Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Stop! Or My Mom Will Shoot sayfasından yönlendirildi)
Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek
Stop! Or My Mom Will Shoot
Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek film posteri
YönetmenRoger Spottiswoode
Yapımcı
Yazar
Oyuncular
MüzikAlan Silvestri
Görüntü yönetmeniFrank Tidy
Kurgu
  • Mark Conte
  • Lois Freeman-Fox
StüdyoNorthern Lights Entertainment[1]
DağıtıcıUniversal Pictures[1]
Çıkış tarih(ler)i21 Şubat 1992 (1992-02-21) (Amerika Bİrleşik Devletleri)
Süre87 dakika
ÜlkeAmerika Bİrleşik Devletleri
Dilİngilizce
Hasılat$70.6 milyon

Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek (İngilizce özgün adıyla: Stop! Or My Mom Will Shoot) Roger Spottiswoode tarafından yönetilen ve Sylvester Stallone ve Estelle Getty'nin başrol oynadığı 1992 Amerikan polisiye polis aksiyon kara komedi filmidir.[2] Film, 21 Şubat 1992'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Film gösterime girdiğinde oldukça olumsuz eleştiriler aldı ancak dünya çapında 70,6 milyon dolar hasılat elde etti.

Film genellikle Stallone'un kataloğunda daha az film olarak kabul edilir. 2006 yılında Stallone'un keşke yapmasaydım dediği filmlerle ilgili bir soruya cevaben bu film ilk bahsettiği film oldu.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çavuş Joseph Andrew Bomowski (Sylvester Stallone) sert bir polistir. Görünüşte zayıf olan annesi Tutti (Estelle Getty) onunla kalmaya gelir ve giderek hayatına müdahale ederek onu deli eder.

Tutti, Joseph'ın silahını çamaşır suyuyla temizledikten ve onu mahvettiğini öğrenince, ona yasadışı bir MAC-10 makineli tabanca satın alır ve kendisine silahı satan adamlardan birinin öldürülmesine tanık olur. Tutti, ifade vermek üzere karakola götürülür ve Joseph'ın davalarıyla uğraşmaya başlar. Satın aldığı silahın yanmış bir binadan alınan bir koleksiyon parçası olduğunu ve silahın sigorta parasının alındığını öğrenir.

Tutti, eve dönüş yolunda havaalanında bir adamı tanır. O ve Joseph adamı takip edince kaçar. Tutti, bu adamın annesini vurduğu için Amerika'nın En Çok Arananlar listesinde gördüğünü hatırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme ve senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger'in filmin başrolünde yer almasıyla ilgilendiğine dair söylentilerİ duyunca filme imza attı. Ekim 2017'de Schwarzenegger, senaryonun "gerçekten kötü" olduğunu bildiği için, Stallone'u cezbetmek için sahte ilgi gösterdiği söylentisini açıkça doğruladı.[4]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, ABD'de 28,4 milyon dolar ve dünya çapında 42.2 milyon doların üzerinde hasılat elde etti ve dünya çapında toplam 70,6 milyon dolar hasılat elde etti.[5]

övgü Film, En Kötü Erkek Oyuncu Stallone, En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu Getty ve En Kötü Senaryo dalında üç Altın Ahududu Ödülü sahibi oldu.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Stop! Or My Mom Will Shoot (1992)". AFI Catalog of Feature Films. American Film Institute. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Stop! Or My Mom Will Shoot - The Cinema Snob on YouTube". 1 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; aintitcool-dec6 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Pearson, Ben (9 Ekim 2017). "Arnold Schwarzenegger Confirmed One of Hollywood's All-Time Great Troll Moves in a Fantastic Q&A [Beyond Fest]". /Film. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2017. 
  5. ^ "Stop! Or My Mom Will Shoot". Box Office Mojo. IMDb. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 
  6. ^ Scott, Vernon (28 Mart 1993). "Razzie Awards (dis)honor Stallone again". UPI. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019.