Sting (güreşçi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sting
Sting (Temmuz 2017)
Doğum adıSteve Borden
Doğum20 Mart 1959 (65 yaşında)
Omaha, Nebraska, ABD
Eş(ler)iSue Borden (1986-2010)
Sabine Glenn (2015-)
Çocuk(lar)3
Profesyonel güreş kariyeri
Takma ad(lar)ıBlade Runner Flash[1]
Blade Runner Sting[1][2]
Flash Borden
Steve Borden[1]
Sting[3]
Boyu1,88 m (6 ft 2 in)
Kilosu113 kg (249 lb)
EğitenRed Bastien, Rick Bassman
Başlangıç28 Kasım 1985

Steve Borden (d. 20 Mart 1959), daha çok bilinen adı ile Sting, Amerikan profesyonel güreşçi, aktör, yazar ve vücut geliştiricidir. Günümüzde All Elite Wrestling (AEW) şirketinde güreşmektedir. Özellikle World Championship Wrestling (WCW) yıllarıyla tanınan ve bunun yanı sıra birçok güreş şirketinde de yer alan Sting, tüm zamanların en büyük profesyonel güreşçilerinden biri olarak kabul edilir.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Borden Omaha, Nebraska'da doğdu ve Güney Kaliforniya'da büyüdü. Lise yıllarında Amerikan futbolu, basketbol ve tenis oynadı. Daha sonrasında vücut geliştirmeye merak saldı ve Venice, Kaliforniya'da bulunan Gold's Gym fitness salonunda çalışmaya başladı. Borden o yıllarda televizyon alacak imkanının dahi olmadığını ve o zamana dek güreşe ilgisiz olduğunu açıklamıştır. Bir gün fitness salonunda çalışırken televizyonda tesadüfen Andre The Giant'ın yer aldığı bir güreş maçını izledi ve bundan etkilendi. O günden itibaren profesyonel güreş takip etmeye başladı. Vücut geliştirmede kariyerini devam ettiren Borden aradan yıllar geçtikten sonra Andre The Giant, Hulk Hogan, British Bulldog gibi isimlerden etkilenerek profesyonel güreşte kariyer yapmaya karar verdi.

Profesyonel Güreş Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Continental Wrestling Association (1985-1986)[değiştir | kaynağı değiştir]

Borden, ilk olarak Flash ring ismiyle güreşti ve Jim "Justice" Hellwig ile " Power Team USA " adlı bir takım kurdu. Bu güreş şirketi Memphis, Tennessee ile sınırlıdır. Taraftarlar bu ikiliye ısınamadı ve adları "Blade Runners" olarak değişti ve heel oldular. Borden, ring adını Sting yaptı ve takım arkadaşı Hellwig ise Rock adını aldı. Blade Runners, bu organizasyondan sessiz sedasız ayrıldı.

Universal Wrestling Federation (1986-1987)[değiştir | kaynağı değiştir]

The Blade Runners, Universal Wrestling Federation'a gitti bu federasyonda yereldi ve Shreveport, Louisiana'da şovlarını yapıyorlardı. Bu şirketin sahibi Bill Watts'tu. Hellwig, 1986'nın ortalarında ayrıldı ve WWF'e gitti. Hellwig, ileride The Ultimate Warrior olacaktı.

Sting, partnersiz kalmıştı. Sting, Hotstuff & Hyatt International'a katıldı bu heel bir stable'dı."Hot Stuff" Eddie Gilbert ve Missy Hyatt bu stable'ın liderleriydi. Sting, Gilbert ile iki kez UWF World Tag Team Championship kazandı ve üçüncü kez kazandığında yanında Scott Steiner'ın kardeşi Ric Steiner vardı.

Sting'in 1987'nin ortalarında Terry Taylor ile olan maçına "Hotstuff" Gilbert karıştı ve Sting'e maçı kaybettirdi. Taylor ve Gilbert, Sting'e karşı birleşti ancak "Gentleman" Chris Adams geldi ve Sting'e yardım etti. Adams, Sting ile Taylor & Gilbert'a karşı bir feuda girdi ve face oldu.

Ring arkasında ise Gilbert, Sting'e ileride büyük bir yıldız olabileceğini söyledi. O yılın daha sonrasında Sting, Gilbert'in UWF Television Championship kemeri için kovaladı ancak Jim Crockett'ın federasyonu National Wrestling Alliance (NWA) geldi ve şirketi satın aldı. Crockett'in booker'ı Dusty Rhodes TV Title'ı Taylor'a verip, NWA Television Champion Nikita Koloff ile feuda sokup bu iki kemeri birleştirmeyi düşündü. Rhodes, daha sonra Gilbert ve Taylor'un karşısına o zamanlar tanınmayan Shane Douglas ile birleşen kemerler için feuda soktu. Sting'i feuda sokmama nedeni, bu genç yıldızın kısa bir kemer sahipliğine sahip olmasını istememesiydi.

Jim Crockett Promotions / World Championship Wrestling (1987-2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükselen yıldız (1987-1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rhodes, Sting'i ilk büyük organizasyon ve maç olarak Starracade '87'de Michael P.S. Hayes ve Jimmy Garvin ile takım yapıp Rick Steiner & Gilbert ve Larry Zbyszko karşısında bir 15 dakikalık 6-man-tag team maçına koydu ancak maç berabere bitti.

Sting, geleceğin büyük yıldızı olarak lanse ediliyordu ve UWF'te olup NWA'da push alacak nadir isimlerden biriydi. Clash of the Champions'in açılışında Sting, Ric Flair ile NWA WHC için maç yaptı 45 dakika sonra kazanan olmadı ve orada olan jüride kazananı belirleyemedi, sonuç olarak Flair kemerini korudu. Clash'ten sonra Sting, TV'de yayınlanmayan birkaç maçta daha Ric'e kaybetti. Senenin geri kalanında Ric'in Stable'ı The Four Horsemen ile uğraştı. The Great American Bash '88'de Koloff ile takım olup The Four Horsemen üyelerinden Tully Blanchard ve Arn Anderson ile NWA World Tag Team Championship için maç yaptılar, 20 dakika limitli maçta kazanan olmadı ve Tully Blanchard ve Arn Anderson kemerlerini korudular.

Rhodes, Sting'i çeşitli kemer maçlarına koymaya devam etti. NWA United States Champion Barry Windham ve NWA Television Champon Mike Rotunda ile maçlara çıksa da kemerleri alamadı. 1988 sonbaharında The Road Warriors, Sting'e bir maç sonrası saldırdı. Rhodes, taraftarların sevgilisi Sting'e face reaksiyonu vermeye devam etse de Road Warrios'un heel olmasının zor ve biraz da olsa kötü bir düşünce olduğunu biliyordu. Kendisini, Sting ile takım yapıp Road Warriors ile Starrcade '88'de NWA World Tag Team Championship maçına koydu ancak DQ ile kazandıkları için kemer Road Warriors'ta kaldı.

Sting, tekli maçlara 1989'da geri döndü ve ilk maçını Ric Flair ile Atlanta'daki Omni Kolezyumu'nda yaptı ve maç 1 saat sürdü ancak berabere bitti. Sting, bu aldığı uzun süreli pushtan sonra NWA'deki ilk kemerini kazandı.1989 Mart'ında bir live event'te Mike Rotunda'yı yenerek NWA Television Şampiyonu oldu.

Sting kemerini korusa da ortalama altı güreşçilerle maç yaptı (The Iron Sheik gibi). 1989'un ortalarında The Great Muta, Sting'i The Great American Bash'te NWA TV Title için bir maça davet etti. Maç klasik bir Dusty Rhodes stili ile bitti (Halbuki Dusty şirketten birkaç ay önce kovulmuştu). Sting rakibini tuş etse de tekrarda 2 sayılırken Muta'nın bir omzunun havada olduğu görüldü. NWA, TV Title'ı boşa çıkardı. İkili boştaki kemeri almak için rövanş maçları yaptılar ancak DQ veya başka türlü nedenlerden dolayı ikisi de kemeri alamadı. Eylül'de bir live eventte No DQ maçında Muta maçı kazandı ve TV Title'ı aldı.

O yılın The Great American Bash'inde olan Main Event'te Ric Flair, Terry Funk'ı yenip (Kendisi Gary Hart'ın J-Tex Corporation grubunun bir üyesiydi) NWA WHC'yi korudu. Maçtan sonra Funk ve Funk'ın grup arkadaşı ve Sting'in düşmanı Muta geldi ve Ric'e saldırdı. Yine Ric'in eski düşmanı Sting geldi ve Ric'i kurtardı. O yaz ve sonbahar Ric & Sting, Muta ile Terry Funk ile birçok maç yaptı. Bu feud Halloween Havoc '89'da yapılan Thunderdome Cage maçıyla bitti ve bu maçı Flair ile Sting kazandı. Sting daha sonra Flair, Ole & Arn Anderson'un olduğu ve bu sefer face olan The Four Horsemen grubuna katıldı.

