Sultan II. Mahmut Kütüphanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sultan II. Mahmut Kütüphanesinin girişi
Sultan II. Mahmut Kütüphanesi kapısının üstündeki besmele tuğrası ve Osmanlı Türkçesi kitabe (2019)

Sultan Mahmut Kütüphanesi, Lefkoşa'da (kuzey kesiminde) bir kütüphane. Selimiye Camii'nin doğusunda bulunur. II. Mahmud döneminde Kıbrıs Valisi olan Ali Ruhi tarafından 1829 yılında yaptırıldı.

Mekanı tek kubbeli, revakı iki kubbelidir. Klasik özelliklerdeki yapı, kesme taştan yapılmıştır. Kuzey, güney ve batı taraflarındaki dış duvarlarında "Maşallah" yazar. Giriş kapısının üzerinde (فٖيهَا كُتُبٌ قَيِّمَةٌؕ) "Fiha kütübün Kayyime" yani; O sahifelerde dosdoğru hükümler vardır. (beyyine/3) yazmaktadır.

Sultan II. Mahmut Kütüphanesi esas olarak yandaki Büyük Medrese'nin öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Osmanlıca, Farsça ve Arapça basılmış kitaplar ve elyazmaları bulunan kütüphanede 1700 kitap bulunmaktaydı. Kütüphanede bulunan kitapların bazıları padişahın saray kitaplığından gönderilmiştir.

Sultan II. Mahmut Kütüphanesi günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. İstanbul'dan gönderilen kitapların çok azının kütüphanede kalmış olduğu, demirbaş listesinin eksikliği yüzünden pek çok değerli kitabın kütüphane sorumlularınca geçmişte çoğunlukla yabancılara satıldığı iddiaları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Sultan Mahmut Kütüphanesi". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. II. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. s. 332.