Solo (müzik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trompetçi, grup lideri ve şarkıcı Louis Armstrong: solist olarak.

Müzikte, bir solo[1] (İtalyanca solo kelimesinden, yalnız anlamına gelir ), tamamen tek başına veya piyano veya org gibi eşlik eden bir enstrüman tarafından desteklenen tek bir icracı tarafından çalınan veya söylenen bir parça veya bir parçanın bir bölümüdür. sürekli bir grup (Barok müzikte) veya bir koro, orkestra, bando veya diğer toplulukların geri kalanı. Bir solo icra etmek "tek başına" dır ve icracı solist olarak bilinir.

Çoğul, soli veya İngilizceleştirilmiş form solos'tur. Bazı bağlamlarda bunlar birbirinin yerine kullanılabilir, ancak soli klasik müzikle ve çoğunlukla ya solo icracılar ya da tek bir parçadaki solo pasajlarla sınırlı olma eğilimindedir. Ayrıca, soli kelimesi, bir orkestra kompozisyonunda tek oyunculara atanan az sayıda eşzamanlı parçaya atıfta bulunmak için kullanılabilir. Barok konçerto grosso'da böyle bir solist grubu için kullanılan terim akordeon idi.

Enstrümantal solo, popüler müzikte genellikle bir mola veya köprü sırasında şarkının sözsüz bir bölümüne ilgi ve çeşitlilik katmak için kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David Fuller, "Solo", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001).