Daha sonra Sting, Starrcade '89'da four-man round-robin Iron Man turnuvasına katıldı ve finalde Ric Flair'i yenip Flair'in NWA WHC'si için #1 Contender oldu ve bu The Four Horsemen ile arasındaki tansiyonu yükseltti.

Four Horsemen ile Feud (1990-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Şubat 1990'da Sting, The Four Horsemen'den atılmıştı. Nedeni Ric'in NWA WHC kemeri için olan Contender hakkını bırakmaması ve bu feudu tekrar alevlendirmesiydi. Sting, bir Steel Cage maçında diz sakatlığı geçirdi. Sting'in sakatlığı WCW Booker'larını (WCW Booker'ları ayrıca NWA'de yer alırdı ve genellikle dedikleri olurdu) zor durumda bıraktı ve Flair'in kemeri için yaklaşan WrestleWar PPV'sinde yeni bir aday bulmak zorunda kaldılar. Bu Sting'in yakın arkadaşı Lex Luger oldu. Sting'de Luger'ın köşesinde olacaktı. Maç sırasında Ole Anderson, Sting'e saldırdı. Bunu gören Luger dayanamadı ve Sting'e yardım etmek için dışarı çıktı ve maçı count-out ile kaybetti. Söylentilere göre asıl plan Luger'ın kemeri WrestleWar'da kazanmasıydı. Ancak Flair bunu reddetti ve Sting gelene kadar kemeri tutmak istediğini ve kemeri ona kaybetmek istediğini söyledi. Sting'in bu şirkette en iyi face olduğunu savundu ve bu kemeri Luger'dan daha fazla hak ettiğini söyledi. Capitol Combat'ta Four Horsemen, Sting'e saldırdı ve ring dışındaki Metal Kafese mahkum etti. Reklamsal bir hamle olarak Sting, RoboCop tarafından kurtarıldı.

Sting, iyileştikten sonra Flair ile 7 Temmuz 1990'da The Great American Bash'te bir maç yaptı. Bu maçı kazanarak ilk kez NWA WHC oldu ve kariyerinin ilk Dünya Şampiyonluğunu kazandı. Sting, daha sonra Contenderlar Sid Vicious ve Ric Flair ile feuda girdi. 1990'da Halloween Havoc'ta Sid Vicious, Sting'i yendi ancak bu bir "Fake" Sting'di. Bu Four Horsemen üyesi Barry Windham'dı. Gerçek Sting daha sonra geldi ve kemerini korudu.

Sting'in kemeri için karşısına gelen bu sefer gizemi biri vardı ve adı The Black Scorpion'dı. Maskeliydi ve Sting'e saldırmak için bir sürü nedeni olduğunu öne sürdü. İkili birçok maç yaptılar ve bu feud Aralık'ta Starrcade: Collision Course'da bir Steel Cage maçı ile son buldu. Maçı kazandı ve Sting maskeyi çıkardı. Bunun Ric Flair olduğu ortaya çıktı.

WCW Dünya Ağırsiklet Şampiyonu (1991-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting, 1987'den 1996'ya kadar Surfer karakteriyle göründü.

Sting, kemerini 11 Şubat 1991'de Starrcade'in rövanş maçında Ric Flair'a kaptırdı. Aynı ay WCW, NWA'dan ayrıldı. WCW World Heavyweight Championship ve WCW World Tag Team Championship ortaya çıktı.

Sting, 1991'in en iyi maçlarından birinde yer aldı. SuperBrawl PPV'sinde Lex Luger ile takım olup Steiner Brohers'a karşı maç yaptılar. Steiner Brothers, maçı Koloff'un maça karışması ve Luger'a zincir salllaması ama Sting'e vurması ile kazandı. Koloff ve Luger o aralar feuddaydı ve SuperBrawl'da olan olaydan dolayı Koloff ve Sting o yaz feuda girdiler.

Sting, 1991 Ağustos'unda boşta olan WCW United States Championship için bir turnuvaya girdi ve son maçta Stunning Steve Austin'i yendi ve yeni WCW USC oldu. Kemeri 86 gün boyunca elinde tuttu. Clash of the Champions XVII.'da kemeri Rick Rude'a kaybetti.

Starrcade'91'de Sting kariyerinde ilk kez bir Battlebowl Battle Royal kazandı ve Batllebowl Şampiyonluk yüzüğü aldı. Daha sonra Dangerous Alliance ile bir feuda girdi. Paul E. Dangerously (Paul Heyman) grubun menajeri ve akıl hocasıydı.

Sting'e saldırdılar ve nedeni onun "WCW'nun Ayrıcalıklı Olanı" olmasıydı. Sting'i ve onun yaptıklarını yok etmek için ant içtiler. Ayrıca Sting'in dostu Luger'da heel oldu ve WCW Şampiyonu olması nedeniyle Sting'i bir tehdit olarak gördü. Sting, Dangerous Alliance ile birçok maçta yer aldı özellikle en büyük yıldızları Rick Rude ile. Bu feud sırasında Sting, 6 WCW WHC kemerinden ilkini Luger'ı 29 Şubat 1992'de SuperBrawl'da yenerek kazandı. Bu feud Sting'in Ricky Steamboat, Dustin Rhodes (Goldust), Windham ve Koloff'un olduğu Sting's Squadron'u kurdu. Dangerous Alliance'ı (Rude, Austin, Arn Anderson, Zbyszko ve Bobby Eaton) Mayıs 1992'de WrestleWar PPV'sinde bir WarGames maçında mağlup ettiler ve güreş gözlemcisi Dave Meltzer bunu 5 yıldızlı maç olarak yorumladı.

Feudun sonlarına doğru "Bu Sting'in en iyi feudumuydu?" diye tartışmalar başladı. 12 Nisan 1992'de Sting WCW kemerini 450 poundluk Big Van Vader'a karşı korudu.

Maçta Vader, Sting'in üstüne atladı, Sting'in 3 kaburga kemiğini kırdı ve dalağında sorun meydana getirdi. Sting, sakatlıktan sonra iyileştiğinde döndü ve Vader ile The Great American Bash'te bir maç daha yaptı ve maçı powerbomb yiyerek kaybetti. Cactus Jack (Mick Foley)'i bir Falls Count Anywhere maçında yendi ardından, yeni WCW güreşçisi Jake "The Snake" Robertsı Halloween Havoc'te bir Coal Miner's Glove maçında yendi. Starrcade'de ise Sting'den WCW kemerini alıp Ağustos'ta kaybeden Vader'ı yenip "King of Cable" turnuvasını kazandı.

Sting ve Vader arasındaki feud 1993'te de devam etti. Tekrar WCW Şampiyonu olan Vader, Sting'i SuperBrawl'da bir Bloody Strap maçında yendi. WCW kemerini Vader'dan 11 Mart'ta Londra'da yenerek geri aldı. Ancak tam altı gün sonra kemeri Dublin'de kaybetti. Daha sonra Sting, WCW'ya yeni gelen Davey Boy Smith ile Beach Blast'ta Vader ve Vicious 'u yenmek için takım oldular. Maçı Smith&Sting kazandı.1993'ün sonunda WWF'ten ayrılıp WCW'ya gelen ve Starrcade'de Vader'ı yenip WCW WHC olan Ric'i ilk kutlayan kişilerden biri Sting oldu.

WCW Uluslararası Dünya Ağırsiklet Şampiyonu (1994-1995)[değiştir | kaynağı değiştir]

1994'ün ilk zamanlarında Sting, Rick Rude ve Vader ile feuda girdi. Nisan'da Rude'dan WCW Intercontinental WHC'yi aldı ve bu kemeri ilk defa kazandı. Rude kemerini 1 Mayıs'ta Japonya'da geri alsa da maçta Rude Sting'e kemerle vurduğu gerekçesiyle kemer Sting'e geri verildi. Ancak asıl neden Rick'in sakatlığıydı ve bu sakatlık onu emekli etmişti. Sting kemeri reddetti ve böyle almaktansa Vader ile Slamboree'de maç yapıp boştaki kemerin böyle sahip bulmasını tercih ettiğini söyledi. Bu maçı Sting kazandı ve kemeri aldı. Daha sonra Flair tekrar Heel oldu ve Sting'i Clash of the Champions XXVII'ta kemer birleştirme maçında mağlup etti.

