Stoßtrupp

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Stoßtrupp (Türkçe: Hücum Kıtası), I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Almanya İmparatorluğu birliklerinin düşman siperlerine ani ve beklenmedik bir saldırı yaparak, düşmanın imha edilmesi için geliştirdikleri saldırı biçimidir.[1] Buna aynı zamanda sızma taktiği de denir.Almanlar tarafından geliştirilen bu taktik günümüz savaşlarında da uygulanmaktadır. Bu taktik günümüz ordularında saldırı birliği, şok birliği olarak da adlandırılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Calsow Saldırı Taburu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk şok birliği kavramı savaş bakanlığının emriyle 8. Ordu tarafında oluşturulan binbaşı Calsow komutasındaki "Sturmabteilung Calsow" (Calsow'un Saldırı taburu)'da 1915'te geliştirilmeye başlanmıştır. Bu birim çelik yelek ve ağır kalkanlar kullanıyordu.

Rohr Saldırı Taburu[değiştir | kaynağı değiştir]

18 kasım 1915'te saldırı taburunun yeni komutanı daha önce piyade korumu taburunun komutanı olan yüzbaşı rohr oldu. Tabur Makineli tüfek takımı ve alev silahı takımı ile güçlendirildi. Eski piyade silahlarını savaş alanında taşımanın güçlükleri ortaya çıkmaya başlamıştı. Bunun üzerine ruslardan ele geçirilen 7.62 mm yeni silahlar kullanılmaya başlandı. Taburun çelik yelek ve kalkan kullanması yüzbaşıya göre anlamsızlaşmaya başladı. Rohr'a göre hızlı olmak çelik yelek ve kalkandan daha iyi koruma sağlardı.Buna göre sadece yeni model çelik miğferler kullanılmalıydı ki bu korunma yöntemi tüm I. Dünya Savaşı boyunca ve hatta II. Dünya Savaşı'nda dahi uygulanacaktı.

I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru[değiştir | kaynağı değiştir]

Şok taktiği ilk olarak haziran 1916'da Brusilov Taarruzu'nda kullanılmış ve büyük bir başarı elde edilmiştir. Fakat Şubat Devrimi yüzünden bu taktiğin Rusya bölümünde geliştirilme imkânı kalmamıştı. Rusyanın savaştan çekilmesiyle doğu birlikleri batı birliklerine takviye olarak gönderildi.

Kanada Ordusu I. Dünya Savaşında birçok etkili taktik geliştirdi.Şok birliklerini kullanarak tatmin edici sonuçlara ulaştı. İlerleyen yıllarda Almanların doğudan batıya kaydırdıkları şok birliklerinin ne kadar başarılı olduğu görülecekti. Almanlar Kanadalı vimy birliklerinden öğrendikleri yenilikçi bir taktik olarak bu birimleri küçük birlikler halinde kullanmaya başladılar.

21 Mart 1918'de Almanlar yeni metot ve taktik kullanarak müttefik kuvvetlere karşı büyük bir saldırı planı başlattılar Michael Muharebesi. Bir birini takip eden dört Alman saldırısından sonra,siper savaşları durma noktasına geldi. Bununla birlikte Alman saldırısı haziranla birlikte saplandı kaldı ve müttefiklerin Yüz Gün Taarruzu başladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lewis, Derek (2016). Historical dictionary of contemporary Germany (2. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442269569.