Sodyum füzyon testi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sodyum füzyon testi, bir numunede halojenler, azot ve kükürtün varlığının nitel olarak belirlenmesi için element analizinde kullanılan bir yöntem. J. L. Lassaigne tarafından geliştirlmiştir.[1]

Test numunenin temiz sodyum metali ile iyice ısıtılmasını -sodyum metali ile füzyonunu- içerir. Çok çeşitli metotlar mevcuttur. İşlemden geçmiş numune suya batırılır ve elde edilen son solusyon üzerinde alışılagelmiş nitel analiz uygulanır.[1]

Teori[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir organik bileşiğin içindeki halojenler, azot ve kükürtün tespiti için kullanılan genel bir testtir. Bahsi geçen elementler organik bileşiğe kovalent bağ ile bağlıdır. Bu elementleri tespit etmek için, elementle iyon haline dönüştürülmeli. Bu basamak organik bileşeğin sodyum metali ile füzyonundan sağlanır. Füzyon sırasında oluşan iyonik bileşikler sulu çözeltide elde edilirler ve basit kimyasal testler ile belirlenebilirler. Son aşamada oluşan özüt, sodyum füzyon özütü veya Lassaigne özütü olarak adlandırılır.

Bir organik bileşik sodyum ile iyice ısıtıldığında, her halojen, azot ve kükürt- sodyum halojenür (halojenler için), sodyum siyanür (azot için), sodyum sülfür (kükürt için) ve sodyum tiosiyanat (kükürt ve azot için) gibi- inorganik sodyum tuzuna dönüştürülecektir. Azot- demir sülfür gibi- demirli sülfürler ile tasdik edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gower, R. P.; Rhodes, I. P. (1969). "A review of techniques in the Lassaigne sodium-fusion". J. Chem. Ed. 46 (9). s. 606. Bibcode:1969JChEd..46..606G. doi:10.1021/ed046p606.