Sting, yeni gelen Hulk Hogan ile 1994'ün geri kalanını ve 1995 yılının çoğunu 3 Faces of Fear ve bu Stable'ın varisi Dungeon of Doom ile maç yaparak geçirdi. Great American Bash'te Sting, Dungeon of Doom üyesi Meng'i WCW USC için girdiği bir turnuvanın finalinde mağlup etti. Bash at the Beach 1995'te de rövanş maçınıda kazandı. İlk Monday Night WCW Nitro'da Sting'de vardı ve Flair'a Arn'ın maça karışıp Flair'e saldırması ile maçı DQ'yla kaybetti. Fall Brawl'da Sting, Hogan, Luger, ve Randy Savage ile takım olup Dungeon of Doom üyeleri Kamala, Zodiac, Shark ve Meng'e karşı gecenin ME'indelerdi. Maçı Sting'in takımı kazandı. 1995 Ekim'inde Flair, Sting'i, Anderson ve Brian Pillman 'a karşı Halloween Havoc'ta takım olmak için ikna etti. Anderson ve Pillman, Halloween Havoc'ta maçtan önce Flair'e saldırdı ve Sting bir süre boyunca rakipleriyle tek başına dövüşmek zorunda kaldı ta ki Flair gelene kadar. Maçın ilerleyen kısmında Flair, Sting'e karşı oldu ve Anderson ile Pillman'ı yanına alıp The Four Horsemen'i tekrar kurdu, daha sonra grubu tamlamak için Chris Benoit'ide takıma aldı. Sting, ertesi Nitro şovu Ric'i Scorpion Deathlock ile yendi ancak maçtan sonra Ric'i bırakmadı. En sonunda Luger gelip Sting'i bırakması için ikna etti.

Sting, Flair'ı World War 3 PPV'sinde yendi. Sting o gece daha sonra WCW WHC için olan Battle Royal'e katıldı ancak bu maçı [[Randy Savage|"Macho Man" Randy Savage kazandı. Savage ve Hogan'ın Sting ile olan dostluğu Horsemen'in onlarada saldırmasına neden oldu. Sting'in 2. WCW USC kemerini elinde tutması 13 Kasım'da Kensuke Sasaki'ya yenilmesi ile son buldu. Sting, Sasaki'yi Starrcade'de bir non-title match'te yendi. Sasaki bu maçta New Japan Pro-Wrestling'i temsil ediyordu ve kazanan kişi federasyonuna dünya kupasını götürecekti. Bu maçı Sting kazandı ve federasyonuna kupayı götürdü. Sting aynı gece Flair ve Luger ile bir Triangle maçta karşılaştı ancak kaybetti, kazanan count-out ile Ric Flair oldu ve o gece Savage'i yenip WCW WHC oldu.

New World Order (nWo) ile Feud (1996-1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting (sağda) nWo'un kurucularından Kevin Nash (solda) ile karşılaşırken. Sting, 1996'da nWo'un kurulmasından sonra görünümünü büyük ölçüde değiştirdi.

Sting'in görünümü 1996'nın başlarında değişti. Sarı saçlarını, renkli taytlarını ve renkli yüz boyasını değiştirdi. Daha uzun-siyah saçlarla, siyah taytlar giymeye başladı.

Sting Eylül 1995'te WWF'ten WCW'ya dönen Luger ile takım oldu ancak Luger Heel'di ve öylede kaldı. 22 Ocak'ta ikili The Harlem Heat'i yendi ve WCW World Tag Team Champions oldular. İkili kemerleri genellikle Luger'ın hileci davranışları ile kazandılar ve Sting bunlarla ilgili ilgisiz kaldı. Luger, Mart'ta olacak WCW Uncensored PPV'si için yokken Harlem Heat üyesi Booker T, Sting ile takım oldu ve kemerlerin el değiştirmesini engelledi. Sting ve Booker arasında bir saygı oluştu ve Sting ile Luger The Harlem Heat'e bir rövanş maçı garanti etti. Kemerleri ellerinde tutarken, Sting WCW WHC Şampiyonu The Giant (Big Show)'a karşı Slamboree'de bir maç elde etti ancak Luger'ın kazayla maça karışması ile kaybetti ve ikili Tag Team kemerlerini The Harlem Heat'e kaptırdılar.

Sting, The Outsiders (Scott Hall & Kevin Nash)'a karşı çıkan ilk kişiydi. Bu grup yakın zamanda WWF'te yer almış, dostları ve gündemi belirsiz ve WCW'ya dehşet saçan bir gruptu. Sting, Luger ve Savage ile takım olup WCW'yu Nash ve Hall'a karşı korumak için maça çıkacaktı ancak gizli bir 3. Outsider üyesi vardı ve kim olduğu belirsizdi. Bu iki takım Bash at the Beach'de karşı karşıya geleceklerdi.

Maç 3'e 2 WCW lehine başladı ancak Stinger Splash'in yerini bulmaması ile Luger sakatlandı ve maç 2 vs 2 'ye döndü. Daha sonra Hogan göründü, taraftarların sevgilisi Hulkamania gelmişti ve WCW'ya destek çıkmasını bekliyorlardı ancak o meşhur hareketi Leg Drop ile Savage'e saldırdı ve maç NC bitti. Hall&Nash& Hogan New World Order (nWo)'ı kurmuşlardı.

Sting kendini, Luger'ı, Flair'ı ve Arn Anderson'ı Team WCW ilan etmişti. Fall Brawl'da takım nWo ile karşılaşmaya hazırdı ve bunun bir WarGames olmasını istiyorlardı. Fall Brawl'dan önceki Nitro'da Jeff Farmer bir "Imposter" Sting oldu ve Luger'a saldırdı. Bu da yalandanda olsa Sting'in WCW'ya sırtını döndüğünü gösterdi ve WCW cephesinde olaylara yol açtı. Brawl'da Sting'in takım arkadaşları ona bunu nasıl yaptığını ve WCW'ya olan bağlılığını sorgulayan laflar söyledi. Sting, saldırıyı reddetti ve bunu maça gelerek gösterdi. NWO üyelerine saldırdı ancak Sting takım arkadaşlarının onun WCW'ya olan bağlılığından şüphe etmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradı ve ringi terk etti.

Sting ertesi Nitro ihanete uğramış hissettiğini söyledi ve WCW Nitro'dan ayrıldı ve kendisinin artık "Free Agent" olduğunu söyledi.

21 Ekim 1996 Nitro'sunda Sting bembeyaz yüz boyası, simsiyah giysiler ve bir siyah ceket ile geldi. nWo'nun "Imposter" Sting'ine saldırdı ve diğer iki nWo üyesi geride durdu. NWO, Sting'e kendilerine katılıp WCW'dan öcünü alması için bir teklif yaptı ancak Sting sessiz kaldı ve şunu dedi "Sting'in emin olduğu tek şey, hiçbir şey hakkında emin olmamasıdır". Sting bir yıldan fazla süre mikrofonda konuşmayacaktı.

Artık konuşmayan, elinde silah olarak siyah bir beyzbol sopası taşıyan, WCW kirişlerinde gözüken bir Sting vardı ve korku saçıyordu. Siyah giyinimi devam ediyordu ve yüz boyası siyah beyazdı."Imposter" Sting'de Sting'in bu özelliklerini aldı. Sting'in bu yeni gimmick'i "The Crow" adlı gotik sinema filminden ilham alındı. QVC Sports'ta çıktığında (1999'un sonları) Scott Hall'un yüzünü bu şekilde boyamasını önerdiğini söyledi. Daha sonraları Sting bu tarzı hep devam ettirdi.

Sting WCW güreşçilerini bazı sadakat testleriyle sınıyordu. Onlara sopasını verip ve arkasını dönüp kendisine saldırıp saldırmayacağını beklemek gibi. Eğer saldırmazsa güreşçi sadakat testinden başarıyla geçmiş oluyordu.

Randy Savage'de Sting gibi birkaç nedenden dolayı kendisini "Free Agent" ilan etti ve daha sonra nWo'ya katıldı. Sting de bir süre nWo ile gözüktü.

6 aylık belirsizlik ve gizemden sonra Sting WCW kahramanı oldu ve 1997 WCW Uncensored'de tek başına tüm nWo'yu mahvetti.

PPV yaklaşmaktaydı ve nWo yeni üyesi NBA Starı, Chicago Bulls'un oyuncusu Dennis Rodman'dı. Daha sonra Sting, helikopterle 70 feet'ten ip yardımıyla indi, Hogan, Scott Hall, Kevin Nash ve Savage'ya yeni bitirici hareketi Scorpion Death Drop'ı yaptı.

Sting ertesi haftalarda da nWo'nun kabusu oldu. Helikopterle tepeden geliyordu veya gizlice gelip nWo üyelerine saldırıyordu. Sting, kendisinin "sadakat" testinden geçen WCW güreşçilerinin yardımına geliyordu. nWo'nun WCW'nun kapanış anındaki konuşmalarında gelip saldırıyordu. Yaz boyu Nitro'nun reytingleri WWF Monday Night Raw'dan yüksek oldu. WCW komisyoneri James J. Dillon gelip Sting'e kontrat öneriyor ve nWo'un adamları ile güreşme fırsatı veriyor, ancak Sting her seferinde bunları paramparça ediyordu. Tek isteği Hogan ile karşılaşmaktı.

En sonunda ikili Starrcade'de karşılaştı ve ortada WCW WHC vardı. Hogan tuş etti ancak konuk hakem Bret Hart, hakemin hızlı saydığını öne sürdü ve maç tekrar başladı. Sting maçı Scorpion Deathlock ile kazandı. Bu meşhur Montreal Kazığı'na bir göndermeydi. Hogan ertesi Nitro'da Bret'in tercihini saymadı ve isyan etti. Bir rövanş maçı garantilendi ancak maç çok uzun oldu ve yayın saatini geçti. Maçın yayınlanmayan kısmı WCW Thunder'ın açılışında verildi. Sonuç Starrcade ile anıydı. İki farklı hakem iki ayrı kazanan. WCW Komisyoneri James J. Dillon, Sting'e kemeri boşa çıkarmasını söyledi ve Sting uzun süre sonra ilk defa konuştu "Sen bir korkaksın" dedi James J. Dillon'a ve Hogan'a dönüp "Ve sen..Sen de artık bir ölüsün" dedi.

1998'e gelindiğinde nWo'da çatlaklar başlamıştı. SuperBrawl VIII'da Sting boşta olan kemeri tekrar kazandı, ona o maçta yardım eden Savage'di. O artık nWo'dan ayrılmıştı. Sting kemeri Nash, DDP ve Scott Hall Hall 'a karşı başarıyla korudu ancak Spring Stampede'de kemeri Savage'ye Nash'ın maça karışması ile kaybetti. Nash'te artık Hogan'ın domine ettiği nWo'dan ayrılıyordu.

nWo Wolfpac (1998-1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Mayıs 1998'de Nash ve Savage resmi olarak nWo'dan ayrıldılar. NWO'nun face hali olan nWo Wolfpac'i kurdular. Hogan'ın bu heel grubu nWo Holywood olarak lanse ediliyordu. İki nWo'da Sting'i yanlarına almaya çalışıyordu. NWO Hollywood yanlarına The Giant'ı, nWo Wolfpac ise yanlarına Sting'in arkadaşı Luger'ı almıştı. Sting, nWo'nun siyah-beyaz tişörtü ile göründü ancak Sting o tişörtü yırtıp attı ve içinden nWo Wolfpac'in kırmızı siyah tişörtü çıktı. Sting yüz boyasına kırmızıyı eklemiş ve beyazı çıkarmıştı.

Sting ve The Giant, Slamboree'de WCW World Tag Team Champions oldular aynı şovda Hall, arkadaşı Nash'e sırtını döndü. Giant ve Sting'de ayrıldı ve ikili 18 gün sonra kemeri boşa çıkarmak zorunda kaldılar. The Great American Bash'te Sting, The Giant'ı yendi ve Nash ile WCW Tag Team Championship için maça çıkacaktı. Yazın nWo Wolfpac üyeleri Nash, Lex Luger ve Konnan, Hogan ve nWo Holywood ile feuda girdiler. Bret ve Sting bu feuda girdiler ve ikilinin submission hareketleri benzerdi; Sharpshooter ve Scorpion Deathlock. 20 Temmuz'da olan Tag Team maçına Bret Hart geldi ve Sting ile Nash'in kemerlerine mal oldu. İkili Halloween Havoc'ta karşı karşıya geldi ve isteksiz olarak Hart, Sting'i kendi sopasıyla sakatladı ve Sting birkaç ay ringlerden uzak kaldı. Bu maçı Bret kazandı.

WCW'da son Dünya şampiyonluğu (1999-2000)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 1999'da Sting Nitro'ya 1996'da debut yaptığı "The Crow" gimmicki ile dönmüştü. Yine siyah giysileri ve siyah-beyaz yüz boyası vardı.

Sting yokken nWo senaryosu bitmişti. Sting, nWo'nun dağılması ile hiç alakalı gösterilmedi. Sting, Spring Stanpede'de bir Four Corners maçınadaydı ve bu maç WCW WHC içindi. Şampiyon Flair, Hulk Hogan ve DDP bu maçtaydı. Ayrıca özel hakem Randy Savage'di. Savage, bir Diving Elbow Drop yaparak DDP'ye kemeri kazanması için yardım etti.

26 Nisan'da Sting Nitro'da kemeri DDP'den aldı ve aynı gece kemerini DDP, Goldberg ve dönüş yapan Kevin Nash'e karşı korudu. DDP, Nash'i tuş edip kemeri geri kazandı. Sting'in bu 90 dakikalık kemer zaferi WCW'nun en kısa süreli kemer zaferi oldu. Sting'in tuş olmama nedeni ise onun DDP'den daha güçlü olduğunu göstermekti.

Sting ertesi aylarda Goldberg, Randy Savage, Vicious ve Rick Steiner ile takım oldu. Sting, Bash at Beach'te WCW WHC Şampiyonu Nash ile takım olup Savage&Vicious (Team Madness) ile maç yaptı. Savage, Nash'i tuş edip hem maçı kazandırdı hem de yeni WCW WHC oldu.

Hogan 12 Temmuz'da sakatlıktan döndü ve WCW şampiyonu Nash ile maç yapmak için geldiğini söyledi. Hogan, artık face olmuştu. Sting ise WCW'nun o zamanki başkanı Flair'ı 19 Temmuz Nitro'sunda yenerek senaryo gereği sadece TV'de WCW başkanı oldu. Nash, Hogan'a Vicious ile yaptığı kemer maçı sırasında saldırdı ve heel oldu. Sting sadece bir hafta başkan kaldı ve yaptığı tek şey Hogan ve kendisini aynı takıma koyup Vicious & Nash ile bir Main Event maçı ayarlamak oldu. Sting, ertesi hafta başkanlığı boş bıraktı çünkü gücün kendisinde olmasını istemediğini söyledi. İstediği şey Flair'in bu güce sahip olmamasıydı. Sting & Hogan yanlarında Goldberg ile; Rick Steiner & Nash ve Vicious ile bir ay feuddaydı.

Sting, Fall Brawl'a yaklaşılırken Hogan'ın güvenilirliğini sorgulamaya başladı. Fall Brawl'da ikili arasında bir WCW WHC maçı olacaktı. Sting o maçta Luger'ın getirdiği sopa ile Hogan'a saldırdı ve heel oldu. Bu WCW WHC oluşu onun son WCW WHC şampiyonluğuydu.

Sting'in Heel Turn'üne rağmen bu taraftarları alakadar etmedi ve hala Sting için tezahürat yapmaya devam ettiler. Sting, Halloween Havoc'ta Hogan ile bir maç yaptı ancak Hogan normal giysiler giyip Sting'in kendisini tuş etmesine izin verdi. Golderg, Sting'i izinsiz bir kemer maçında yendi ancak maç izinsiz olduğu için kemer değişimine izin verilmedi ancak maçtan sonra Sting hakeme Scorpion Death Drop yaptığı için kemeri elinden alındı.

Sting, boşta olan kemer için 32 kişilik bir turnuvaya katıldı. Brian Knobbs, Meng, ve Luger'ı yenerek WCW Mayhem'de olacak yarı finallere katılmaya hak kazandı. Yarı finalde, Sting Bret Hart'a kaybetti. Luger maçta Sting için geldi ve ona sopa ile saldırdı. Bret bu turnuvanın galibi oldu. Sting, tekrar face olmuştu. Sting, öcünü almak için Luger ile Starrcade'de karşılaştı ve DQ ile kazandı. Miss Elizabeth ve Luger, Sting'e sopa ve sandalye ile saldırdılar ve Sting bir süre ringlerden uzak kaldı. Bu feud WCW Uncensored 2000'de Lumberjacks with Casts maçında son buldu. Bu maçı ve feudu Sting kazandı.

WCW'da son Feudlar (2000-2002)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketin önde gelen isimlerinden Bischoff ve Vince Russo şirketi kurtarmak için yeniden doğum denedi. Bütün kemerleri boşa çıkarttılar. Spring Stamepde'de Sting WCW United States kemeri için Booker T ve Vampiro'yu yenerek finale çıktı. Vampiro, Scott Steiner ile Sting arasındaki maça karıştı ve Sting bu maçı kaybetti. Bu olay ikili arasında bir feuda yol açtı ve Sting, Vampiro'yu Slamboree 2000'de yendi, Vampiro ise son maçta Sting'i bir Human Torch maçında yendi. Sting'i aleve verip balkondan aşağıya attı, burada dublör kullanılmıştı.

Sting, Jeff Jarrett daha sonra da Scott Steiner ile feuda girdi. Steiner, Sting'i Kasım 2000'de sakatladı. Sting, WCW Nitro'nun son bölümüne kadar TV'de yoktu. WWF, WCW'yu satın almıştı. WCW'nun son maçı yani son bölümün Main Event'inde uzun süreli rakipler Ric Flair ve Sting karşılaştı. İkili aynı zamanda WCW Nitro'nun ilk Main Event'inde yer aldılar. Sting, Flair'ı mağlup etti. İkili maçtan sonra sarıldı ve WCW'nun 13 yıllık tarihi sona erdi.

Sting, diğer eski WCW güreşçilerinin en alttan başlattırıldığını görünce WWF ile anlaşmadı ve kontratının dolmasını bekledi.

World Wrestling All-Stars (2002-2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting, profesyonel güreşe 2002'nin sonlarında WWA'nın Avrupa turlarına katılarak döndü. Sting'in WWA'da ilk maçı 28 Kasım 2002'de oldu. Sting, Luger ile takım olup Buff Bagwell ve Malice ile karşılaştı. 6 Aralık'ta Glasgow'da Luger ve Sting boşta olan WWA WHC için karşılaştı ve maçı Luger Jeff Jarrett'in yardımı ile kazandı ancak Sting intikamını 13 Aralık'ta Zürih'te aldı ve yeni WWA WHC oldu.

Sting, WWA'in Avustralya turnesine katıldı ve kemerini Rick Steiner, Douglas ve Disco Inferno gibi isimlere karşı başarı ile korudu. WWA'in son şovu 25 Mayıs 2003'te Auckland'da oldu. NWA WHC Jeff Jarrett, WWA WHC Sting'i mağlup etti ve bu iki kemer birleşip Jarrett'a gitti.

Total Nonstop Action Wrestling (2003-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralıklı görünümler (2003-2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting, 2003'te TNA ile dört şovluk görünüm için bir kontrat imzaladı. Sting, 18 Haziran'da TNA debutunu Jeff Jarrett ile takım olup Syxx Pac ve AJ Styles'ı yenerek yaptı. Sting daha sonra Mike Tenay ile oturdu ve kariyeri ve kaderi hakkında birçok röportaj yaptı. Sting, 5 Kasım'da TNA'e döndü. Jeff Jarrett ile NWA WHC için karşılaştı ve DQ ile kazandığı için kemeri alamadı. 12 Kasım'da AJ Styles ile takım olup Lex Luger ve Jeff Jarrett ile karşılaştı. 2003'te olan son TNA görünümünü 17 Aralık'ta Jarrett'i bir non-title maçta yendi. 24 Mart 2004'te " Sting:The Moment of Truth" DVD'si ve kitabı için tekrar Mike Tenay ile röportajlar yaptı. 31 Mart'ta TNA'e bir gecelik döndü ve Main Event için özel yönetici oldu. Main Event, Abyss vs. AJ Styles vs. Raven vs. Ron Killing'ti. Maçı Raven kazandı.

Jeff Jarrett ile Feud (2005-2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Aralık 2005'te TNA Truning Point'te Jarrett galibiyetini kutlarken ışıklar söndü ve arenadaki ekranlarda Sting'in sembolü olan akrep işaretleri çıktı. "January 15, 2006" tarihi gösteriliyordu ve daha sonra ring aydınlandı, Sting'in ceketi, botları ve sopası ringin ortasındaydı. 1 Ocak'taki Impact'te gece yarısını 1 dakika geçe Sting'in döneceği resmi olarak açıklandı...

Final Resolution'da döndü ve Christian Cage ile takım olup NWA WHC Jeff Jarrett ile Monty Brown'u yendi. Sting'in bu büyük dönüşü Orlando, Florida'daki taraftarlardan "Tekrar Hoşgeldin" ve "Sende hala iş var -You've still got it!-" tezahüratları aldı. Daha sonra TNA, Final Resolution PPV'sinin geçmişteki bütün satış rakamlarını geçtiğini ve rekoru elinde bulundurduğunu söyledi. Sting, 28 Ocak 2006'da Spike TV'de debutunu yaptı ve ayrıca bu onun 5 yıl sonra ilk defa ulusal televizyon kanalında görünüşü oldu. Şovun sonunda gelerek büyük bir anons yapacağını söyledi. Sting, daha önce TNA ve tüm fanlarına hiç güle güle diyemediğini ve bu Final Resolution'un onun güle güle maçı olduğunu söyledi. Daha sonra sopasını ringde bırakıp gitti ve rampada güreşçilerle el sıkıştı. Jarrett ve Eric Young arasındaki feud devam ediyordu ve Jarrett, Sting'in gerçekten emekli olmadığını merak edip, Alex Shelley'i Kaliforniya'ya yollayıp evinde bir video çektirdi. Sting, Alex Shelley'i fark etti ve arabasına doğru gidip Destination X'te gelip Jarrett ile yüz yüze görüşeceğini ve bunu "Steve Borden" olarak yapacağını söyledi. Sting, PPV'de maskesi ve klasik giysileri olmadan geldi. Normal günlük kıyafetlerini giymişti. Sting, dönüp Christian ve Rhino'yu Jarrett's Army (Jarrett'ın ordusu)ndan korudu ve Jarrett'a bir Scorpion Deathlock bağladı ancak Scott Steiner geldi ve TNA debutunu yaptı, Sting'e saldırdı daha sonra Jarret's Army'de Sting'e saldırdı. Sting, 5 yıl sonra ilk kablolu TV'de yayınlanan maçına çıktı ve Eric Young'ı yendi. Ardından ona Jarrett, Steiner ve America's Most Wanted grubu saldırdı. Sting'i AJ Styles, Ron Killings ve Rhino kurtardı. Bu üçü Sting'in LockDown'da Jarrett's Army'ye karşı çıkacağı maçtaki takım arkadaşlarıydı. Bu maçı Sting's Warriors kazandı, bu üçü ve Sting bu isimle bilinirdi. Sting'in LockDown'da sonraki şovlarda Steiner ve Jarrett'a karşı olan Tag Team maçlarında Lex Luger, Buff Bagwell ve Rick Steiner gibi çeşitli güreşçiler getirsede en sonunda Sacrifice'de Samoa Joe ile takım oldu. İkili bu maçı da kazandılar ancak Sting, Jarrett'ı hala istediği gibi yenebilmiş değildi. Sting, Scott Steiner'ı DQ ile yendi ve Slammiversary'deki King of the Mountain'a katılmaya hak kazandı. Sting, tam kemeri asacakken Christian geldi ve o asmaya çalıştı. Hilebaz ve her olayda parmağı olan Earl Hebner, merdiveni itti ve Jarrett'ın kazanmasını sağladı. Victory Road'da Jarrett'ın NWA WHC'si için 4'lü contender maçı olurken Jarrett bir kameraman gibi giyinmişti. Daha sonra bir şişe benzinle geldi ve bunu Sting'in gözüne sıktı. Sting, mecburen maç dışı kaldı ve 3 kişilik maça döndü ancak Sting ringe döndü, Steiner'i tuş edip her şeye rağmen #1 Contender oldu. Maçtan sonra Sting ve Christian bir konuşma yaşadılar ve el sıkıştılar, Cage Sting'e olan saygısını gösterdi. Hard Justice'de Sting kemeri kazanamadı. Nedeni ise heel olan Christian'ın gelip Sting'e Jarrett'in gitarı ile vurmasıydı. Sting, gelip BFG'de Jarrett ile tekrar maç istedi ve Jarrett bunu kabul etti ancak kaybederse emekli olması şartıyla. Sting bunu kabul etti. Sting, bu maç için çalışır ve köşeye çekilir gözükmez. Impact'te Sting'in değiştiği ile ilgili videolar gösterilir. Sting, BFG'de döner ve yeni bir imaja sahiptir. Sting'in surfer, The Crow ve nWo Wolfpack gimmickleri bir aradadır. Sting'in yüz boyası bu üçünün karışımıdır. Sting, 2. NWA WHC'sini Jarrett'ı pes ettirip almıştır ve tarihe en yaşlı NWA WHC olarak geçmiştir. (TNA ve NWA federasyonlarının ikisi de dahil)

