SuperPower 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SuperPower 2
Oyunun temsili kapak fotoğrafı.
Oyunun temsili kapak fotoğrafı.
GeliştiriciGolemLabs
SeriSuperPower
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış18 Nisan 2004
TürGerçek zamanlı strateji
Resmî sitehttps://www.superpower2.co.uk/

SuperPower 2, Kanada merkezli oyun şirketi olan GolemLabs tarafından geliştirilen ve SuperPower'ın ardından 2004 yılında DreamCatcher Interactive tarafından yayınlanan gerçek zamanlı strateji savaş oyunudur.[1] Sırasıyla Kuzey Amerika ve Avrupa'da 11 Ekim ile 19 Kasım 2004 arasında yayınlandı. 18 Nisan 2014'te Nordic Games, Steam Mağazasında resmi olarak SuperPower 2'yi piyasaya sürdü.

Oyuncular, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 193 ülkeden herhangi birini seçerek oyunu oynayabilirler. Standart oyun, oyuncunun seçtiği ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle 2001 yılında başlar. Daha sonra oyuncular dünya barışına ulaşmak, ulusunuzun kaynaklarını dengelemek veya dünyayı fethetmek gibi önceden tanımlanmış hedefleri doğrultusunda çalışmalıdırlar veya önceden tanımlanmış herhangi bir hedef belirlememişlerse, uluslarının altyapısını geliştirmek için çalışma fırsatına sahip olurlar. Yeni birim tasarımları ve geliştirme yoluyla askeri güç ve uluslarının ekonomik ve kültürel büyümesini teşvik etmek oyuncuların oyundaki başlıca görevlerindendir.

Bir oyuncu tarafından kontrol edilmeyen herhangi bir ülke bir Yapay Zeka ulusu olarak kabul edilir. Önceden tanımlanmış hedefler varsa, oyuncu oyunu kazanmak için bu amaca ulaşmaya çalışacaktır. YZ'nin de ulaşmaya çalışacakları kendi hedefleri olacak. Oyuncu ve yapay zekanın birbiriyle çelişen hedefleri varsa ve varsa, diplomasinin gidilecek yol olup olmadığına veya sorunlarının çözümünün savaş olup olmadığına karar vermek oyuncuya ve bazen de yapay zekaya bağlıdır.

SuperPower 2 gerçek zamanlı bir oyun olduğu için önceden belirlenmiş bir bitiş tarihi yoktur. Bu, teoride tek bir oyunun sonsuza kadar çalışabileceği anlamına gelir.

SuperPower 2 , İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Korece, Çince ve Rusça olarak piyasaya sürüldü.[2]

Oyundaki Sekmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyaset Sekmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:SP2-Politics.png
Siyaset Sekmesi
  • Politik alan (menü yapısı)
    • Anayasal
    • İç Kanunlar
    • Antlaşmalar
      • Yeni Antlaşma
      • Seçilenleri Görüntüle

Siyaset Sekmesi, seçilen ulusun yerel ve uluslararası tüm siyasi faaliyetlerinden oluşur. Bu alan, oyuncuların iç yasaları, hükûmet türünü ve diplomatik anlaşmaları görmesine (ve kendi ülkesi seçilirse değiştirmesine) olanak tanır.

Askeri Sekme[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:SP2-Military.png
Askeri Sekme

Askeri Sekme, tüm askeri ve gizli operasyonlardan oluşur. Bu sekme, oyuncuların çeşitli askeri birimleri satın almasına, satmasına, inşa etmesine, eğitmesine, konuşlandırmasına ve dağıtmasına izin verir. Ayrıca oyuncuların istihbarat hücrelerini eğitmesine ve gizli savaş yürütmesine izin verir. Ayrıca stratejik savaş bu alandan kontrol edilmektedir.

Stratejik savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Stratejik savaş, kara tabanlı yerlerden veya denizaltılardan fırlatılan nükleer füzelerden oluşur. Nükleer savaş hem saldırgan hem de kurban için yıkıcıdır. Bir nükleer füze fırlatılıp başka bir ulusta patladığında, saldırıya uğrayan ulusun önemine bağlı olarak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle ilişkiler geriler. Saldırganın ülkesi de daha az istikrarlı hale gelir ve devrim şansını artırır.

