Stiliyan İvanov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stiliyan İvanov
DoğumStiliyan Boianov Ivanov
29 Ağustos 1968 (55 yaşında)
Sandanski, Bulgaristan
MeslekYönetmen

Stiliyan Ivanov (Bulgarca: Стилиян Иванов; Stilian Ivanov) - Bulgar yapımcısı, editörü ve senaryocusu

Özgeçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stiliyan Ivanov, 29 Ağustos 1968 tarihi, Sandanski / Bulgaristan doğumlu. Başkent Sofya’daki Ulusal Tabiat ve Matematik Lisesini Altın madalya ile tamamlar.

1994 yılında ise Devlet Sinema ve Televizyon Yüksekokulu’nun Yapımcılık Bölümünden, Yüksek Lisans derecesi ile mezun olur. Hocalığını, Prof. Hacho Boyadjiev yapar.

Sanat Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha, Devlet Sinema ve Televizyon Yüksekokulu’ndaki öğrencilik yılllarında/1992 yılı/ Stiliyan Ivanov, Bulgar Ulusal Televzyonu’nun KANAL-1 kanalında çalışmaya başlar. KANAL-1’de hazırladığı ilk program “ Bulgarca biliyor musunuz?” adını taşır /1993 yılıdır/. Kendisi burada progamın yapımcılığını yapıp, hem de söz konusu yayının ortak editörtlüğünü üstlenir.

1993 – 1995 döneminde Stiliyan Ivanov, sayısı epey kabarık olan eğlence programlarını hazırlar, televizyon tiyatrolaranı sahneye koyar, video klipler yapar ve s.

1995 yılında Stiliyan Ivanov, televizyonda daha kapsamlı yayınları yönetmeye başlar, bunların çoğunun yapımcılığını ve editörlüğünü üstlenir.

Stiliyan Ivanov, ünlü Bulgar aydınlarını konuma alan çok sayıda belgesel film-portreleri yaratır, bu sanatçıların bir kısmı ulusararası şan ve şöhrete sahiptirler, örneğin Lili Ivanova, Emil Dimitrov, Valya Balkanska, Nadka Karadjova, Teodosi Spasov, Kati, Hacho Boyadjiev, Vera Koçovska ve Peter Dimkov.

Bulgar kahini Vanga Nine hakkındaki film, Bulgaristan’da olduğu kadar, Rusya’da, ayrıca Balkanlar’da ve Asya ülkelerinde birçok defa ilgi ile karşılanır. Günümüzde de Bulgar Devlet Televizyonu’nun Uydu kanalı, yılda birkaç kez bu filmi ekranlara getirir. Rus Devlet Televizyon Kanalı OPT ise Stiliyan Ivanov’u, en gözde programnarına her yıl defalarca konuk eder.

Stiliyan Ivanov, birçok sayıdaki folklor ve eğlence programlarının, sahneye koyulan eserlerin ve festivallerin yapımcılığını üstlenir. Pop müzisyenlerinin, folklor sessanatçılarının ve Pop-Folk şarkıcılarının 200’ün üzerinde video klibini çeker. Bulgaristan’da en büyük müzik yapımı şirketleri Payner, Milena Records, Ara Audıo Vıdeo, BMK, Sunny Music, Stüdyo Veselina ve s. gibileriyle çalışmaları olur. Tüm müzik klibi çalışmalarında kendine özgü bir tarzı vardır ve onun stili, ilgili şarkıcıların ve müziyenlerin hayranları tarafından anında fark edilir.

Günümüzde Bulgaristan’da bayağı ünlü olan kişilerin imajını yaratır ve kabullendirmeyi başarır – çeşitli tarzdaki şarkı söyleyen müzik sanatçıları, televizyon sunucuları ve fotomodeller. Bunlardan bazıları da Azis, Gloriya, Rumyana, Luna, Kati ve Ekstra Nina'dır.

İmaj ve yenpyeni starlar yaratmanın yanı sıra Stiliyan Ivanov, daha yaşlı nesil sessanatçıları tarafından da arzu edilen bir yapımcıdır. Adı efsanelere karışan Bulgar Pop sanatçısı ve ülkedeki Pop müzğinin temellerini atan Lili Ivanova, Stiliyan Ivanov’u kendi video kliplerinin yapımcısı alarak seçer. Kendisi ile birlikte, “Lili ile babaşa” belgesei film portresini hazırlarlar.

