SparkyLinux

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SparkyLinux
Xfce masaüstü ortamı kullanan SparkyLinux 6.0 "Po Tolo" sürümü
Geliştirici(ler)SparkyLinux ekibi [1]
İşletim sistemi ailesiLinux
Paket yöneticisidpkg
Üretime hazır olduğu tarih5 Mayıs 2012[2]
Son kararlı sürümü(Yuvarlanan sürüm) / 7.2, 7 Aralık 2023
LisansDiğer yazılım lisanları da dahil olmakla beraber genel olarak GPL, az miktarda telif hakkı saklı yazılım paketleri içerebilir
Çekirdek türüMonolitik (Linux)
Dil(ler)Çoklu-dil
Güncelleme yöntemiAPT
Platform desteğiIA-32, x86-64, ARM
Kullanıcı alanıGNU
Kullanıcı arayüzüLXQt, MATE, Xfce ve KDE
Web sitesisparkylinux.org

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür.[3] Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Proje Ekim 2011'de masaüstü ortamı olarak Enlightenment kullanan, ue17r (Ubuntu Enlightenment17 Remix) adlı bir Ubuntu remixi olarak doğdu. Birkaç aylık testten sonra temel sistem Debian olarak değiştirildi ve adı SparkyLinux olarak değiştirildi.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

SparkyLinux, Debian'ın "kararlı" ve "test" sürümleri temellidir ve "yuvarlanan-sürüm-döngüsü" modelini kullanır. Kullanıcıların sistem yönetimini daha kolay yapabilmesi için çeşitli araç ve basit komutlar içermektedir.

Önceden yüklü masaüstü ortamları LXQt (eskiden LXDE), MATE, Xfce ve KDE olmakla birlikte, kullanıcılar "Sparky APTus" aracılığıyla başka masaüstü ortamlarını da yükleyebilirler.

Sparky ISO kalıbı telif hakkı saklı bazı yazılım paketlerini içerdiğinden, "contrib" ve "non-free" kaynak depolarına ait yazılım paketlerini sistemden kaldırmak için "Sparky APTus" içindeki "Non-Free Remover" adlı araç kullanılabilir.

2023 yılından itibaren ISO kalıbını USB diske yazan bir yardımcı program aracılığıyla değişiklerin kaydedildiği bir taşınabilir olarak kullanma olanağı da sunulmaktadır. Bu özellik başlangıç olarak sadece "MinimalGUI" sürümü için sunulmuştur.[4]

Özel Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • GameOver sürümü oyunculara yöneliktir. Çok sayıda özgür ve açık kaynaklı oyun ve bazı gerekli araçlar içerir.
  • Rescue sürümü bozuk işletim sistemlerini kurtarmak için canlı bir sistem ve çok sayıda uygulama sunar.
  • Multimedia sürümü ses, video ve HTML sayfaları oluşturmaya yöneliktir.
  • MinimalGUI sürümü Sparky tabanına ilaveten, menü sistemi için Openbox, görev çubuğu ve sistem tepsisi için Tint2 yanı sıra, çok az sayıda uygulamanın yüklü olduğu, minimal bir masaüstü ortamı sunar. Web tarayıcı, e-posta istemcisi gibi başlıca uygulamalarının seçimi ve yüklenmesi kullanıcıya bırakılmıştır.
  • MinimalCLI sürümü ise masaüstü sitemini kendileri kurmayı tercih eden ileri düzey kullanıcılar içindir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Canlı CD'lerin listesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SparkyLinux Team". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 
  2. ^ "SparkyLinux 1.0 wersja finalna". 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 
  3. ^ "about [Sparky Wiki]". wiki.sparkylinux.org. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 
  4. ^ "Sparky 2023.01 + Persistence". SparkyLinux (İngilizce). 20 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  5. ^ "SparkyLinux: Low Resource OS Packing Dynamite! » Reach Unlimited". www.reach-unlimited.com. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]