Slash (müzisyen)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Slash
Slash (2011).
DoğumSaul Hudson
23 Temmuz 1965 (58 yaşında)
Hampshire, Birleşik Krallık
Milliyetİngiltere
MeslekMüzisyen, söz yazarı
Çocuk(lar)Cash Antony Hudson, London Hudson
Resmî sitehttp://slashonline.com/

Saul Hudson veya daha iyi bilinen adıyla Slash (d. 23 Temmuz 1965, Hampshire), Guns N' Roses grubu ile ünlenen solo gitaristtir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluğundan beri ışıltılı müzik dünyasıyla iç içe olan Saul Hudson'ın annesi 70'lerin glam rock yıldızı David Bowie'nin kostümlerini tasarlamaktaydı. Slash okulundaki derslerinden çok, gitarla ilgileniyordu. Genç yaşta gitar çalmaya başlayan Slash, lise yıllarının sonlarında günde 12 saat gitar çalıyordu. Bunu ödevlerden daha mantıklı buluyordu.

Slash, Axl Rose'un kurduğu Guns'n Roses grubuna katıldı[1] ve bu grup ilk albümünün ikinci single'ı (Sweet Child'O Mine) çıkmasından 1993 Use Your Illusion World Tour'a kadar bu grupta büyük işler başarmış ancak 1996'da Axl'ın kendisinden Geffen Records'tan gelen teklifi kabul etmesini istemesi onun Guns N' Roses grubundan ayrılmasına neden olmuştur. Slash'a göre bu sözleşme,grubun bütün telif haklarını Axl'a verecekti. Slash'in bu kararından sonra Guns N' Roses dağılmış ancak 2000'li yılların başında başka üyelerle birlikte Axl'ın çabasıyla tekrar kurulmuştur.

80'li yılların sonu ve 90'lı yılların başlarında son derece popüler olan Hard Rock grubu Guns N' Roses'ın solo gitaristi olan Gibson Les Paul marka gitarı, kıvırcık saçları ve fötr şapkasıyla özdeşleşmiş, bunlardan ayrı düşünülemez olmuştur. Başta Slash olmak üzere aralarında sürekli bir iktidar mücadelesi olduğu söylenmiş ve Guns N' Roses grubunun da bu nedenle Izzy, Slash, Duff gibi bu grubunu temellerini oluşturan isimlerden şu anda yoksun olduğu fikri birçok insan tarafından benimsenmiştir.

Slash, başta Eric Clapton ve Jimi Hendrix olmak üzere pek çok blues gitaristinden etkilenmiş ve yazdığı sololarda da bunu yansıtmıştır. Sololarında daha çok hammer on ve pull off ve Les Paul'un ağladığını düşündüren bendler kullanan Slash'in sololarında herkese hissettirdiği duygu, onun bir rockstardan çok sanatçı ruhlu olduğunu düşündürür. Guitar World gibi dünyaca ünlü gitar dergilerinde gelmiş geçmiş en iyi gitaristlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Slash, eski eşi Perla Ferrar' dan 4 Eylül 2018 tarihinde boşanmış, kız arkadaşı Meegan Hodges ile yaşamaya başlamıştır.

Aynı zamanda "Guitar Hero III: Legends of Rock" adlı oyunda Slash'e yer verilmiştir.

Michael Jackson'a birçok parçasında, albümünde ve konserinde eşlik etmiş, tabir-i caiz ise onun gitaristi olarak görülmüştür.[2]

Ayrıca Japonya konserinde attığı o muhteşem solo (The Godfather Theme) unutulmazlar listesine girmiştir. 2010 yılında kendi solo albümünü çıkarmıştır. Aynı yıl solist Myles Kennedy, bas gitarist Todd Kerns, ritim gitaristi Frank Sidoris ve baterist Brent Fitz ile Slash Featuring Myles Kennedy And The Conspirators (SMKC) adlı grubu kurmuştur.

22 Mayıs'ta Apocalyptic Love adında albüm kaydetmiştir. (SMKC)

2014 yılında ise World On Fire albümü çıkmıştır. (SMKC)

2016 yılında Not In This Lifetime turnesi ile tekrar Guns N' Roses'a katılmıştır.[3]

2018 yılında Living The Dream albümünü çıkarmıştır. (SMKC)

2021 yılında Guns N' Roses ile ABSUЯD ve Hard Skool adlı 2 single çıkarmıştır.

2022 yılında 4 adlı albümünü çıkarmıştır. (SMKC)

Slash favori gitarı Gibson Les Paul'u çalarken

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Guns N' Roses ile
Slash's Snakepit ile
Velvet Revolver ile
Solo /Slash ft. Myles Kennedy & the Conspirators

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Slash, Axl Rose ile İlk Tanışmaları ve Çalışma İlişkilerinden Bahsetti". Rotka. 27 Aralık 2021. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  2. ^ "Michael Jackson's Collaborations With Slash". Michael Jackson Official Site (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  3. ^ "9 Videoda Guns N' Roses ile Rock N' Roll". Red Bull. 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]