Sunucu adı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sunucu adı, bilgisayar ağında bağlı cihazlara atanan bir etikettir ve bu cihazı dünya çapında ağ gibi çeşitli elektronik iletişim formlarında tanımlamak için kullanılır. Sunucu adları, tek bir sözcük veya deyimden oluşan basit adlardan oluşturulabilir.

İnternette sunucu adları, sunucuya özel tanımlanmış etiketlerle alan adı sistemindeki alan adlarına noktalarla bölünmüş şekilde eklenebilir. Ayrıca sunucu isimleri alan adı olarak da anılmaktadır.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

"andromeda" ve "samanyolu" aynı ağa bağlanmış iki farklı makinenin sunucu adı olabilir. Makineler bağlandıkları ağlarda, kendi adlarıyla hitap edilir. Makinelerin alan adları "andromeda.local" ya da "samanyolu.ornek.net" olabilir.

İnternet sunucu adları[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternetteki sunucu adları olan alan adı, sunucu bilgisayara atanmıştır. Genellikle sunucu bilgisayarın lokal adı, evebeyn etki alanı ismiyle birleştirilmiş şekilde adlandırılır. Örnek vermek gerekirse "tr.wikipedia.org", bir lokal isimden (tr) ve alan adından (wikipedia.org) oluşur. Bu tür sunucu adı sunucu dosyası ya da alan adı sistemi (DNS) çözümleyicisi tarafından IP adresine çevrilir.

Her alan adı aynı zamanda sunucu adı olabilir. Örnek olarak tr.wikipedia.org ve wikipedia.org sunucu adıdır çünkü bunlara IP adresleri atanmıştır.

Adlandırma kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sunucu adları, DNS etiketlerinin noktalarla birleştirilerek oluşturulan serilerdir ve aynı zamanda alan adlarıdır. Örnek olarak "tr.wikipedia.org" bir sunucu adıdır. Her etiket 1'den 63 karakter uzunlukları arasında olabilir[1] ve tüm sunucu adı en fazla 253 ASCII karakter uzunluğunda olabilir.[2]

İnternet standartlarında etiketler, yalnızca a'dan z'ye kadar olan ASCII harfleri, 0'dan 9'a kadar olan rakamları ve eksi işaretini (-) içerebilir. RFC 952'deki tanımlamalara göre etiketler, rakamla ya da eksi işaretiyle başlayamaz ve bitemez. Yine de sonraki şartname RFC 1123'te sunucu isimlerinin rakamlarla başlamasına izin verilmiştir. Başka sembollere, noktalama işaretlerine ya da boşluklara izin verilmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "RFC 1034, Section 3.1 "Name space specifications and terminology"". 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2018. 
  2. ^ "What is the real maximum length of a DNS name?". 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2018.