Steam Machine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Steam Box (oyun konsolu) sayfasından yönlendirildi)
Steam Machine
Gigabyte Technology'den Steam Machine, Steam Controller'ın ilk prototipinin yanında
Geliştirici(ler)Valve
Üretici(ler)Çeşitli
Tip
Çıkış tarihi10 Kasım 2015 (2015-11-10)
Tanıtım fiyatıUS$400

–$6000

(Steam Controller $49.99; Steam Link $49.99)
Satış adedi<500,000
İşletim sistemiSteamOS
Kontrol girişi
Çevrimiçi hizmetlerSteam
Websitestore.steampowered.com/sale/steam machines
2011 CES'te gösterilen ve nihai Steam Makinesi donanımına eklenmesi planlanan özelliklerin çoğunu gösteren bir Xi3 modüler bilgisayar "Piston" prototipi; Xi3 Corporation, birim hala varsayılan olarak Windows ile gönderildiğinden ve fare ve klavye girişlerine sahip olduğundan, o zamandan beri Valve ile işbirliğini durdurdu.

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

Steam Machine ve SteamOS'u desteklemek için Valve, dokunmatik yüzey tabanlı dokunsal geri bildirime sahip özelleştirilebilir bir oyun denetleyicisi olan Steam Controller'ı ve Steam yazılımına sahip tüketicilerin bir monitöre içerik akışı yapmasına olanak tanıyan bir cihaz olan Steam Link'i piyasaya sürdü. İki yıllık bir test sürecinin ardından Steam Makineleri ve ilgili donanımı 10 Kasım 2015'te piyasaya sürüldü. 2018'de birçok Steam Makinesi modeli artık Steam mağazasında sunulmuyordu.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok üçüncü taraf oyun yayıncısının ürünlerini sunan bir dijital video oyunları mağazası olan Steam, Valve tarafından öncellikle Microsoft Windows için geliştirildi ve bu platformda dijital olarak satın alınan oyunların tahmini %75'ini oluşturdu. Hem Microsoft hem de Apple'ın kendi işletim sistemlerinde benimsediği yaklaşımlar, hangi uygulamaların çalıştırabileceğini sınırlıyor ve 2012'de Windows 8'in piyasaya sürülmesinden sonra Valve'ın CEO'su Gabe Newell bunu "PC alanındaki herkes için bir felaket" olarak nitelendirdi ve açık kaynak işlem sistemi Linux'u destekleme olasılığını tartıştıbu, "platformun açıklığını" koruyacaktır. Newell, oyunların Linux'a geçişin önemli bir parçası olması gerektiğini fark etti. Temmuz 2012'de Steam için resmi bir Linux istemcisi ve oyunların platforma taşınmasına yardımcı olacak geliştirici araçları yayınlandı. Valve, kullanıcıların oyun kitaplıklarının taşınabilir olmasını sağlamak için çalıştı; buna, bir platform için bir oyun satın alındığında kullanıcının oyunu desteklenen diğer platformlarda oynamasına otomatik olarak izin veren Steam Play ve platformlar arası çok oyunculu özellikler de dahil..

Valve'ın Steam Machines'i resmi olarak duyurmasından önce, Valve'ın Linux işletim sistemine yapılan vurgu ve 3 metrelik kullanıcı arabirimi gibi özelliklerin tanıtılması gibi yönlere dayalı olarak 2012 yılı boyunca sektörde geliştirilen donanım pazarına girme planına dair söylentiler bir video oyun konsolu için gerekli bir özellik olan Steam için "Büyük Resim Modu".

Valve, bir video oyun konsolu düşündüğünü resmen duyurdu 2012'nin sonlarına doğru. Sektör gazetecileri donanıma geçici olarak "Steam Box" adını verdiler. Oyuncuların oyunları, medyayı ve istemcinin zaten sağladığı diğer işlevleri başlatmasına izin vermek için Steam çalıştıran özel bir birim olarak görev görür. Birimin donanımının, diğer video oyun konsollarına benzer şekilde sıkı kontrol edilmesi bekleniyordu. Yazılım tarafının açık kalması bekleniyordu. Yazılım tarafının açık kalması bekleniyordu; örneğin, birimin bir Linux işletim sistemiyle birlikte gönderilmesi beklenir, ancak kullanıcı isterse Microsoft Windows'u kurabilecektir.

Gabe Newell, Valve'ın stratejisinin, dahili olarak "Bigfoot" olarak adlandırılan varsayılan model olarak tek bir donanım birimi geliştirmek ve aynı kullanıcı deneyimini ancak Valve'ın modeli tarafından sunulmayan farklı donanım yapılandırmalarıyla sunmak isteyen diğer bilgisayar üreticileriyle çalışmak olduğunu açıkladı; örneğin Valve, boyut ve maliyet nedeniyle bir optik sürücü eklemeyi beklemiyordu, ancak bu, bir üretim ortağı tarafından sunulan bir özellik olabilirdi.  Ayrıca , tek kutunun evdeki herhangi bir monitör veya televizyonla çalışmasına izin vererek, ekran kaydı yeteneklerini etkinleştirecek yazılımı tasavvur etti .  Newell, birim için biyometriyi entegre eden kontrolörler de geliştireceklerini belirtti. oynatıcıdan gelen veriler ve bakış izleme seçenekleri , oynatıcıdan gelen istemsiz tepkilerin hareket kontrolü gibi diğer oynatıcı girdisi biçimlerinden daha yararlı olduğunu öne sürerek .  Newell ayrıca Valve'ın ev konsolu pazarına ek olarak mobil cihaz pazarını da düşündüğünü, özellikle "Littlefoot" lakaplı kendi donanımlarına sahip dizüstü bilgisayarları ve tabletleri düşündüğünü açıkladı.  Ocak 2014'teki Steam Geliştirici Günleri sırasında Valve, Steam Makineleri için ilk hedef pazarın oturma odasına yerleştirileceğini ve oyunların Linux sürümleri için destek talebi oluşturacaklarını, böylece çalışmaya devam edebileceklerini açıkladı. Gelecek için Windows ve OS X işletim sistemlerinden.

2013 Tüketici Elektroniği Fuarı'nda , modüler bilgisayar donanımı şirketi Xi3 Corporation, "Piston" kod adlı bir prototip modüler PC'yi tanıttı. Bu birim, Valve'ın Steam Box için varsayılan donanım modeli olarak aradığı birkaç olası tasarımdan biridir ve Steam'i Linux üzerinde çalıştırmak ve Büyük Resim modunu desteklemek için özel olarak tasarlanmıştır.  Birim, Xi3'ün "performans seviyesi" X7A modelini temel alır ve güç, video ve veri sinyallerine bağlanmak için çeşitli G/Ç bağlantı noktaları içeren bir insan elinden biraz daha büyüktür.  Xi3, 2013 South by Southwest Festivalinde Piston Konsolu için ön sipariş almaya başladı. Mart 2013'te, birimi 2013'ün sonuna kadar genel satın alma için piyasaya sürmeyi planlayan donanıma yüksek düzeyde ilgi bekleniyor.  Valve, Xi3 ile bazı ilk keşif çalışmaları yürütmelerine rağmen, herhangi bir Piston'un spesifikasyonlarıyla doğrudan ilgiliydi ve Steam Box'ın son tasarımını temsil etmesi zorunlu değildi.

Valve , Eylül 2013'ün son haftasında, ilgili SteamOS ve Steam Kontrolcüsü dahil olmak üzere Steam Makinelerini resmi olarak açıkladı ve 2014'ün ortalarında geçici bir çıkış tarihi verdi.  13 Aralık 2013'te Steam Machine'in üç yüz beta birimi, ilk test için seçilen beta testçilerine gönderildi. Ocak 2014'te Steam Dev Days etkinliğine katılan geliştiricilere ek 2000 birim sağlandı.  Valve ayrıca "Linux bilgisayar korsanlarının" denemesi için SteamOS'leri için erken bir kısıtlı indirme bağlantısı yayınladı.  Bu test uzmanlarından gelen geri bildirimlere dayanarak Valve, Mayıs 2014'te beklenen sürümü Kasım 2015'e kadar ertelediklerini duyurdu. İlk Steam Makineleri, Steam Kontrolcüleri ve Steam Bağlantıları seti, 10 Kasım 2015'ten itibaren tüketiciler tarafından satın alınabilir ve dağıtılabilir.

Birkaç oyun web sitesi, Nisan 2018'e kadar Valve'ın artık Steam vitrinindeki Steam Machine bölümüne bağlantılar sunmadığını ve bu bölüme doğrudan bir URL aracılığıyla erişilebilse de, daha önce sunulan modellerin çoğunun artık listelenmediğini gözlemledi.  Valve, Steam Makinelerinin iyi satış yapmadığını fark ettiklerini ve çok az kullanıcı trafiği gördüklerini, bu da onları vitrinde değişiklik yapmaya sevk ettiğini söyledi. Valve, açık bir oyun platformuna bağlı kaldıklarını ve bu tür çabalara yardımcı olacak SteamOS gibi arka uç teknolojileri geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Valve daha sonra 2021'de  Arch Linux tabanlı SteamOS çalıştıran Steam oyunlarını oynamak için tasarlanmış bir el bilgisayarı olan Steam Deck'i ortaya çıkardı . Steam Destesinin bazı tasarım faktörleri, Steam Makinelerinin geliştirilmesinden ve başarısızlığından kaynaklanmıştır. Geliştiricilerin Linux sistemleri oluşturmasını ve üreticileri Steam Makineleri üretmeye ikna etmek için uyum eşiklerine ulaşmasını sağlamak zor olduğundan, Valve, Linux'un Microsoft Windows tabanlı uygulama ve oyunları çalıştırması için bir uyumluluk katmanı olan Proton'a yatırım yaptı. Üretim ortaklarının Steam Machines'ten çekinmeleri de Valve'ın daha iyi bir ürün oluşturmak için Steam Destesini geliştirmeye devam etmesine neden oldu.