1974 FIFA Dünya Kupası elemeleri (konfederasyonlararası play-off)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1974 FIFA Dünya Kupası elemeleri konfederasyonlararası play-off turu, CONMEBOL ve UEFA elemelerinden gelen birer takım arasında gerçekleşti. Batı Almanya'da düzenlenecek olan 1974 FIFA Dünya Kupası'nda yer alabilmek için, Sovyetler Birliği ve Şili arasında yapılan play-off'un 21 Kasım 1973 yılında oynanacak olan ikinci maçı siyasi koşullardan dolayı oynanamadı. Normal maç takvimine göre, müsabaka Şili'nin başkenti Santiago'daki Şili Ulusal Stadyumu'nda oynanacaktı. Şili'de General Augusto Pinochet tarafından yapılan darbede insanlar ulusal stadyumda esir alınmış ve idam edilmiştir. Bu gelişmeler üzerine Sovyetler BirliğiFIFA'dan maçın Şili'de başka bir stadyumda oynanmasını istedi. FIFA, Sovyetler Birliği'nin bu talebini reddetti. Bunun üzerine Sovyetler Birliği maça çıkmadı ve Şili hükmen kazanarak 1974 Dünya Kupası'na gitti.

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk maç[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Eylül 1973'te Sovyetler Birliği'nin ev sahipliği yaptığı play-off mücadelesinin ilk maçında Şili ile 0-0 berabere kaldı.

İkinci maç[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Kasım 1973 tarihindeki maç oynanamadığından dolayı rövanşta Şili hükmen 3-0 galip ilan edilerek 1974 Dünya Kupasına hak kazandı.