Sohn Won-pyung

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sohn Won-pyung (doğum 1979; Şablon:Lang-ko) Güney Koreli roman yazarı ve film yapımcısıdır. 2016'da Amondeu (아몬드 Badem) ve 2017'de Seoreunui bangyeok (서른의 반격 Counterattack of the Thirty) için iki edebiyat ödülü kazanmıştır. Sohn'un romanları, insanın varoluşunun ve büyümesinin anlamını araştırır ve benzersiz karakterlerin kullanımı ve hızlı olay örgüsü gelişimi ile karakterize edilir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1979'da Güney Kore'nin Seul kentinde, Koreli bir politikacı olan Sohn Hak-kyu'nun ikinci kızı olarak doğdu. Üniversitede hem sosyoloji hem de felsefe okudu. Sohn, sosyoloji öğreniminden edindiği yapılandırılmış düşünme becerilerinin ve bir felsefe öğrencisi olarak öğrendiği bireysellik kavramının roman yazmaya yardımcı olduğuna inanıyor. Özellikle, hem film yapımında hem de roman yazarlığında aktif olarak yer almıştır. İki türün ifade alanlarında benzersiz olması ve hem işbirlikçi hem de kişisel yaratıcı süreçlere ilgi duyması nedeniyle kariyerini her iki alanda da sürdürmeye devam edeceğini söylüyor.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sohn, ilkokuldan beri profesyonel bir romancı olmayı hayal etse de, film endüstrisindeki ilk filmi edebi başlangıcından önce geldi. 2001 Yılında sinema dergisi Cine 21'den Film Eleştirisi Ödülü (영화평론상) kazandı. Daha sonra Kore Film Sanatları Akademisi'ne (KAFA) katıldı ve film yönetmenliği alanında uzmanlaştı. Mezun olduktan sonra, Inganjeogeuro jeongi an ganeun ingan (인간적으로 정이 안 가는 인간 Ooh, You Make Me Sick) (2005) için birçok ödül ve eleştirel beğeni toplayan bir dizi kısa film yönetti. Ayrıca 2006 SF Yaratıcı Yazarlık Yarışması'nda (과학기술 창작문예 공모전) Sunganeul mideoyo (순간을 믿어요 I Believe in the Moment) için En İyi Senaryo Özeti Ödülü kazandı.