Subatuk, Oltu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.09, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17317857 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Subatuk
Harita
Erzurum
Erzurum
Ülke Türkiye
İlErzurum
İlçeOltu
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Rakım1621 m
Nüfus
 • Toplam102
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25400
Resmî site
[1]

Subatuk, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Oltu'nun yerleşim olarak en eski köylerinden birisidir. Bu tarihten sonra sırasıyla Selçuklular,Osmanlılar hüküm sürmüştür.

Kültür

Kültürü,gelenek ve görenekleri sadece Erzurum a özgü değil , kendine has özellikler de taşımaktadır.Davul-zurna ile oyunlar oynandığı gibi tulum eşliğinde de oyun lar sergilendiği geçmişte belirlenmiştir.. Mahallenin mantısı, tatar böreği ve hasuta gibi tatlıları meşhurdur.mısır unundan yapılan kuymakta ayrı bir yeri vardır.Tarihi yerler olarak ise ermeni izlerine de rastlanır.Kilise, maşatlık, ermeni yaylası günümüze ulaşmıştır.Aynı zamanda Rusya ile sınırı belirleyen sınır taşları ve mevziler de mevcuttur.

Coğrafya

Erzurum iline 112 km, Oltu ilçesine 6 km uzaklıktadır.Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğusunda yer alır.Topraklarının bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Mahallenin büyük üç dağı vardır.Bu dağlar Lencin, Soğul ve Karagüney'dir.Mahallenin iki yaylası mevcut olup,halen yazları yaylaya çıkılmaktadır. Oltu'nun en güzel köylerinden birisidir. Muhteşem manzarası vardır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Fakat, Ottu'nun genelinde olduğu gibi iklimi Erzurum'a nazaran daha ılımandır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 102
2000 158
1997 101

Mahalleden göç edenlerin bir kısmı İstanbul (Kadıköy, Ümraniye, Sultanbeyli, Kaynarca,Yakacık), Bursa, Kocaeli(Derince) ve Ankara'da (Mamak, Altındağ, Karapürçek ve Gülveren) yaşamaktadırlar. Yaz mevsiminde nüfus artmaktadır.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Genellikle buğday,arpa,mısır,fasulye ve şeker pancarı ekilmektedir.Şeker pancarı en önemli gelir kaynağıdır.

Altyapı bilgileri

Öğrenciler yatılı okulda kalıp eğitim ve öğrenimlerine devam etmektedirler. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol steblize olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal