Su pınarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Su pınarı

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları.[1] POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini (veya kendiliğinden toplanmasını) gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

Şişelenmiş su soğutucuları tipik olarak ünitenin üzerinde yaygın olarak bulunan 5 veya 10 galonluk dağıtıcılar kullanır. Basınçlı soğutucular, su çeşmelerini ve doğrudan borulu su dağıtıcılarını kapsayan bir su soğutucu alt kategorisidir. Su soğutucusu ayrıca, suyu serin tutmak için ilkel bir cihazı da ifade edebilir.

Dispenser tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Duvara monte su sebilleri

Duvara monte / gömme[değiştir | kaynağı değiştir]

Duvara monteli tip, gelen suyu soğutmak için bir soğutma ünitesini çalıştırmak üzere sürekli bir suya, ayrıca elektrik temini için binanın su kaynağına ve kullanılmayan suyu atmak için binanın atık bertaraf sistemine bağlanır. Duvara monte olan su soğutucular, hastaneler, okullar, işletmeler ve diğer tesisler gibi ticari binalarda sıklıkla kullanılır.[2]

Genellikle bir su çeşmesi veya içme çeşmesi olarak da adlandırılan standart duvara monte edilmiş soğutucuda, makinedeki küçük bir tank soğutulmuş su tutar, böylece kullanıcının soğutulmuş su için beklemesine gerek kalmaz. Ünitenin üstünde bulunan yaylı bir vanadaki bir düğmeye basıldığında su serbest bırakılarak su verilir. Bazı cihazlar ayrıca ön veya yan tarafında büyük bir düğme sunar. Yeni makinelerin hiçbir düğmesi olmayabilir; bunun yerine, birinin yakınında olduğunu algılayan ve suyu aktive eden bir sensör olabilir.[3] Su, kullanıcının doğrudan su akışının deresinden içmesine izin veren kemerli bir akışta verilir. Bu cihazlar genellikle arıtılmadan veya filtrelenmeden doğrudan belediye su kaynağından su dağıtır.

Duvara monteli su soğutucular, gömülü modellerden su sıçramasına dayanıklı, duvardan dışarı taşan konturlu havzalara, geleneksel yuvarlak köşeli kenar tasarımlarına, şişe dolgusu ve su soğutucusu kombinasyon ünitelerine, iki seviyeli tasarımlara ve diğer özelliklere kadar çok çeşitli stillerde sunulmaktadır.[4]

Alttan yüklemeli su pınarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Su sebilleri genellikle ünitenin tepesine monte edilmiş su tedarik tankına sahiptir. Alttan yüklemeli su sebilleri, yüklemeyi kolaylaştırmak için ünitenin altına monte edilmiş bir hazneye sahiptir.

Masa üstü su sebili[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtıcının doğrudan bir masanın üzerine yerleştirilebileceği su dağıtıcılarının daha küçük versiyonları da vardır.

Doğrudan borulu su pınarı (POU)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcak ve soğuk içme suyunun sürekli olarak dağıtılması için su sebilleri doğrudan kurum içi su kaynağına bağlanabilir. Bu tip genellikle POU (Kullanım Noktası) su sebilleri olarak adlandırılır. Bunlar şişelenmiş su soğutucularından daha hijyeniktir.

Serbest duran[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantısız su pınarı

Bağlantısız bir tasarım genellikle dağıtma makinesine boşaltılmış su şişelerini içerir.

Süpermarketlerdeki hazır beş litrelik su şişelerini kullanan masa üstü veya mutfak tezgahı versiyonları mevcuttur. Bu soğutucular, suyu soğutma odasına itmek için hava pompaları, suyu soğutmak için termoelektrik soğutma ve Peltier cihazlarını kullanır.[5]

Su soğutucusu pazarındaki yeni bir gelişme, şebekeye bağlı olan ve yalnızca soğutulmuş su değil, aynı zamanda sıcak ve kaynar su için de anında bir tedarik sağlayan tezgah üstü cihazların ortaya çıkmasıdır. Bu genellikle horeca endüstrisinde görülür.

Kol dik konumda iken su daha hızlı akacaktır. Su, musluğa daha hızlı bir şekilde girmesini sağlayan havalandırılır.

Su kaynağı ve arıtma[değiştir | kaynağı değiştir]

Şişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Damacananı takmak için, şişe baş aşağı yatırılır ve dağıtıcıya yerleştirilir; sonda, şişenin kapağını delmekte ve suyun makinenin iç haznesine akmasına izin vermektedir. Bu yerçekimi ile çalışan sistemler, suyu kontrollü bir şekilde dağıtmak için bir aygıta sahiptir.

Bu makineler farklı boyutlarda gelir ve ara sıra kullanım için amaçlanan masa ünitelerinden daha ağır kullanıma yönelik zemin üstü ünitelere kadar çeşitlilik gösterir. Şişelenmiş su normalde evlere veya işletmeye düzenli olarak verilir, burada boş şişeler dolu şişeler ile değiştirilir. Şişe ebadı, ABD'de 5-galon (19 L) şişeleri kullanan daha büyük versiyonlardır, ünitenin ebatına göre değişir.[6] Bu, aynı zamanda, metrik sistemi kullanan ülkelerde 18,9 litre olarak etiketlenen en yaygın boyuttur. Bu birimler genellikle fazla su dökecek yerlere sahip değildir, sadece küçük döküntüleri yakalamak için küçük bir leğen sunar. Önde, bir kaldıraç veya basma düğmesi, suyu tıkaçın altında tutulan bir bardağa dağıtır.

Su kabı boşaldığında, dağıtıcının üstünden kaldırılır ve şişede hala fazla su sızıntısını önlemek için otomatik olarak sızdırmaz hale getirilir.

Arındıran tesisat[değiştir | kaynağı değiştir]

İçme suyu soğutucuları musluk suyu kullanır ve bu nedenle ana su kaynağını kullanmaları nedeniyle şişelere ihtiyaç duymazlar. Genellikle bazı saflaştırma yöntemleri kullanılır.[7]

Filtrasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Filtreleme yöntemleri ters osmoz, iyon değişimi ve aktif karbon içerir.

Dezenfeksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

UVGI (Ultraviolet Antiseptik Işınlama), mikro organizmaları öldürmek, etkisiz hale getirmek ve hayati hücresel fonksiyonları yerine getirememelerini sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir dezenfeksiyon yöntemidir. Kütük azaltma (yani, 6 kütük azaltma veya% 99.9999 etkili), dezenfeksiyonun etkinliğinin bir ölçüsü olarak kullanılır.

Soğutma ve ısıtma yöntemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu modern ünite, Buhar sıkıştırmalı soğutma veya Termoelektrik soğutma kullanarak suyu soğutmak için bir soğutma işlevi sunar.

Buhar sıkıştırmalı soğutma Buhar sıkıştırmalı soğutma kullanan su soğutucuları aşağıdaki sistemlerden birinde gelir:

  • Rezervuar Sistemi - Suyun tutulduğu, soğutma veya ısıtma için kullanılacak ve taşmayı önlemek için şamandıra mekanizması ile donatılmış bir tank.
    • RR teknolojisi - çıkarılabilir rezervuar, harici tank yüzeyi ile temas eden soğutma bobinleri ile açık uçlu bir tanktır. Modüler bir sistemde çalışır, kapalı bir sistemde tutmak yerine suyu kolayca çıkarmasına ve doldurmasına izin verir. Çıkarılabilir bir rezervuarın kullanılmasındaki avantajlardan biri dezenfektasyon kolaylığıdır. Bu, son kullanıcıların servis için tüm su soğutucuyu geri göndermek yerine rezervuarı tamamen değiştirmelerini sağlar. Benzer bir teknoloji birçok modern su sebilinde ve kahve makinesinde bulunabilir.[8]
    • Paslanmaz Çelik - harici tank yüzeyine temas eden soğutma bobinleri ile açık uçlu tankdır.
  • Basınçlı Kap Doğrudan Soğutma Sistemi - Tanktaki suyu hava kaynaklı kontaminasyondan koruyan bir basınçlı kap ile elektrik şebekesinden hızlı bir şekilde gelen suyu soğutan doğrudan soğutma sistemi kombinasyonu.
    • Basınçlı kazan - Kapalı bir basınçlı kap, su soğutucunun içindeki daha düşük bir basınçta doldurulur. Bu nedenle, su atmosferle temas etmemekte, daha büyük miktarda soğuk suyun (tankın büyüklüğüne bağlı olarak) daha yavaş bir soğutma sistemi pahasına dağıtılmasını sağlamaktadır.
    • Doğrudan Soğutma - Standart bir doğrudan soğutma sisteminde, su, soğutma gazı dolaşımını sağlayan bakır buharlaştırıcı ile temas eden paslanmaz çelik bir bobin içinden geçirilir. Soğutma sistemi bobinin dışına takılır ve bobindeki su Isı iletimi yoluyla soğutmak için boru duvarlarından geçer. Musluklar çalıştırıldığında, soğutulmuş su, şebeke basıncında verilir.[9] Soğutucu gazın yaydığı soğuk bakır bobin içinden sıcaklık aktarılırken su asla atmosferle temas etmez. Soğuk sıcaklıkları, birbirine temas etmeden paslanmaz çelik rulodan geçen suya aktarır. Bu, daha düşük hacimli bir soğuk su olması pahasına suyun tekrar daha hızlı soğumasını sağlar.
  • Buz Bankası Soğutma Sistemi - Önceden soğutulmuş su dolu bir hazneye basınçlı bir paslanmaz çelik bobin ve bakır bir bobin batırılır. Soğutucu gazı içeren bakır bobin, rezervuar içinde bulunan suyu, soğuk bir tedarik üreten dondurur, bu da paslanmaz çelik bobin içinden akan içme suyunu soğutur.[10]

Termoelektrik soğutma[değiştir | kaynağı değiştir]

Termoelektrik soğutma, Peltier etkisini kullanarak cihazın bir tarafından diğerine ısı aktarmak için bir ısı pompası görevi gören ve katı hal cihazı kullanan HFC soğutucu akışkanına yeşil bir alternatiftir. Seramik gofretlerle çevrili birçok yarı iletken çiftinden oluşur. Termoelektrik soğutucular, soğutucu gaz ve bir kompresör yerine doğru akım gücü kullanır ve hareketli parçaları veya karmaşık düzenekleri yoktur.

Isıtma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı versiyonlarda ayrıca çay, sıcak çikolata veya diğer kullanımlar için kullanılabilen, oda sıcaklığında su veya hatta ısıtılmış su sağlayan ikinci bir dağıtıcı vardır. Alternatif sıcak su musluğundaki su genellikle bir ısıtma elemanı ile ısıtılır ve bir sıcak tankta saklanır (konut evlerinde kullanılan geleneksel sıcak su ısıtıcıları gibi). Ek olarak, sıcak muslukta yanmaların yanlışlıkla ya da istem dışı basılmasını önlemek için itme emniyet valfi bulunur.

Karbonatlaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern su soğutucu çeşitleri, gazlı içeceklere olan talebin artması ve köpüklü su için artan bir farkındalık nedeniyle köpüklü su için seçeneklerle donatıldı ve tatlandırılmış karbonatlı içeceklerin yerine karbonatlı su tercih edildi. Bu, soğutma tankının içinde bulunan sıkıştırılmış CO2 (Karbondioksit) ile doldurulmuş bir mikser tankının eklenmesiyle çalışır.[11] Bu, CO2 gazının sıcaklığını soğutma tankının sıcaklığına düşürür. Karbonatlı su verildiğinde, mikser tankı otomatik olarak soğuk su ve karbondioksit ile doldurulur ve sürekli bir karbonatlı su temini için hazır bulunur.

Son gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Havaalanıları ve tren istasyonları gibi halka açık yerlerde daha yeni su soğutucusu çeşitleri tespit edildi, burada tek kullanımlık plastik şişelerin sayısını gösteren bir şişe dolum ünitesi kuruldu. Bu, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik toplumsal çaba idi.

Su soğutucu etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir su soğutucusu etkisi, bir işyerindeki çalışanların su soğutucusu ve sohbet çevresinde toplandıklarında meydana gelen bir olgudur. Belirli bir ortamda (örneğin ofis) insanları bir araya getirmek ve bağlama ile eşanlamlıdır.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  10. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1321690/ [yalın URL]
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]