Bütün Bulgaristan genelinde sevilen diğer bir sesanatçısı Emil Dimitrov da, genç ve artık tecrübeli yapımcıya güvenir ve şahsen kendisi için bir itiraf filminin çekimlerini beraberce gerçekleşitirirler. Emil Dimitrov ile birlikte üç video klip meydana getirirler. "Benim yurdum, benim Bulgaristan’ım", "Eğer paylaştıysan" ve "Anneme mektuplarım". Sessanatçısının ölümünden sonra klipleri aralıksız olarak Bulgaristan’daki tüm televizyon kanallarında yayınlanır.

2001'de Stiliyan Ivanov, Bulgaristan’daki özel televizyon kanalı olan МСАТ’ta çalışmaya başlar ve ıskandal yaratan “ÇIPLAK HABERLER” adlı programı hazırlar. Dünyaca popüler olan bu program, bazı Türk gazetelerinin olumsuz bakışı hariç, uluslararası medya tafarından olumlu alkış alıp yorumlanır. İzleyici kitlesinin çok fazla olmasına ve programın ilgi odağı oluşturmasına rağmen söz konusu yayın, Radyo Televizyon Üst Kurumu tarafından durdurulur.

2003 yılından 2007 yılına kadar Stiliyan Ivanov, VESELİNA TV müzik kanalı ve BBT Televizyonu gibi iki Bulgar medyasının Yürütme Müdürü’dür.

Orfeus Gerçekleri

2007'de uzun bir hazırlık sonrası Stiliyan Ivanov, en kapsamlı “Orfeus Gerçekleri” başlıklı Bulgar yapımı Belgesel çekimlerine başlar. Bulgar basını, binlerce makale yazısında Stiliyan Ivanov’un eserini, en görkemli Bulgar filmi olarak nitelendirir. Discovery Channel ekibi ise Belgeseli, sözümnona kendi ürünü olarak ilan eder. Projenin hayata geçirilmesi dönemi, tam iki yıllık bir zaman alır. “Orfeus Gerçekleri” Belgeseli, 1989 yılından bu yana çekilen ve maliyeti en fazla olan bir yapıttır. Film çekimleri, 14 devlette yapılır. Çekimler esnasında yapımcı, Orfeus şahsı ve konusu ile ilintisi olan müze eserlerinden ve arkeoloji kazılarından yararlanır. Filmde, danışman olarak yer alan 10’un üzerinde en ünlü Bulgar bilginin bilgilerinden yararlanılır. Stiliyan Ivanov, Orfeus’un simasını canlandıracak aktör rolü için casting düzenler. Rol taksimine, Bulagristan’dan çapından 400’ün üzerinde aday katılır. Film, görülmez boyıtlarda satan Bulgar Belgeseli haline dönüşür. DVD ve korsan kapyalar, sanal alemde günümüze dek etkin yer alır. Sadece Bulgaristan’da değil, Türkiye ve Hindistan’da da beyaz perdeye getirilir. Amerikan Sinemacılık şirketi, projeyi fark ederek ilgisini çeker ve telif haklarını satın alır. Bunun yanı sıra, film yapımcısına Orfeus şahsı ve konusu, ayrıca Traklar ile ilintili daha iki bölüm hazırlaması siparişini verir.

2009 yılının Mayıs ayında Stiliyan Ivanov, dünya kültürünü ve türizmini tanıtan, özel TVART TV kanalını kurar. Söz konusu TV kanalı, internet ve uydu aracılığı ile seyirci kitlesi tarafından izlenir. 2009 yılında Stiliyan Ivanov, Türkiye ve Suriye kapsamındaki “Uygarlıklar Beşiği Anadolu” Belgesel çekimlerine, iki ülkenin kültür müesseselerinin daveti üzerine start eder.

Ödül ve mükafatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1 10.jübile Avrasya Televizyon ve Sinema Festivali - 2007 yılı.
  • 2 Moskova’da düzenlenen, 2. Uluslararası “Sadık Kalp" Sinema Festivali - 2007 yılı.
  • 3 "Ben İnsanım”,Orenburg - 2007 yılı.
  • 4 “Yılın Yapımcısı” ödülü - 1997 yılı ve Pop-Folk klibi çekimleri için, " Yılın Yapımcısı" çdülü - 1999 yılı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]