Sting kemerini Abyss'e Genesis'te DQ ile kaybetti, o zamanlar TNA'de DQ ile kemer el değiştirebiliyordu. Sting, Genesis'ten sonra da Abyss ile feuduna devam etti ve Abyss'e şeytani ve kötü menajer James Mitchell'ın tarafından kullanıldığını söyledi. Abyss, görünebilir şekilde bu sözlerden etkilensede Mitchell'in yanında kaldı. Christian ve bodyguardı Tomko'da olaya karıştı ve Cage, Abyss'in geçmişten karanlık bir sırrını bildiğini söyledi. Üçü Turning Point'te NWA WHC yaptı ancak bu maçı Abyss kazandı ve kemerini korudu. Sting, aynı şeyleri söylemeye devam etti, Abyss'in hiçbir şey olduğunu sadece Mitchell için bir oyuncak olduğunu söyledi. Bu Abyss'i o kadar etkiledi ki Mitchell'e Chokeslam yapacaktı ama kendini zorda olsa tuttu.

TNA Dünya Ağırsiklet Şampiyonu (2007-2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting Lockdown 2007 şovunda.

Sting, 2007'de NWA WHC'yi geri almak için uğraştı. Sting, Cage ve Abyss ile Final Resolution'da karşı karşıya geldi ve Christian maçı kazandı. 24 Ocak 2007'de Sting, Abyss'in kayıtlarına bakmış ve babasını 3 kez arkadan vurduğunu ve babasını komaya soktuğunu öğrenmişti. Daha sonra Sting ve Abyss arasında bir kavga çıkacakken Mitchell, Sting'in yüzüne bir ateş topu atmış ve Sting hastanelik olmuştu. Ancak Sting Against All Odds'ta geldi ve Abyss'i bir Prison Yard maçında yendi ve Destination X'te ikili bir Last Rites maçında karşılaştı ve bu maçı da Sting kazandı. 22 Mart'ta Sting, düşmanı Abyss ile takım olup AJ Styles ve Christian ile karşılaştı. Maç sırasında Mitchell bir kadın ile geldi ve Sting'i Cage ve AJ'e karşı yalnız bıraktı. Daha sonra bu kadının Abyss'in annesi olduğu ortaya çıktı. Abyss'in babasınıda vuran annesiydi ve Abyss suçu üstlenmişti. Daha sonra Lockdown'da Sting, Angle'ın takımına girdi ve bunu duyan Abyss, Christian'ın takımına katıldı. Sting Abyss'i tuş etti ve bu feud böyle sona erdi. Bu galibiyetten dolayı Sting'in NWA WHC Christian ile kemer maçı yapması gerekiyordu ama LockDown'dan sonraki Impact'te Angle onu bir #1 Contendership maçına çağırdı ve bu maça Team Cage karıştı ve Sacrifice'ta bunun bir 3-way maç olacağı söylendi. Sting, Cage'i tuş ederken Kurt Angle ona Angle Lock bağladı ve tuş sırasında Sting pes etti ve kemer boşa çıktı. (Sting, TNA'de Christian'ı ilk tuş eden veya pes ettiren kişi oldu). Sting, Samoa Joe ile King of the Mountain eleme maçına çıktı ve bu maçı Daniels'ın maça karışması ile kaybetti. İkili kısa bir feuda girdi ve Sacrifice'ta Sting, Daniels'ı mağlup etti. Sting eski düşmanı Abyss ile takım oldu ve ikili Victory Road'da AJ Styles ve Tomko'yu yendi. Abyss'in AJ ile olan maçında Sting Abyss'e yardım etmeye çalışırken ikili Christian's Coalition tarafından saldırıya uğradı. İkili ertesi hafta AJ & Christian'ı yenerek Hard Justice'de olacak Team Abyss vs. Christian Coalition maçının türünü belirlemeye hak kazandılar. Abyss, "Doomsday Chamber of Blood" maçını seçti. Maçı Abyss, AJ'i tuş ederek kazanır ve WHC için #1 Contender olur. 30 Ağustos'ta Sting, AJ Styles, Christian ve Samoa Joe'yu yenerek Kurt Angle ile TNA World Tag Team Championship'in aynı anda sahibi oldu. 13 gün sonra kemeri Adam "Pacman" Jones'a ve Ron Killings'e kaybettiler. Bu ikili birbirine ters düşüyordu ve Angle, Sting'in oğlu Garrett'a saldırırken görüntüleniyordu. İkili Bound For Glory'de bir WHC maçına çıkıyorlar ve maçı Stinger şeye rağmen (Karen Angle & Kevin Nash'in maça karışması) kazandı ve yeni şampiyon oldu. Sting kemeri 25 Ekim'de kemeri Angle'a geri kaptırdı. Maç sırasında Kevin Nash bir sandalyeyle geldi ve oturup maçı seyretti, Kurt, Sting'i Nash'e doğru itti ve Sting dönüp bir yumruk vurunca Nash, Angle'a yardım etti ve kemeri geri kazandı. Sting, Angle'ı Genesis'te bir tag team maçına davet etti ve kazananın WHC olacağını söyledi. Angle'ın takım arkadaşı Nash oldu, Sting'in takım arkadaşı ise maç anında ortaya çıktı ve bu Booker T'nin ta kendisiydi! Angle, Sting'i tuş ederek kemerini korudu ve bu Sting'in 2007'deki son maçı oldu nedeni ise Sting'in ara verip ailesi ile zaman geçirmek istemesiydi. 20 Mart Impact'inde Team Tomko ve Team Cage arasında bir kavgadan sonra bir promo gösterildi ve Sting'in haftaya döneceği söylendi. O Impact ilk canlı yayınlanan Impact olmuştur. Sting döndüğünde LockDown'da olacaktı. Lethal LockDown'da Team Cage ile olacağını söyledi. Team Cage (Christian Cage, Kevin Nash, Rhino, Sting ve Matt Morgan), Team Tomko (Tomko, AJ Styles, James Storm and Team 3D). O hafta Team Cage ve Team Tomko arasında olan maçı Team Cage kazandı. Tag Team kemerleri boşa çıkarılırdı ve bir Deuces Wild Tag Team Tournament ayarlandı. Sacrifice'taki finallere 4 takım hazırdı. Sting'in partneri James Storm'du. Çok ilerleyemediler ve elendiler. Sting, Storm'a bir Slam yaptı ve kariyeri & emekliliği hakkında konuştuğu röportaj hariç bir süre gözükmedi.

The Main Event Mafia (2008-2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting, The Main Event Mafia ile.

TNA WHC Samoa Joe Victory Road'da Booker T ile karşılaştı. Samoa Joe, Booker'ı ölesiye dövüyordu ve Sting gelip mantıklı bir şekilde Joe ile konuştu ancak işe yaramadı ve maç NC bitti. Joe, Sting'i azarladı ve Sting onu sopası ile ccezalandırdı. Booker ve Joe arasındaki feud daha da ateşlendi. Her şovun sonunda Booker veya eşi Sharmell Joe'ya Sting'in sopası ile saldırıyorlardı. Bu Sting'in heel olup akla Joe'ya karşı döndü mü? gibi sorular getirdi. Sting, Booker'ın yanında olsa da taraftarlardan face tepkisi alıyordu. Hard Justice'de Sting, AJ'e Kurt ile yaptığı Last Man Standing maçından sonra saldırdı. Sting, daha sonra bu ikliye saldırma nedeninin "Genç Jenerasyonun kendisi, Angle ve Booker gibi emektarlara yaptığı saygısızlık" olduğunu söyledi. Bu olayı tersine çevirene kadar emekli olmayacağını belirtti. Bu Sting'in aldığı reaksiyonun karışmasına sebep oldu, hem boo hem cheer aldı. Sting ve WHC Joe arasında bir feud oluştu ve buna Jarrett, AJ ve Joe'ya yardım ettiğinde karıştı.

