Speedy (film, 1928)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Speedy sayfasından yönlendirildi)
Speedy
YönetmenTed Wilde
YapımcıHarold Lloyd
SenaristAlbert DeMond
OyuncularHarold Lloyd
Ann Christy
Bert Woodruff
Babe Ruth
StüdyoMutual Film Corporation
TürüSessiz film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1928, ABD
Süre86 dakika
Dilİngilizce (yazılar)

Speedy, başrolde Harold Lloyd'un yer aldığı ve yönetmenliğini Ted Wilde' nin yaptığı 1928, ABD yapımı sessiz bir komedi filmidir. Aynı zamanda Lloyd'un son sessiz filmidir. En iyi yönetmen dalında Oscar adayı olan filmin çekimleri New York'ta yapılmıştır. Film, New York ve Coney Island' ın 1920'lerin sonlarındaki haline ve şehrin canlı sokak yaşamına da tanıklık etmektedir.

Ayrıca bu filmde Lloyd'un daha önce Haunted Spooks adlı filminin çekimleri sırasında bir patlayıcı nedeniyle kaybettiği sağ el baş ve işaret parmaklarını kamufle eden protezli özel eldiveni sık sık görülebilmektedir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jane'in büyükbabası Pop Dillon, New York'taki tarihi atlı tramvaylardan sonuncusunu işletmektedir. Tramvayların işletmesini ihale ile alan iş insanı, onun arabasını ucuza satın alıp yeni bir hat döşemeye karar verir; ancak tarihi sayılabilecek bu tramvayı büyükbabayı kandırıp elinden alması sandığı kadar kolay olmaz. Pop Dillon'a yaptığı 10 bin dolarlık teklif, o tramvaydan başka geçim kaynağı olmayan fakir adam tarafından reddedilir. O da gangsterlerden bu arabayı ortadan kaldırmaları için yardım ister. Kanuna göre araba eğer 24 saat boyunca hiç çalışmazsa sahibinin elinden alınabilecektir.

Speedy (Harold Lloyd)ise Jane'in sevgilisidir. Beyzbol fanatiği olan Speedy hiçbir işte uzun süre çalışamaz ve sürekli kovulur. Büyükbabanın başına gelecekleri tesadüfen öğrenen Speedy, gangsterlerin saldıracağı gün tramvayı sürmeye karar verir. Bu gün öncesinde de akşamları tramvay hizmet dışıyken onu bir kafe gibi kullanan yaşlı mahalle sakinlerini durumdan haberdar eder. Ertesi gün gansterler saldırdığında mahalle halkınn da desteği ile araba kurtarılır. Ancak o gece araba çete tarafından kaçırılıp ücra bir yerde saklanır. Köpeğinin yardımı ile arabayı bulan Speedy, tramvayı 24 saat dolmadan görev yerine yetiştirmek zorundadır. Bugünkü aksiyonu bol Hollywood filmlerini aratmayan bir macera sonunda arabayı büyükbabaya ulaştıran Speedy, hem gangsterleri hem de iş insanın yenilgiye uğratmış olur. İş insanı da Speedy' nin tramvay için istediği ilkinin on kat fazlası para teklifini kabul etmek zorunda kalır. Yine de filmin sonunda büyükbabanın arabayı satıp satmayacağı belirsiz kalır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Karakter
Harold Lloyd Harold "Speedy" Swift
Ann Christy Jane Dillon
Bert Woodruff Pop Dillon, Jane'in dedesi
Babe Ruth Kendisi
Bryon Douglas W.S. Wilton
Brooks Benedict Steve Carter

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]