Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Spider-Man: Into the Spider-Verse sayfasından yönlendirildi)
Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Yönetmen
Yapımcı
Senarist
  • Phil Lord
  • Rodney Rothman
Hikâye (eser)Phil Lord
UyarlamaMarvel Comics
Oyuncular
MüzikDaniel Pemberton
KurguRobert Fisher Jr.
StüdyoColumbia Pictures
Sony Pictures Animation
Marvel Entertainment
Arad Productions
Lord Miller Productions
Pascal Pictures
DağıtıcıSony Pictures Releasing
Çıkış tarih(ler)i14 Aralık 2018
Süre117 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe90$ milyon[1]
Hasılat384.3$ milyon[2]
Devam filmiÖrümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş

Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde (Özgün adı: Spider-Man: Into the Spider-Verse) Marvel Entertainment ile birlikte Columbia Pictures ve Sony Pictures Animation tarafından üretilen, Marvel Comics karakteri Miles Morales / Örümcek Adam'ın yer aldığı 2018 Amerikan bilgisayar animasyonlu süper kahraman filmidir. Sony Pictures Releasing tarafından dağıtılan bu film, Örümcek Adam serisinin ilk animasyon filmidir. Phil Lord ve Rothman'ın senaryosundan Bob Persichetti, Peter Ramsey ve Rodney Rothman'ın (Persichetti ve Rothman'ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemelerinde) yönettiği filmde Morales rolünde Shameik Moore ve Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Vélez, John Mulaney, Kimiko Glenn, Nicolas Cage ve Liev Schreiber. Filmin hikâyesi, yeni Örümcek Adam olan ve evrenini Kingpin'den kurtarmak için çeşitli paralel evrenlerden diğer Örümcek İnsanlara katılan Miles Morales'i takip ediyor.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

New Yorklu genç Miles Morales, Örümcek Adam'ı bir tehdit olarak gören polis memuru babası Jefferson Davis'in beklentilerini karşılamakta zorlanır. Miles hazırlık okuluna alışır ve onu grafiti yapması için terk edilmiş bir metro istasyonuna götüren amcası Aaron Davis'i ziyaret eder. Miles, radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılır ve Örümcek Adam'a benzer örümcek benzeri yetenekler kazanır.

İstasyona dönen Miles, ölümünden Örümcek Adam'ı sorumlu tuttuğu merhum karısını ve oğlunu geri getirmek için paralel evrenlere erişmeyi uman Wilson Fisk tarafından yapılmış bir çarpıştırıcıyı keşfeder. Miles, Örümcek Adam'ın Wilson'ın yandaşları Green Goblin ve Prowler ile savaşırken çarpıştırıcıyı devre dışı bırakmaya çalışmasını izliyor. Örümcek Adam Miles'ı kurtarır, ancak Yeşil Goblin, Örümcek Adam'ı çarpıştırıcıya iterek Goblin'i öldüren ve Örümcek Adam'ı ciddi şekilde yaralayan bir patlamaya neden olur. Örümcek Adam, Miles'a çarpıştırıcıyı devre dışı bırakmak için tasarlanmış bir USB flash sürücü verir ve makinenin yeniden etkinleştirilirse şehri yok edebileceği konusunda uyarır. Wilson'ın Örümcek Adam'ı öldürmesini dehşet içinde izledikten sonra Miles, peşinde Prowler ile birlikte kaçar ve sonunda kaçar.

Şehir, Örümcek Adam'ın ölümünün yasını tutarken Miles onun mirasını onurlandırmaya ve yeni Örümcek Adam olmaya çalışır. Yeni keşfettiği yeteneklerini denerken, istemeden sürücüye zarar verir. Miles, Örümcek Adam'ın mezarında, Örümcek Adam'ın başka bir boyuttan daha eski ve yıpranmış bir versiyonu olan Peter B. Parker ile tanışır. Onunla tanıştıktan sonra Miles, "zehir patlamaları" adı verilen biyo-elektrik patlamaları yayma yeteneğini keşfeder. Peter, yeni bir sürücü oluşturmak için veri çalmaya yardım etmesi karşılığında Miles'ı eğitmeyi gönülsüzce kabul eder. Wilson'ın araştırma tesisine sızarlar ve Miles görünmez olma gücüne sahip olduğunu keşfeder. Peter'ın kendi boyutlarında kalırsa hücresel bozulmadan öleceğini keşfeden çılgın bilim adamı Olivia Octavius ile karşı karşıya kalırlar.

