Stratum bazale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir epidermis parçasını gösteren histolojik görüntü. Stratum basale, aşağıya yakın yerde gösterilmiştir.

Stratum bazale (stratum basale veya bazal katman, bazen stratum germinativum olarak da adlandırılır), memelilerde derinin dışını örten beş katmanlı epidermisin en derin katmanıdır.

Stratum bazale, tek katmanlı prizmatik veya kübik bazal hücrelerden oluşur. Bazal hücreler, birbirlerine ve üzerlerindeki stratum spinozum hücrelerine desmozomlar ve hemidesmozomlarla bağlıdır. Bu hücrelerin çekirdeği büyük ve ovaldir ve hücrenin büyük kısmını kaplar. Bazı bazal hücreler, bölünme ve yeni hücreler oluşturma özelliğiyle kök hücre gibi işlev gösterebilir; bu hücreler bazen bazal keratinosit kök hücreleri olarak adlandırılır. Diğer bazal hücreler, kılsız deri epidermisini ve fazla bölünen (hiper proliferatif) epidermisi (deri hastalığı nedeniyle) bir arada tutar.[1]

Bazal hücreler, bölünerek stratum spinozumdaki keratinositleri oluşturur;[2] oluşan keratinositler yüzeye doğru ilerler. Stratum bazalede bulunan diğer hücreler, melanositler (pigment üreten hücreler) ve Merkel hücreleridir (dokunma reseptörleri).

Klinik önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazal hücreli kanserler, bazal hücreli karsinom olarak da bilinir, tüm cilt kanserlerinin yaklaşık 80%'ini oluşturmaktadır.[3] Her bazal hücreli karsinom bazal hücrelerden ortaya çıkmaz ancak kanser hücreleri mikroskop altında bazal hücrelere benzediği için bu kansere bu ad verilmiştir.[4]

Ek görseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McGrath, J.A.; Eady, R.A.; Pope, F.M. (2004). Rook's Textbook of Dermatology (Seventh Edition). Blackwell Publishing. Pages 3.7. 978-0-632-06429-8.
  2. ^ Habif, Thomas P. (2010). Clinical Dermatology, 5th ed. Mosby. s. 1. ISBN 978-0-7234-3541-9. 
  3. ^ "Skin Cancer (Non-Melanoma) - Introduction". Cancer.Net (İngilizce). 25 Haziran 2012. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Basal Cell Carcinoma - Skin Disorders". MSD Manual Consumer Version. 26 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.