Soçi Mutabakatı (2018)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soçi Mutabakatı (2018)
Türkiye-Rusya Federasyonu arasında mutabakat muhtırası
İmzalanma17 Eylül 2018
YerSoçi, Rusya

Soçi Mutabakatı, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin beklenen İdlib operasyonu öncesi, 17 Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelerek İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması üzerinde anlaşmaya varmıştır. Mutabakat ile 15-20 kilometre derinliğinde ve 250 kilometre uzunluğundaki silahsızlandırma şeridinin silahlı örgütlerin kontrol ettiği bölgeden geçmesi planlanıyordu. Bunun üzerine Suriye ordusu, bir süredir planlamakta olduğu İdlib operasyonunu erteledi.[1]

Muhtıra[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhtıra maddeleri şu şekildedir:[2]

  1. İdlib gerginliği azaltma bölgesi korunacak. Türkiye gözlem noktaları güçlendirilecek.
  2. Rusya Federasyonu, İdlib’de askerî operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacak.
  3. Silahsızlandırma bölgesi oluşturulacak ve bölge 15 – 20 km olacak.
  4. Silahsızlandırma bölgesinin sınırları sahadaki çalışmalarla belirlenecek.
  5. Tüm radikal terörist gruplar silahsızlandırma bölgesinden 15 Ekim’e kadar çıkarılacak.
  6. Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim’de İdlib’deki silahsızlandırma bölgesinden çekilecek.
  7. Silahsızlandırma bölgelerindeki denetimler Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacak. Denetimler insansız hava araçlarıyla havadan da yapılacak.
  8. M4 - M5 otoyolu güvenliği yıl sonuna kadar sağlanacak ve trafiğe açılacak.
  9. İdlib’de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınacak. İran, Türkiye, Rusya ortak koordinasyon merkezi geliştirecek.
  10. İki taraf her türlü tezahürde Suriye’deki terörizmle mücadele konusunda kararlılıklarını yineledi.

Mutabakatla, İdlib’de faaliyet gösteren ve başını Heyeti Tahrir Şam'ın (HTŞ) çektiği terör örgütlerinin, oluşturulacak silahsızlandırma bölgesini terk etmeleri, ağır silahların da 15 Ekim’e kadar çekilmesi öngörülmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İdlib için imzalanan Soçi Mutabakatı ne öngörüyordu?". BBC. 2 Mart 2020. 6 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 
  2. ^ "İşte 10 maddelik İdlib mutabakatı". Cumhuriyet Gazetesi. 20 Eylül 2018. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020.