Octavius tarafından laboratuvarda ve çevredeki ormanda kovalanan Miles ve Peter, başka bir boyuttan Örümcek Kadın olan Gwen Stacy tarafından kurtarılır. Daha sonra, diğer boyutlardan daha fazla Örümcek insanı - Spider-Man Noir, Peni Parker ve Spider-Ham - barındıran ve aynı zamanda kötüleşen Peter'ın teyzesi May Parker'ı ziyaret ederler. Miles, diğerlerinin eve dönebilmesi için çarpıştırıcıyı devre dışı bırakmayı teklif eder, ancak onu sorgulayıp test ettikten sonra, deneyimsiz olduğunu söylerler. Perişan haldeki Miles, Aaron'un Haydut olduğunu öğrendiği Aaron'un evine çekilir. Miles, Peni'nin yeni yolculuğu tamamladığı May'in evine döner; onu Wilson, Prowler, Octavius, Scorpion ve Tombstone izliyor. Ardından gelen kavgada, Aaron onu köşeye sıkıştırırken Miles kimliğini Aaron'a açıklar. Kendi yeğenini öldürmek istemeyen Aaron, Miles'ı kurtarır, ancak Wilson tarafından ölümcül bir şekilde vurulur. Miles, ölmeden önce devam etmesini söyleyen Aaron ile kaçar. Jefferson olay yerine gelir ve Miles kaçar, bu da Jefferson'ın Örümcek Adam'ı Aaron'un katili sanmasına neden olur.

Kahramanlar, yurt odasında perişan durumdaki Miles ile yeniden bir araya gelir. Peter, güvenliğini sağlamak için Miles'ı dizginler ve geride kalarak ve çarpıştırıcıyı devre dışı bırakarak kendini feda etmeyi seçerek diğerleriyle birlikte ayrılır. Jefferson, Miles'ın kapısının önüne gelir ve Miles'ın onunla konuşmak istemediğini varsayarak hataları için özür diler ve Miles'a ilham verir. Miles daha sonra güçlerini kontrol etmeyi başarır, kısıtlamalarından kurtulur ve May'in yardımıyla kendi Örümcek Adam kostümünü yaratır. Wilson'ın uygulayıcılarını yenerek ve onları eve göndermek için yeni sürücüyü kullanarak kahramanlara katılır. Wilson, Miles'la savaşır ve Örümcek Adam'ın kendisini gördüğü gibi bir tehdit olmadığını anlayan Jefferson'ın dikkatini çeker. Jefferson, zehir patlamasıyla Wilson'ı bastıran ve onu öldürme anahtarına atarak çarpıştırıcıyı yok eden Miles'ı cesaretlendirir.

Wilson ve yandaşları suçlarından tutuklanır ve Jefferson, Wilson'ın Peter ve Aaron'u öldürdüğüne dair kanıt alırken yeni Örümcek Adam'ı bir kahraman olarak tanır. Kahramanlar kendi boyutlarında hayatlarına dönerken Miles yeni hayatının sorumluluklarını üstlenir. Daha sonra Gwen, Miles ile kendi boyutundan iletişim kurmanın bir yolunu bulur.

Başka bir boyutta Miguel O'Hara, 1967 yapımı Örümcek Adam animasyon serisinin evrenine seyahat eder ve Örümcek Adam ile tartışır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sony Pictures Entertainment'in 2014 senesinde hacklenmesinden sonra, Army Pascal ve Doug Belgrad'in aralarındaki Phil Lord ve Christopher Miller, geliştireceği, Örümcek Adam'ı canlandıracak bir filmi yapılacağına dair e-mailler ortaya çıktı. Sony yöneticileri, Ocak 2015'teki bir zirvede birkaç Örümcek Adam filmiyle ilgili bir tartışmada projeyi ele almışlardı. 2015 Nisan ayında düzenlenen CinemaCon'da Sony Pictures'in başkanı Tom Rothman animasyon Spider-Man filmin 20 Temmuz 2018 tarihinde vizyona gireceği ve Lord, Miller, Avi Arad ve Matt Tolmach'in yapımda olacağını duyurdu.

Aralık ayında, Sony vizyon tarihini 21 Aralık 2018 tarihine çekti. 2016 Haziran ayında Lord, senaryoyu yazdı, Bob Persichetti, yönetmeye hazırdı. Miller, önceki Spider - Man filmlerinden farklı olacağını belirtti ve benzersiz bir film deneyimi yaşayacağını ekledi. 2017 Ocak ayında Miles Morales karakterine odaklanacağı dedikodularını doğruladı. Peter Ramsey, eş yönetmen olarak yer aldı ve ertesi ay, Alex Hirsch'in film hikâyesine katkıda bulunduğu ortaya çıktı. 2017 Nisan ayında vizyon tarihin, bir hafta erkene, 14 Aralık 2018, alındığını duyurdu. 2017 Aralık ayında ise filmin ismini Spider-Man: Into the Spider-Verse olacağını belirtti ve birkaç Spider-Men filmde yer alacağı duyuruldu.

Yazımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Persichetti, birkaç tane Spider-Man filminin yapıldığını, ilk adımın neden bu filme karar verildiğini belirmek olduğunu ve cevabın çekilmiş Spider-Man filmlerinde yer almayan yeni ve eşsiz Miles Morales'ın hikâyesi olduğunu belirletti. Miles Morales'in yaratıcılardan Brian Michael Bendis, film uyarlamasında danışmanlık yaptı. Film için ilk tam animasyon ve resimli taslak yapımı iki saatten uzun sürdü, bu da animasyonlu filmler için nadir görülüyordu. Lord ve Miller bunu, neyin "idare edebileceğini" görme ve nihayetinde filmi oradan şekillendirme niyetiyle, filme mümkün olduğunca fazla öğe ekleme yaklaşımlarına bağladılar.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 Nisan ayında Shameik Moore Morales'i seslendireceği belirlendi ve Liev Schreiber kötü karakteri sesleneceği duyuruldu. Bir ay sonra Mahershala Ali ve Brian Tyree Henry Morales'in amcası Aaron Davis ve babası Jefferson Davis'i seslendireceği duyuruldu. 2017 Aralık ayında yetişkin Peter Parker'in Morales'i mentörü olarak filminde yer alacağını ve 2018 Nisan ayında bu karakteri Jake Johnson sesleneceği duyuruldu. Bu sırada, Green Goblin, Kingpin ve Prowler karakterlerinin yer alacağı duyuruldu.

2018 Haziran ayında Sony, bütün kadroyu onayladı. Schreiber, Kingpin'i seslendirken, Hailee Steinfeld, Spider-Gwen'i, Lauren Velez ise Morales'in annesi Rio Morales, Lily Tomlin ise Parker'in May halası seslendirdi. Bir ay sonra Nicolas Cage, Spider-Man Noir'i dahil edildi. John Mulaney ve Kimiko Glenn, Spider-Ham ve alternatif versiyonu olan Peni Parker'i seslendirdiler. Chris Pine Miles'in evrendeki Peter Parker'i seslendirirken, Oscar Isaac ise Spider-Man 2099'ü seslendirdi.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Soundtrack from & Inspired by the Motion Picture)
Çeşitli sanatçılar soundtrack'i
Yayımlanma14 Aralık 2018 (2018-12-14)
Tarz
Süre46:50
ŞirketRepublic
Yapımcı
  • Avedon
  • Rick Nowels
  • Bantu
  • Ben Billions
  • Black Caviar
  • Blackway
  • Breyan Isaac
  • Carl Rushing
  • Carter Lang
  • Didier Cohen
  • DJ Khalil
  • Infamous
  • Jahaan Sweet
  • Jailo
  • John Cunningham
  • Kyduh
  • Louis Bell
  • OmArr
  • Om'Mas Keith
  • Pierre PD DeJournette
  • Pip Kembo
  • RayAyy
  • Stermstyle
  • Syk Sense
  • Take a Daytrip
  • Young Fyre

