Sokma operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika Birleşik Devletleri Donanması Kriminal Soruşturma Servisi'ın bir ekstazi sokması için hazırlıkları

Kolluk kuvvetlerinde, bir sokma operasyonu, bir suç işlemeye teşebbüs eden bir kişiyi yakalamak için tasarlanmış aldatıcı bir operasyondur. Tipik bir sokma, gizli bir kolluk görevlisine, dedektife veya halktan bir kooperatif üyesine, suç ortağı veya potansiyel mağdur olarak rol oynar ve şüphelinin yanlış yaptığına dair kanıt toplamak için bir şüphelinin eylemlerine eşlik eder. Basın-yayın gazetecileri zaman zaman video kaydetmek ve suç faaliyetlerini ortaya çıkarmak için yayın yapmak için operasyonlara başvururlar.[1]

Sokma operasyonları Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede yaygındır[2] ancak İsveç veya Fransa gibi bazı ülkelerde bunlara izin verilmemektedir. Yasa uygulayıcıların yasa dışı uyuşturucu alıcılarını yakalamak için uyuşturucu satıcısı gibi davranmasının yasa dışı olduğu Filipinler'de olduğu gibi, belirli türde sokma operasyonlarının yürütülmesine ilişkin yasaklar vardır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Journalism: to sting or not to sting?". the Guardian (İngilizce). 2 Haziran 2013. 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  2. ^ "Watch: FBI Targets American Muslims in Abusive Counterterrorism "Sting Operations"". HuffPost (İngilizce). 23 Temmuz 2014. 19 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  3. ^ Luna, Franco. "PDEA and PNP scrap 'misencounter' tag on Commonwealth shootout, will wait for probe findings". Philstar.com. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022.