Sting, Joe'yu BFG IV'de WHC maçına davet etti ve bu maçı return yapan Nash'in yardımı ile Sting kazandı. 23 Ekim'de Main Event Mafia kuruldu. (Kurt Angle, Booker T, Sharmell, Kevin Nash, Scott Steiner ve Sting) Sting heel oldu diyemeyiz çünkü taraftarlardan fazla kötü tepki almadı, arkadan saldırmadı. Aslında bir tweener oldu. Kemerini AJ Styles, Rhino, Kurt Angle ve Team 3D'ni iki üyesine karşı başarıyla korudu ve bu kemeri 198 gün tutarak kariyerinin en uzun kemer koruma süresine sahip oldu. LockDown'da kemeri Mick Foley'e kaybetti. Sacrifice'ta Angle'ı yenip Main Event Mafia'nın yeni Godfather'ı olsa da Slammiversary'den sonraki Impact'te grup ona saldırdı. Sting öcünü grubun her bir üyesine saldırarak ve Angle'ın kemerini çalarak aldı. Sting bu olaylarla face oldu.

Victory Road'da Joe ile karşılaştı ve kaybetti. Bu maçta Taz TNA debutunu yapıp Sting'e saldırdı. Hard Justice'de Angle (c) vs. Matt Morgan vs. Sting maçı oldu ancak Sting kemeri kazanamadı. Sting, No Surrender'da bir five-way-matchte yer aldı ancak bu maçı AJ kazandı ve yeni WHC oldu. Maçta Angle, Styles, Hernandez, ve Matt Morgan vardı. Bu maçta Angle'ı tuş etmeyip Morgan'a saldırdı ve Styles'ın şampiyon olmasına izin verdi. Styles, bu yüzden Sting'i BFG'de WHC maçına davet etti ve bunun Sting'in son maçı olabileceği söyleniliyordu. AJ, Sting'i yenip Sting'in BFG'deki yenilmezliğine son verdi. Sting maçtan sonra emekli olup olmayacağını bilmediğini söyledi, taraftarların buna reaksiyonuna karşı bunun kendisine sonsuza kadar güreşme isteği verdiğini söyledi. BFG'deki Sting vs. AJ Styles maçı TNA'de yılın maçı seçildi.

Immortal ile Feud (2010-2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting (Temmuz 2010) kırmızı face paint ile.

4 Ocak 2010'da Sting, WCW'da olduğu gibi çatılarda göründü. 2 ay sonra 8 Mart'ta Sting Hogan & Abyss'e Ric & AJ ile olan maçlarında geldi. Ric ve AJ'e saldıracak sanılırken Hogan ve Abyss'e sopası ile vurdu. Böylelikle Heel turn yapmış oldu. 22 Mart'ta Sting'in LockDown'da olacak olan klasik Lethal LockDown maçında Team Flair'in kaptanı olacağı söylenir, Team Hogan'ın kaptanı ise Abyss'tir. Team Hogan (Abyss, Jeff Jarrett, Rob Van Dam ve Jeff Hardy) Team Flair (Sting, Desmond Wolfe, Robert Roode ve James Storm)'ı yener. 3 Mayıs'ta Sting Hogan'a bunu neden yaptığını açıklarken Jeff Jarrett Sting'e saldırır. Sting, Jerrett ile Sacrifice'ta maç yapacaktır ve maçtan önce ona saldırır ve kanlar içinde bırakır. Ringe getirip saniyeler içinde Jerrett'ı tuş eder, Jarrett'ı ayrıca sakatlamış olur. Daha sonra TNA Şampiyonluk Komitesi, Sting'i WHC için #1 Contender ilan eder ve Slammiversary VIII'da RVD ile bir maçı garantiler. Daha sonra Eric Bischoff'a saldırır ve elini ısırır. Sting, Slammiversary'de WHC'yi aldıktan sonra bu yaptıklarının nedenini açıklayacağına söz verir ancak Jerrett, return'ünü Slammiversary'de yapar ve Sting'in kemeri almasını engeller. 24 Haziran'da Jerrett'a saldırır ve TNA Başkanı Dixie Carter Sting'i davranışlarından dolayı 30 gün uzaklaştırır ve bu süreç içerisinde maaşını ödemez.

Sting Slammiversary IX şovunda Mr. Anderson ile karşılaşırken.

5 Ağustos'ta ceza süresi bitince Sting döndü ve yüzünde nWo Wolfpac boyası vardı. Nash'e Hogan ve Bischhoff'a saldırarak yardım etti, Nash Sting'e uzaklaştırıldığı süre boyunca arka çıktı. 2 Eylül'de Sting, JarrettNash'in yardımıyla yener ancak maçtan sonra Joe gelir ve Hogan'ın tarafında olduğunu söyler ve Nash ile Sting'e saldırır. No Surrender'da Joe & Jarrett, Sting ile Nash'i yendi. 16 Eylül TNA Reaction'da D'Angelo Dinero geldi ve Bishoff'un sekreteri Miss Tessmacher'dan bir şeyler öğrendiğini ve bu ikilinin bir şey peşinde olduğunu söyledi. BFG'de Sting, Nash ve Dinero, Jarrett ve Joe'yu three on two handicap maçında yendi. Hogan acil ameliyat nedeniyle maça çıkamamıştı. Maçın sonlarına doğru Jarrett Joe'yu yalnız bıraktı, Sting, Nash ve Dinero Joe'ya onların kendisini oyuna getirdiğini anlatmaya çalıştıysa da Joe anlamadı ve dövüşe devam etti. Sting, BFG'nin sonunda haklı çıktı ve Nash, Dinero ve Sting face oldu, Hogan, Jarrett, Jeff Hardy ve Abyss (güreşçi) Heel oldu. Jeff, BFG'de heel oldu ve Immortal'a katıldı. Ertesi Impact'te Nash ve Sting Bischoff & Hogan'ın Immortal'na katılmayı reddetti ve TNA ile Dixie'ye kızdı. Dixie'ye onu uyardıklarını ancak onun dinlemediğini şimdi Immortal'ın şirketi ele geçireceğini söylediler. 2010'un sonunda Sting'in kontratının süresi bitti ve WrestleMania için WWE'ye gelip The Undertaker ile o hep istenilen efsanevi maçın olup olamayacağı söylentileri çıktı. Hatta NY Times Sting'in WWE ile 1 yıllık anlaşmaya vardığını yazmıştı.

Sting, WWE'nin kapısından son anda dönmüştü. 2-3 pürüz ile Vince'in onun Houseshowlarda bulunmasını istemesi, Sting'in bunu reddetmesi en büyük nedeniydi. Eğer WWE'ye gelseydi belki de WrestleMania 27'de The Undertaker ile karşılaşacaktı. Daha sonra verdiği bir röportajda WWE'ye gitmediği için pişman olduğunu belirtti. WWE'nin 2/21/11'e benzer bir promo yayınlandı ve 3/3/11 tarihinde Sting, TNA'e döndü ve Jeff Hardy'den WHC'yi aldı. Victory Road'da kemeri Hardy'e karşı bir NO DQ maçında kemeri korudu. Maç 90 saniye sürdü. Sting, LockDown'da kemeri RVD ve Anderson'a karşı bir 3-way steel cage match'de korudu. Daha sonra kemerini 4/21/11'de Matt Hardy'e karşı ve 4/28/11'de Mr. Anderson ve Bully Ray'e karşı korudu. Sacrifice'taki rakibini kendi seçme hakkı vardı ve RVD'yi seçti. Slammiversary IX'ten önce psikopatlaştı ve kendisi ile dalga geçen Anderson'a kendi yüz boyasını sürdü. Slammiversary IX'te kemeri Mr.Anderson'a Eric Bischoff'un karışması ile kaybetti. İlerleyen haftalarda Sting daha da delirdi ve Bischoff ile Hogan'a saldırdı ve yüz boyasını sürdü. Bu yeni karakteri Joker, The Dark Knight'taki Heath Ledger Joker'inden esinlenilmişti. 14 Temmuz'da Insane Icon olarak geldi ve kemerini Mr. Anderson'dan geri aldı. Tabi burada palyaço kılığındaki Fortune ve Angle'ın katkıları büyüktü . Daha sonra Angle'a 7 Ağustos'ta Hardcore Justice'de kaybedince kemerini kaybetmiş oldu . Bu Angle'ın, Stinger'a karşı aldığı ilk zaferdi. Maçta Hogan'ın getirdiği sandalye ile Sting'e vurdu ve Angle, Immortal'a geçti. Daha sonra Immortal ile uğraşmaya devam etti. 18 Ağustos'ta Flair geri döndü ve Sting'i bir maça davet etti. Sting kabul etti, ancak Sting kariyerini ortaya koyacaktı, kaybederse emekli olacaktı ancak kazanırsa Hogan'la karşılaşacaktı. 1 Eylül IW'sinde WHC rövanşında Hogan ve Immortal karışınca kemeri alamadı. No Surrender'da Anderson'unda olduğu 3-way maçını kazanamadı, bundada Hogan'ın parmağı vardı. 15 Eylül IW'sinde Sting, Flair'ı yendi ve Hogan ile BFG'de maç yapmaya hak kazandı. 6 Ekim IW'sinde kendisi Hogan'ın emekli oluyorum laflarını Eric ile olduğu bir video kanıtı göstererek yalanladı. Hogan sinirlendi ve yanlışlıkla BFG'de kaybedersem şirketi Dixie geri alır dedi. BFG'de kazanan Sting oldu ve Hogan maçta face turn yapıp takımı Immortal'ı Sting ile beraber dağıttı. Ertesi IW'de Dixie, Sting'i GM yaptı. 2 Aralık'ta Sting ringe döndü ve 9 Şubat'ta Hardy ile beraber TNA WHC Roode ve Ray'i bu iki şovdada yendi.

