Su şebekesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Su temini şebekesi veya su temin sistemi, su temini sağlayan tasarlanmış hidrolojik ve hidrolik bileşenlerden oluşan sistemdir. Bir su temin sistemi tipik olarak şunları içerir:

  1. Bir drenaj havzası (bkz. su arıtma – içme suyu kaynakları)
  2. Göl, nehir veya bir yeraltı akiferinden gelen yeraltı suyu gibi suyun biriktirildiği ham su toplama noktası (yerin üstünde veya altında). Ham su, yer seviyesindeki açık su kemerleri, kapalı tüneller veya yer altı su boruları kullanılarak su arıtma tesislerine aktarılır.
  3. Su arıtma tesisleri. Arıtılmış su, su boruları (genellikle yeraltında) kullanılarak aktarılır.
  4. Rezervuarlar, su tankları veya su kuleleri gibi su depolama tesisleri. Daha küçük su sistemleri, suyu sarnıçlarda veya basınçlı kaplarda depolayabilir. Yüksek binalarda da suyun üst katlara ulaşması için basınçlı depolarda yerel olarak su depolaması gerekebilir.
  5. Pompa istasyonları gibi ek su basınçlandırma bileşenlerinin yer altı veya yer üstü rezervuarlarının çıkışına yerleştirilmesi gerekebilir (eğer yerçekimi akışı pratik değilse).
  6. Suyun tüketicilere (özel konutlar veya sanayi, ticaret veya kurumlar olabilir) ve diğer kullanım noktalarına ( yangın hidrantları gibi) dağıtılması için boru şebekesi.
  7. Kanalizasyona bağlantılar (bazı gelişmekte olan ülkelerde yer altı boruları veya yer üstü hendekleri) genellikle su tüketicilerinin mansabında bulunur ancak kanalizasyon sistemi su temin sisteminin bir parçası olmaktan ziyade ayrı bir sistem olarak kabul edilir.

Su tedarik şebekeleri genellikle su endüstrisi kamu hizmetleri tarafından yürütülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]