Stollwerck

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stollwerck GmbH
TipHalka açık
EndüstriŞekerleme
Kuruluş1839
Genel merkezi
ÜrünÇikolata
Alt kuruluş(lar)Baronie Group
Çalışan sayısı177,950 (2015)
Web sitesiSitesi

Stollwerck GmbH bir Alman çikolata üreticisidir. 1839 yılında kuruldu ve Avrupa ve Amerika'da uluslararası alanda genişledi, 1900 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci büyük çikolata üreticisi oldu. 2011 yılından bu yana Belçikalı firma Baronie Group'a aitti.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1839'da fırıncı Franz Stollwerck, Almanya'nın Köln şehrinde faaliyete başladı. Öksürük damlaları ile özel bir başarıya sahip olarak, çikolata ve diğer şekerleme olarak çeşitlendi. Yerel eczacılar, 1845'te bu tür tıbbi ürünler satmasının engellenmesini istedi, ancak bu reddedildi. İşleri Almanya'da gelişti ve aynı zamanda Köln'de iki kahvehane açtı. Bunlardan biri 1860'lı yıllarda çikolata ve şeker fabrikası haline gelmeden önce bir müzik salonuna dönüştürüldü. 1871'de oğulları, Franz Stollwerck'in ölümünden sonra 1876'da orijinal şirkete geri dönen ayrı bir şirket olan Gebrüder Stollwerck (Stollwerck Kardeşler) şirketini kaydetti.

Stollwerck'ın beş oğlu, işi Avrupa ve Amerika'da çok uluslu bir şirkete genişletti. Kardeşlerin en küçüğü olan Ludwig Stollwerck, 1887 yılında ilk otomatik satış makinesi de dahil olmak üzere yeni teknolojilerin tanıtılmasında etkiliydi.[1] Bunlar başlangıçta küçük çikolata örnekleri satmak için kullanılıyordu, ancak popüler ürünleri de satmak için kullanıldı. 1893 yılında Stollwerck, çikolatasını 15.000 satış otomatında satıyordu. Sadece çikolatayı değil, sigara, kibrit, sakız ve sabun ürünlerini satmak için otomatları üretmek için çeşitli bölgelerde ayrı şirketler kurdu. 1890'da Köln'de tek başına 1500 personeli vardı.

Stollwerck, ürünlerini ihracat yapmaya odakladı. İngiltere, Belçika ve Avusturya-Macaristan'da bağlı ortaklıklar kuruldu. 1894 yılında Stollwerck, New York'taki fabrikalarında otomat makineleri üretmek için Alman iş adamı John Volkmann ile birlikte ABD'de Volkmann Stollwerck & Company şirketi'ni kurdu. 1890'ların başında New York tren istasyonlarında 4,000'in üzerinde satış makinesi vardı. Ayrıca sinematografların lider üreticisi oldu.[2] 1902'de şirket halka açıldı, ancak I. Dünya Savaşı, Stollwerck'ın hızlı genişlemesini durma noktasına getirdi.[3]

Pahalı kazanımlar ve 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı Stollwerck'ın malvarlığını etkiledi. 1930'larda Deutsche Bank tarafından kurtarılmalıydı ve bu da aile mülkiyetinin sonunu işaret etti.

II. Dünya Savaşı'nda yiyeceklerin rasyonlanması ve kakaonun kıtlığı firmanın pazarını büyük ölçüde azaltmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra firma hasarlı fabrikalarla bırakıldı ve üretim ekipmanının çoğu tazminat olarak kamulaştırıldı. 1950'lerde üretimi yeniden başlattı ve 1950'ler ve 1960'larda yoğun rekabet karşısında ılımlı bir şekilde ilerledi. 1972 yılında kadar Hans Imhoff şirketi satın aldı ve bunu, Almanya'da ve yurtdışında, Sarotti gibi köklü markalarla doğrudan rekabet eden bir çikolata üreticisi olarak büyük bir başarıya yönlendirdi.[4]

Almanya'nın yeniden birleştirilmesinden sonra Stollwerck, eski Doğu Almanya'ya hızlı bir şekilde yatırım yaparak Saalfeld'de Thüringen Çikolata Fabrikası'nı, Rotstern marka çikolata üreticisi ve Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin en büyük çikolata üreticisini satın aldı.

Stollwerck, 1995 yılında Macaristan'ın Székesfehérvár şehrinde bir çikolata fabrikası açtı ve pazar lideri oldu. Polonya ve Rusya'da da benzer başarılar elde etti.

1993 yılında Stollwerck'in tarihini ve çikolata yapım tarihi ve bilimini sergilemek için Rheinauhafen, Köln'de Imhoff-Stollwerck çikolata müzesi açıldı.[5]

1998 yılında Stollwerck, Nestlé'den Sarotti'yi satın aldı.

2001 yılında Hans Imhoff emekli oldu ve Stollwerck Doğu Avrupa yan kuruluşlarını Kraft Foods şirketi'ne sattı.

2002 yılında Stollwerck, dünyanın en büyük çikolata şirketi olan Barry Callebaut AG'ye satıldı.[6]

2011'de Barry Callebaut Stollwerck'i Belçika'nın Veurne Baronie Grubuna sattı.[7]

2011 yılında Stollwerck'in Belçika, Almanya ve İsviçre'de beş fabrikası vardı ve 1700 personel istihdam ediyordu. Yıllık üretimi yaklaşık 100.000 ton çikolata oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]