Sol minör Adagio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sol minör adagio

Yaylılar ve org için sol minör Adagio, genellikle 18. yüzyıl Venedikli besteci Tomaso Albinoni'ye atfedilen, ancak aslında bir el yazması fragmanın keşfine dayanan 20. yüzyıl müzikolog ve Albinoni biyografisi yazarı Remo Giazotto'ya ait Neo-Barok bir kompozisyondur. İddia edilen fragmanın gerçek olup olmadığı veya Giazotto tarafından sürdürülen müzikal aldatmaca hakkında sürekli bir bilimsel tartışma vardır, ancak Giazotto'nun eserin geri kalanıyla ilgili yazarlığı hakkında şüphe yoktur.[1]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompozisyon genellikle "Albinoni - Adagio" veya "Remo Giazotto tarafından düzenlenen Albinoni'nin bir teması üzerine Sol minör Adagio olarak adlandırılır.[1] Albinoni'ye atıfta bulunulması, Giazotto'nun Albinoni'nin yitik bir trio sonatının ikinci bölümünden elde edilen bir el yazması fragmanının (ezgi çizgisi ve sürekli bas partisinin ilk birkaç ölçüsünden oluşur) keşfine dayanır.

Giazotto'ya göre, belgeyi 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden kısa bir süre sonra, koleksiyonlarının çoğunu koruyan Saksonya Devlet Kütüphanesi'nden aldı, ancak bina İngiliz ve Amerikan hava kuvvetlerinin Şubat ve Mart 1945'teki Dresden bombardımanında yıkıldı. Giazotto, el yazması fragmanının muhtemelen Albinoni'nin 1708 tarihli Op. 4 setinden sol minör bir kilise sonatının (sonata da chiesa, trio sonatın iki standart formundan biri) bir bölümü olduğu sonucuna vardı.[1]

Daha sonra Giazotto, bu parçalanmış temaya dayanan tüm tek hareketli çalışmanın dengesini inşa etti. Telif hakkını aldı ve 1958'de İngilizceye çevrilmiş bir başlık altında yayınladı.[2] Giazotto el yazması fragmanını asla ortaya koymamış ve Saksonya Devlet Kütüphanesi koleksiyonundaki varlığına dair resmi bir kayıt bulunamamıştır.[3]

Müzik yaylılar ve org için düzenlenmiştir, ancak büyüyen şöhreti ile diğer çalgılar için birçok farklı düzenlemesi yapılmıştır.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Adagio birçok filmde, televizyon programında, reklamlarda, kayıtlarda ve kitaplarda kullanılmıştır. Önemli olaylar şunları içerir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Is Albinoni's Adagio the biggest fraud in music history?". CBC Music. 13 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  2. ^ Remo Giazotto, Adagio in sol minore per archi e organo, su due spunti tematici e su un basso numerato di Tomaso Albinoni (Milan: Ricordi, 1958).
  3. ^ Letter from the Saxon State Library (consultant Marina Lang), 24 September 1990, reproduced in facsimile by Wulf Dieter Lugert and Volker Schütz, "Adagio à la Albinoni", Praxis des Musikunterrichts 53 (February 1998), pp. 13–22, here p. 15.
  4. ^ "Wolf Hoffmann Headbangers Symphony". Blabbermouth.net. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  5. ^ Discogs'ta Sol minör Adagio

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]