TNA'de son Feudlar (2012-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting (Ocak 2013)

Sting 18 Mart'ta olan Victory Road'da Roode'a kaybetti. Ertesi IW'de GM'liği bıraktı. Bunu Hogan'a verdi ve ona güvendi. Eric olmadan bunu yapar dedi. 29 Mart'ta Dixie, Sting'in kontratını uzattığını açıkladı. 24 Mayıs'ta Sting döndü ve Roode'a saldırdı. PPv'de Roode'u lumberjack maçında yendi ve maç hakkı kazandı. TNA'in 10. yılı olan Slammiversary X'te kaybetti ve ayrıca aynı gece daha önce ilk TNA HOF olarak açıklandı. Maçtan sonra Roode'a saldırdı. Ertesi IW'de HOF olması hakkında konuşurken üç adam geldi ve ona saldırdı, adamlar maskeliydi. Sting 4 hafta sonra döndüğünde Hogan ve Sting’e maskeli gruplar saldırdı, grup adını “Aces & Eights” olarak tanıttılar. Daha sonra A&E, Hogan’a saldırdı.13 Ekim’de Sting resmi olarak HOF seçildi. İlerleyen zamanlarda Bound For Glory’de Sting, Ray ile takım oldu ama A&E’ye yenildiler ve maçtan sonra maskeli üyenin Devon olduğunu öğrendiler. İlerleyen IW’lerde Sting, Devon’u DQ ile yendi ve maçtan sonra Sting’e A&E saldırdı.8 Kasım IW’de ise Sting, DOC’tan hammer darbesi yedi ve sakatlandı. Sting 3 Ocak’ta döndüğünde Angle ve Joe’yu A&E saldırısından kurtardı. Sting döndükten sonra ilk maçını Knox ile yaptı ve kazandı. 3 gün sonra Genesis’te Sting, DOC ile karşılaştı ve kazanarak intikamını aldı. 7 Şubat IW’de Sting, Ray ile takım olarak Devon ve DOC’u Tables Match’te yendi. 10 Mart Lockdown’da Sting’in içinde bulunduğu Team TNA, A&E’yi yendi. Ama aynı gece içinde Ray’in A&E üyesi olduğu ortaya çıkınca Hogan’ın Sting’e karşı güveni gitti ve A&E işinden uzaklaştırdı. İlerleyen IW’lerde ikili tartıştı ve Hogan, Sting’i IW’den uzaklaştırdı. 24 Nisan’da Hogan, Ray ile karşı karşıya geldikten sonra etrafını A&E kapladı ama ışıklar devamında gitti ve Sting ringde belirerek sopasını Hogan’a dayadı ama devamında A&E’ye saldırdı.2 Mayıs IW’de Hogan, Sting’den özür diledi ve ittifak devam etti. Ardından Sting, Morgan’ı WHC Contender maçında yenerek Ray ile Slammiversary’de WHC maçında karşılaşma hakkını kazandı. Anlaşmada ise; “eğer Sting kaybederse WHC kemerinden uzak kalacaktı” Ardından Slammiversary’de Sting, Ray’e yenildi. Sting 13 Haziran’da dönünce Main Event Mafia ile A&E’yi yıkacağını söyledi. Sonraki hafta Ray ile ringde yüzleşti ve Ray ona saldırmaları için A&E’yi çağırdı ama onlarada arka alanda birileri saldırmıştı.Devamında Ray, Sting’den kaçmak için Stage’e gittiğinde inanmadığı MEM’in tekrar doğuşunu Angle’ın takım elbise ile ona arkadan saldırması ile inanmak zorunda kaldı. Ardından Angle ona Ankle Lock yaptı ve Ray ile Sting arasında daha doğrusu MEM ve A&E arasındaki savaş yeni bir boyut kazanmış oldu.

WWE (2014-2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

Debut öncesi (2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

The Authority ile Feud (2014-2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sting (Wrestlemania 31)

3 Kasım 2014 tarihinde WWE Survivor Series PPV'sinde WWE'ye debut yapar ve Triple H'i ikonik bitirici hareketi Scorpion Death Drop ile yere serer. Survivor Series'deki Team Cena vs Team Authority maçına karışan Sting maçı John Cena'nın takımının kazanmasını sağlar bunun üzerine Triple H 09.02.2015 tarihli Monday Night Raw programında Sting'i çağırır ve ondan 22.02.2015 tarihindeki Fast Lane şovunda kendisiyle yüz yüze gelmesini ister. Sting Triple H'e cevabını oldukça etkileyici bir biçimde verir. Karanlıklar içinden bir anda ringde görünen Sting, Triple H'i oldukça korkutur ve ona Wrestlemania 31 de maç istediğini işaret eder. Sting Triple H ile Wrestlemania 31 de bir maç yaptı ve kaybetti. Summerslam 2015 ertesi olan Raw şovunda Triple H Seth Rollins'in John Cena'yı yenerek USC kemerini kazanırsa yaptıracağına söz verdiği heykelini ringde takdim ederken örtünün altından Sting çıkar ve Seth Rollins'e saldırdı. Saldırı sonrası WWE kemerini eline alan Sting bu hareketi ile kemeri istediğini belirtir. Ardından Triple H Night Of Champions şovunda bu kemerin ortada olacağı bir maç ayarlar ve yenilir. Bu maçta boynundan sakatlık geçirmiş ve WWE tarafından bir daha güreşmesi için temize çıkartılmamıştır.

WWE Hall of Famer (2016-2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

Son çıktığı maçta boynundan sakatlanan ve artık güreşemeyeceği açıklanan Sting WWE tarafından Hall of Fame 2016'ya duyurulmuştur. Hall of Famer oluşundan sonraki süreçte ise WWE'de hiç maça çıkmamıştır.

All Elite Wrestling (2020–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözleşmesinin bitmesinin ardından WWE'den ayrılan Sting 2 Aralık 2020'de AEW Dynamite şovunda debut yaparak ringlere geri dönmüştür. AEW Revolution 2021 PPV'unda Darby Allin ile tag team olup Team Taz (Brian Cage ve Ricky Stars)'a karşı ilk maçına çıkacağı açıklanmıştır. Maç Street Fight türünde olacaktır.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Borden, 1998'de yeniden doğmuş bir Hrıstiyan'dır. 1986'da Sue Borden ile evlenmiştir. 2010'da ayrılmışlardır. 2015'te Sabina Glenn ile evlenmiştir. Sue Borden ile olan 24 yıllık evliliğinde ikisi erkek, biri kız olmak üzere üç çocuğu olmuştur; Garrett Lee (d. 29 Nisan 1990), Steven (d. ?) ve Graice (d. Ocak 2000). İki oğlu da Amerikan futbolu oynamaktadır.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Borden, kariyerinde 15'i dünya şampiyonluğu olmak üzere 30 şampiyonluğa imza atmıştır.

  • UWF Tag Team Championship 3 kere
  • NWA World Heavyweight Championship 2 kere,
  • NWA World Television Championship 1 kere,
  • NWA Iron Man Tournament 1 kere,
  • WCW International World Heavyweight Championship 2 kere,
  • WCW United States Heavyweight Championship 2 kere,
  • WCW World Heavyweight Championship 6 kere,
  • WCW World Tag Team Championship 3 kere,
  • WCW European Cup winner 2 kere,
  • WCW Battle Bowl Battle Royal 1 kere,
  • WWA World Heavyweight Championship 1 kere,
  • NWA-TNA World Heavyweight Chapionship 1 kere,
  • TNA World Tag Team Championship 1 kere,
  • TNA World Heavyweight Championship 4 kere .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Sting". WCW.com (via Wayback Machine). World Championship Wrestling. 2000. 10 Kasım 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2014. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; SLAM isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Sting". WWE.com. WWE. 2014. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]