Sol Parti (Fransa)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Logosu

Sol Parti (Parti de Gauche, PG), 1 Şubat 2009'da kurulmuş Fransız demokratik sosyalist siyasi partisidir. Parlamenterler Jean-Luc Mélenchon ve Marc Dolez tarafından Reims Kongresi'nin ardından Sosyalist Parti'den (PS) ayrıldıktan sonra 12 Kasım 2008'de kuruldu. PG, farklı siyasi geleneklerden kişilikleri ve grupları bir araya getirir ve sosyalist, ekolojist ve cumhuriyetçi bir yönelimi olduğunu iddia eder.

Siyasi olarak Sosyalist Parti ile Fransız Komünist Partisi arasında konumlanan Sol Parti, anti-liberal solun - buna "diğer sol" da diyor ⁠— tüm hassasiyetlerini aynı ittifak içinde birleştirmek niyetindedir. 2008'de PG, Birleşik Sol Komünist Partisi ile diğer altı sol ve aşırı sol örgütle güçlerini Sol Cephe adı altında birleştirdi ve Jean-Luc Mélenchon, cumhurbaşkanlığı seçimi için aday oldu.

Kasım 2010 yılında Jean-Luc Mélenchon ve Martine Billard Le Mans Kongresinde eş başkanlık yaptı. Nisan 2016'da Sol Parti'nin 8.000 üyesi vardı. Ağustos 2014'ün sonunda Jean-Luc Mélenchon ve Martine Billard istifa etti ve parti liderliği daha sonra ulusal sekreterya tarafından toplu olarak sağlandı.

Haftalık gazetesi L'Intérêt général (eski adıyla À gauche) tüm üyelere ve aynı zamanda abonelere gönderilir. Haftada 15.000'den fazla kopyası basılmaktadır.

2016'da, ertesi yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimleri ışığında Jean-Luc Mélenchon Sol Parti'nin canlanmasına yardım eden Boyun Eğmeyen Fransa adında yeni bir hareket başlattı.

Popüler destek ve seçim sicili[değiştir | kaynağı değiştir]

PG henüz bir seçimde bağımsız olarak yarışmadı, bu nedenle destek tabanını belirlemek zordur.

Avrupa Parlamentosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Parlamentosu
Seçim yılı Oy sayısı Genel oy yüzdesi Kazanılan koltuk sayısı
2009 1.115.021 % 6,47 [1] 1 [2]
2014 1.252.730 % 6,61 1 [3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Results of the Left Front which includes the larger French Communist Party
  2. ^ Of the 5 Left Front MEP, 1 is a member of the PG
  3. ^ Of the 4 Left Front MEP, 1 is a member of the PG