Dosya:Russia Nuking US, Start of WWIII.PNG
Rusya Federasyonu Amerika Birleşik Devletleri'ne nükleer saldırı başlatıyor. (Oyun ekranı)

Ekonomik Sekme[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekonomik Sekme, tüm finansal faaliyetlerden oluşur. Bu sekmeden oyuncu, gelir ve giderlerin yanı sıra ticaret ve vergileri de görüntüleyebilir (ve seçilen ülkenin oyuncuyla aynı olup olmadığını kontrol edebilir). Oyuncular bu sekmede ulusal faiz oranlarını, gelir vergisi seviyelerini, tarifeleri ve harcama seviyelerini belirleyebilirler. Oyuncular ayrıca ekonomilerinin bazı kısımlarını kamulaştırabilir veya özelleştirebilirler. Burası aynı zamanda Otarşi'nin en fazla zararı verdiği yerdir, çünkü oyunda ticaret neredeyse her zaman en çok gelir getiren kaynaktır ve hata olması halinde başka ülkeler sizin kaynaklarınızı sömürebilir ve sürekli kaynak sıkıntısı çekebilirsiniz. Bununla birlikte Güney Afrika gibi yüksek düzeyde ham kaynaklara sahip bir ülkede oynamak, hizmetlere ve tarıma bel bağlayan ülkeler kadar hızlı bir şekilde hataya kurban gitmeyebilir. Ayrıca yakın ülkeleri işgal edip, ardından ilhak ve yüksek vergiler koyularak Otarşi önlenebilir. Ancak bu noktada, dünyanın geri kalanını sizi istila etmemesi için ikna etmek daha büyük bir sorun haline gelebilir.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Orijinal SuperPower'a göre biraz geliştirilmiş olsa da oyun inceleme ve puan toplama web sitesi Metacritic'e göre "karışık" eleştiriler aldı.

Pek çok eleştirmen, oyunu oldukça hırslı ancak kritik derecede kusurlu olarak nitelendirdi. GameZone'dan en olumlu eleştirilerden biri, "Seçeneklerin sayısı, dünya için iyi grafikler ve neredeyse sınırsız oyun, Birleşmiş Milletlerin ilgisini çekecek bir oyun ekliyor" dedi.

Bununla birlikte, birçok yüksek profilli oyun yayını, sık sık çökmeler, kötü tasarlanmış bir kullanıcı arabirimi, uygulanmamış veya görünüşte etkisiz özellikler ve oyun sırasında sık sık mantıksız, anlamsız ve açıklanamayan olaylar gibi yaygın eleştirilerde oyuna yön verdi. (Örnek olarak Polonya'nın belirsiz nedenlerle Burkina Faso'ya savaş ilan etmesi gibi). Oyun ayrıca, oyunun oynanışını belirli gerçek zamanlı veya kurgusal ayarlara göre değiştirip düzenleyebileceğiniz çok sayıda

Steam sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal çıkış tarihinden yaklaşık 10 yıl sonra oyun, başarılı bir Steam Greenlight kampanyasının ardından 18 Nisan 2014 tarihinde PC oyun dağıtım platformu Steam'de piyasaya sürüldü. Steam sürümü, eski sürümde uzun süredir ihmal edilen hatalar için güncellenmiş kod ve yamalar içeriyor. Bununla birlikte, bu sürüm aynı zamanda, tam ekran modunun bir seçenek olmaması ve eski sürümden kullanıcı tarafından yapılan değişiklikleri bozan güncellenmiş kod gibi sorunlarının yamasıyla birlikte geldi. Ancak bir kısmı düzeltildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History". GolemLabs. 8 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  2. ^ "Oyunun Steam sayfasında piyasaya çıktığı diller yer almaktadır". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  3. ^ "SuperPower 2 for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 19 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  4. ^ McDonald, Thomas L. (February 2005). "SuperPower 2" (PDF). Computer Gaming World, 248. Ziff Davis. s. 84. 2 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  5. ^ Todd, Brett (22 Ekim 2004). "SuperPower 2 Review". GameSpot. CBS Interactive. 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  6. ^ Chick, Tom (26 Ekim 2004). "GameSpy: SuperPower 2". GameSpy. Ziff Davis. 30 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  7. ^ Aceinet (26 Ekim 2004). "Superpower 2 [sic] - PC - Review". GameZone. 4 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  8. ^ Brenesal, Barry (2 Kasım 2004). "SuperPower 2 Review". IGN. Ziff Davis. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  9. ^ "SuperPower 2". PC Format, 169. Future plc. 25 Aralık 2004. s. 111. 
  10. ^ "SuperPower 2". PC Gamer UK. Future plc. January 2005. 
  11. ^ "SuperPower 2". PC Gamer. Future US. February 2005. s. 70. 
  12. ^ "PC Review: SuperPower 2". PC Zone. Future plc. January 2005. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]