Sokuon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sokuon (Japonca促音), Japoncada küçük bir hiragana veya katakana tsu (っ ve ッ) şeklinde bir semboldür. Daha az resmi bir dilde, "küçük tsu" anlamına gelen chiisai tsu (小さいつ) veya chiisana tsu (小さなつ) olarak adlandırılır.[1] Japonca yazımda birçok amaca hizmet etmektedir.

Sokuonun ana kullanımı, çoğu romanizasyon sisteminde ünsüzün ikiye katlanmasıyla temsil edilen bir ikiz ünsüzü belirtmektedir.[1] Ancak Hepburn romanizasyonunda bir ikiz h as tch kullanılır. Onu takip eden sembolün ilk ünsüzünün çiftleşmesini ifade eder.

Örnekler:

  • Bir Japon çubuk krakeri pocky kanada ポッキー olarak yazılır.
    po
    (sokuon)
    ki
    (chōonpu)
    Rōmajide çift k ünsüzünün temsil ettiği sokuon ile pokkī olarak yazılır.
  • 待って (matte), 待つ (matsu, "beklemek") fiilinin te formu olup şunlardan oluşur:
    ma (kanji)
    (sokuon)
    te
    Rōmajide matte, çift t ünsüzünün temsil ettiği sokuon ile yazılır.
  • "Buraya" anlamına gelen こっち (kotchi), şunlardan oluşur:
    ko
    (sokuon)
    chi
    Hepburn romanizasyonunda kotchi, sokuon aşağıdaki ünsüz ch olmasına rağmen, t ünsüzle temsil edilir. Bunun nedeni, rōmaji ch'nin aslında [t͡ɕ]'yi (sessiz alveolo-damak kırıcı) temsil etmesi ve ondan önceki sokuon'un [t] sesini ikiye katlamasıdır. Kunrei-shiki ve Nihon-shiki romanizasyon sistemleri bu heceyi ti (ve ikizli versiyonunu tti) olarak yazar, böylece istisna ortaya çıkmaz.

Sokuon asla bir kelimenin başında veya bir sesli harften (a, i, u, e veya o) önce görünmez ve nadiren n, m, r, w veya y ünsüzleriyle başlayan bir heceden önce görünür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kawahara, Shigeto. "The phonetics of obstruent geminates, sokuon" (PDF). Semantic Scholar. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fujihiko Kaneda, Rika Samidori (1989). Easy hiragana: first steps to reading and writing basic Japanese. Passport Books. ss. 74−78.