanıştıkları bir kadına aşık olup eşlerini öldürürler. Yapılan kan testinde aşk hormonu denilen Oxytocin adlı kimyasalın adamların kanında çok yüksek oranda bulunduğunu görürler. Sam ve Dean bu olayı araştırmaya başlar..

(Bahsi geçen siren yaratıkları Homeros'un Odysseia destanında Kral Odyseus'un Troya savaşından dönüşünde anlatılır. Bu destanın geçtiği yer olan Siren Kayalıkları ise Eski Foça ile Yeni Foça arasında kalan bölgededir.) [9][10]
7515"Death Takes a Holiday[11]"Azrail/Şeytan/Melek/Astral Seyahat12 Mart 20093T75152.84 [12]
Bar çıkışınca bir hırsız soymaya çalıştığı iki adamdan birisini vurur. Vurduğu adam yere düşer fakat hiçbir kanama yoktur ve çok geçmeden ayağa kalkar. Sam ve Dean bu olayı gazeteden öğrenir ve son 3 haftadır kasabada hiç kimsenin ölmediğini öğrenirler. Kendilerini blog yazarı olarak tanıtarak kalbine kurşun isabet edip kanaması bile olmayan adamla konuşurlar. Adam olayların bir mucize olduğunu düşünmektedir fakat Sam ve Dean aynı fikirde değildir. Sam ve Dean olayı araştırmaya başlarlar ve Azrail'in yok olduğunu öğrenirler. Onu geri getirebilmek için ruh olmaları gerekmektedir ve Astral Seyahat yapmaya karar verirler.
7616"On the Head of a Pin[11]"Melek/Alastair19 Mart 20093T75163.37
Melekler ölmeye devam etmektedir. Castiel ve Uriel bu olayı durdurmak için Dean'den yardım isterler. Dean'den Alastair'e işkence yapmasını isterler. Dean bunu zor da olsa kabul eder. Bu arada Ruby Sam'in yanına gelir ve onu şeytan kanıyla besler. Anna geri döner ve Castiel'e Dean'i durdurması gerektiğini söyler. Dean Alastair'den ilk mührü kendisinin kırdığını öğrenir.
7717"It's a Terrible Life[11]"Hayalet/ZacariahTBA3T7516TBD
Sam ve Dean birbirlerini tanımadıkları ve tamamen başka bir dünyada uyanırlar Dean bir yazıcı şirketinin müdürü, Sam ise orada çalışan bir personeldir. İkisi de hayaletlere inanmazlarken, şirkette aniden intiharlar olduğunu görürler. Sam bu arada hayaletlerle ilgili rüyalar görmektedir ve Dean'la beraber avlandıklarını söyler. Dean baştan inanmaz ama şirketteki hayaleti görünce mecburen bu sırı çözmek zorunda kalırlar.
7818"The Monster at the End of This Book[11]"SuperNatural/MelekTBA3T7516TBD
Bir yazarın 2005'ten beri Supernatural adında bir karikatür kitabı yazdığını öğrenirler, Sam ve Dean'ın yaşadığı tüm olaylar bu kitapta geçmektedir.Sam ve Dean yazarı bulmaya çalışırlar ve bu yazarın herhangi bir insan olmadığını fark ederler.
7919"Jump the Shark[11]"Adam MilliganTBA3T7516TBD
John Winchester'in telefonu çalar, Sam ve Dean telefona cevap verir fakat telefon edenin John Winchester'ın gayrimeşru oğlu Adam Milligan olduğunu öğrenirler.
8020"Rapture[11]"MeleklerTBA3T7516TBD
Castiel Cennet'e geri gönderilir. Castiel'den geriye sadece onun bedeni Jimmy kalır, Jimmy ailesine geri dönmek ister ve şeytan melek savaşından kaçmaya çalışır fakat şeytanlar çoktan aileyi öldürmeye kararlıdır. Bu arada Castiel geri döner. Dean ve diğerleri Sam'in şeytan kanı içtiğini görünce Sam'i hücreye kapatırlar.
8121"When the Levee Breaks[11]"Melekler/ŞeytanlarTBA3T7516TBD
Hücreye kapatılan Sam delirir. Sam Lilith'i öldürmek için hücreden kaçar ve yine Ruby'nin kanını içmeye gider. Bu arada son mührün ne olduğunu öğrenmek için Dean, Alastair'e işkence yapmaktadır.
8222"Lucifer Rising[11]"Kıyamet/LuciferTBA3T7516TBD
66. mührün kırılmasına sadece 1 mühür kalmıştır, Castiel ve Zacariah Dean'ı bir odaya hapsederler ve son mührün ne olduğunu öğrenmeye çalışırlar. Sam Lilith'i öldürmeye çalışmaktadır. Sam Lilith'i öldürmek üzereyken Castiel, Dean'ı serbest bırakır, ama Sam Lilith'i öldürmüştür.Bu arada son mührün Lilith'in ölmesi olduğunu öğrenirler. Lucifer artık serbesttir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Supernatural Press Release for the 3rd Season DVD Package". TVShowsOnDVD.com. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2009. 
  2. ^ "Supernatural - The Complete Third Season". Amazon.co.uk. Erişim tarihi: 9 Haziran 2008. 
  3. ^ a b c d e "The CW Network | Stream Free | The CW". The CW Network. 19 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c "IMDb: Ratings, Reviews, and Where to Watch the Best Movies & TV Shows". IMDb. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  5. ^ a b "Final Ratings for Thursday, November 20, 2008; First Four Nights Averages - Sitcoms Online Message Boards - Forums". www.sitcomsonline.com. 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 
  7. ^ "Final Ratings for Thursday, January 22, 2009; First Four Nights Averages - Sitcoms Online Message Boards - Forums". www.sitcomsonline.com. 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2013. 
  10. ^ "Siren Kayalıkları -". www.focafoca.com. 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2013. 
  11. ^ a b c d e f g h "Spoiler Chat: Gossip Girl's Dan Takes a New Lover!". E! Online. 9 Ara 2008. 12 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009.