2018 Temmuz ayında filmin müziklerini Daniel Pemberton yapacağı duyuruldu. Filmin soundtrack'ı Republic Records tarafından 14 Aralık günü yayımlandı. Filmde kullanılan şarkılar, Morales gibi bir ergenin dinleyeceği şarkılar kullanıldı. Daniel Pemberton'un film için hazırladığı şarkılar ise Sony Classical Records tarafından 17 Aralık günü ayrı bir albüm olarak yayımlandı.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

iTunes baz alınmıştır.[3]

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Soundtrack from & Inspired by the Motion Picture)
No. BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler) Süre
1. "What's Up Danger" (seslendiren(ler) Blackway & Black Caviar)
  • Yaw Sintim-Misa
  • Jared Piccone
  • Black Caviar
  • Blackway
3:42
2. "Sunflower" (Spider-Man: Into the Spider-Verse)(seslendiren(ler) Post Malone & Swae Lee)
  • Swae Lee
  • Louis Bell
  • Post Malone
  • William Walsh
  • Carter Lang
  • Carl Rosen
  • Bell
  • Lang
2:38
3. "Way Up" (seslendiren Jaden Smith)
  • Rambert
  • Fyre
2:33
4. "Familia" (Spider-Man: Into the Spider-Verse)(seslendiren(ler) Nicki Minaj & Anuel AA ft. Bantu)
  • Bantu
  • Kembo
2:54
5. "Invincible" (seslendiren Aminé)
  • Om'Mas Keith
  • Dylan Meek
  • Aminé
Keith 3:16
6. "Start a Riot" (seslendiren(ler) Duckwrth & Shaboozey)
  • Breyan Isaac
  • Duckwrth
  • Collins Chibueze
  • Alec Appoloni
  • Isaac
  • Kyduh
2:51
7. "Hide" (albüm versiyonu) (seslendiren(ler) Juice Wrld ft. Seezyn)
  • Juice Wrld
  • Carl Chaney
  • George Dickinson
PD 3:25
8. "Memories" (seslendiren Thutmose)
  • Thutmose
  • Vincent Van den Ende
Avedon 3:19
9. "Save the Day" (seslendiren(ler) Ski Mask the Slump God & Jacquees ft. Coi Leray & LouGotCash)
  • Jacquees
  • Ski Mask the Slump God
  • Raymond Arroyo
  • Coi Collins
  • Rahlou Ruth
RayAyy 2:58
10. "Let Go" (seslendiren Beau Young Prince)
  • Beau Young
  • Jaimy Lageweg
Jailo 2:57
11. "Scared of the Dark" (albüm versiyonu) (seslendiren(ler) Lil Wayne & Ty Dolla Sign ft. XXXTentacion)
  • Ben Billions
  • Infamous
  • John Cunningham
3:52
12. "Elevate" (seslendiren(ler) DJ Khalil ft. Denzel Curry, YBN Cordae, Swavay & Trevor Rich)
  • DJ Khalil
  • Denzel Curry
  • YBN Cordae
  • Andre Jones
  • Daniel Seeff
  • Didier Cohen
  • Trevor Rich
3:39
13. "Home" (seslendiren Vince Staples)
Take a Daytrip 3:31
Toplam süre:
38:15

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McNary, Dave (21 Kasım 2018). "'Spider-Man: Into the Spider-Verse' Tracking for $30 Million Launch". Variety. 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  2. ^ "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Box Office Mojo. IMDb. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023. 
  3. ^ "Spider-Man: Into the Spider-Verse (Soundtrack From & Inspired by the Motion Picture) by Various Artists on iTunes". iTunes Store. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2019.