Steve Keen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steve Keen, 2013

Steve Keen (d. 28 Mart 1953), Avustralyalı bir ekonomist ve yazardır. Kendisini post-Keynesçi olarak görmektedir ve neoklasik ekonomiyi tutarsız, bilim dışı ve ampirik olarak desteklenmemiş olmakla eleştirmektedir. Keen'in ekonomi hakkındaki düşünceleri üzerindeki başlıca etkiler arasında John Maynard Keynes, Karl Marx, Hyman Minsky, Piero Sraffa, Augusto Graziani, Joseph Alois Schumpeter, Thorstein Veblen ve François Quesnay yer almaktadır. Hyman Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi, finansal istikrarsızlığın matematiksel modellemesi ve simülasyonuna odaklanan ekonomiye[1] yaptığı büyük katkının ana temelini oluşturmaktadır. Gördüğü şekliyle, Avustralya emlak balonunun kayda değer bir eleştirmenidir.

Keen, üniversitedeki ekonomi programının kapanması nedeniyle 2013 yılında gönüllü işten çıkarma başvurusunda bulunana kadar, daha önce Western Sydney Üniversitesi'nde ekonomi doçentiydi.[2] 2014 sonbaharında Londra'daki Kingston Üniversitesi'nde profesör ve Ekonomi, Tarih ve Politika Okulu Başkanı oldu. Aynı zamanda Politika Geliştirme Merkezi'nde bir üyesiydi.[kaynak belirtilmeli] O zamandan beri emekli oldu ve Londra Üniversitesi Koleji, Strateji Direnç ve Güvenlik Enstitüsü'nde Seçkin Araştırma Görevlisi olmanın yanı sıra bağımsız araştırmalar yürütmek için kitle kaynaklı olarak finanse ediliyor.[3]

Hayat ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Keen, 1953'te Sidney'de doğdu. Babası bir banka müdürüydü. Keen, her ikisi de Sidney Üniversitesi'nden 1974'te Bachelor of Arts ve 1976'da Bachelor of Laws ile mezun oldu. Daha sonra 1977'de Sydney Teachers College'da Eğitim Diplomasını tamamladı.

1990 yılında, New South Wales Üniversitesi'nde ekonomi ve ekonomi tarihi alanında Ticaret Yüksek Lisansını tamamladı. Doktorasını 1997 yılında New South Wales Üniversitesi'nde ekonomi alanında tamamladı.[4]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Finansal istikrarsızlık ve borç deflasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Steve Keen'in son çalışmalarının çoğu, Hyman Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezini ve Irving Fisher'ın borç deflasyonunu modellemeye odaklanıyor. Hipotez, aşırı büyük bir özel borcun GSYİH'ya oranını tahmin ediyor, deflasyona ve depresyona neden olabilir. Burada, fiyat seviyesinin düşmesi, ödenmemiş borcun sürekli artan gerçek miktarıyla sonuçlanır. Ayrıca, ödenmemiş borçların sürekli olarak kaldıraçsızlaştırılması deflasyon oranını artırmaktadır. Böylece, borç ve deflasyon birbirini etkiler ve tepki verir, bu da bir borç deflasyon sarmalına yol açar. Sonuç bir krizdir. Steve Keen, mevcut küresel ekonomik krizin çok fazla özel borcun sonucu olduğunu savunuyor.

Siyaset[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 2015'te Keen, Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi liderlik seçimlerindeki kampanyasını destekledi.[5] Ekim 2021 itibarıyla Keen, Yeni Güney Galler'deki Yeni Liberaller için 2022 Avustralya federal seçimlerinde senato adayı olarak aday olmayı planlamaktadır.[6][7]

Diğer yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Keen, Steve The Debtwatch Manifesto 2012 http://www.debtdeflation.com/blogs/manifesto/ 4 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Debtwatch economist Steve Keen takes UWS to Fair Work Commission, but uni gets ready to fire back". 20 Ocak 2013. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "ISRS, UCL staff". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  4. ^ Economic growth and financial instability
  5. ^ "The Labour party stands at a crossroads". The Guardian. 14 Ağustos 2015. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Steve Keen announces Senate run". MacroBusiness (İngilizce). 24 Eylül 2021. 24 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ How bad is the political situation in Australia right now? (İngilizce), 19 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 16 Ekim 2021 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]