Siyah Ekran Hatası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Siyah ekran hatası, sistemin kapanmasına neden olabilecek kritik bir sistem hatasıyla karşılaştıktan sonra Microsoft Windows işletim sistemlerinin bazı sürümlerinde görülebilen önemli bir sistem hatasıdır.

Sistem sabit sürücüsü ana önyükleme kaydını yükleyemediğinde ortaya çıkan bir siyah ekran hatası

Windows 3.x[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows 3.0'da Standart Mod sırasında siyah ekrana neden olan bir EMM386 hata mesajı örneği.

Windows 3.x'te siyah ekran, DOS tabanlı bir uygulama düzgün çalışmadığında ortaya çıkan bir hatadır. Ağ sürücüleri bellekte yerleşikken belirli işlemlerin denenmesiyle birlikte bağlantılı olduğu biliniyordu. (Genellikle hata, DOS için Novell NetWare istemcisi yüklenirken görüldü)

Sorun çoğu durumda, etkilenen istemcilerin SYSTEM.INI dosyasına TimerCriticalSection = 10000 metnine sahip ek bir bölüm eklenerek giderildi.

Windows'un sonraki sürümlerinde[değiştir | kaynağı değiştir]

MS-DOS, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ayrıca işletim sistemi önyükleme yapamadığında siyah ekran hatasını verir. Bu, genellikle eksik bir dosyadan kaynaklanır.[1] Bu, kullanıcı tüm dosyalarda dosya sıkıştırmayı etkinleştirdiğinde ve işletim sistemi sıkıştırdığında da olur. Eksik dosya önyükleme işlemi için kritikse, genellikle kullanıcının Windows'u yeniden yüklemesi gerekir. Ancak, çoğu zaman önyükleme ekranı kullanıcıyı eksik dosya konusunda bilgilendirecektir. İşletim sistemi sıkıştırılmışsa, işletim sistemi güvenli mod içine bile önyükleme yapamayacaktır.[2][3] Ancak, başka bir aygıttan önyükleme yapmak ve dosyaları açmak genellikle sorunu çözecektir.

2009'un sonlarında, Windows XP, Windows Vista ve Windows 7'de siyah ekran hakkında birkaç yeni rapor ortaya çıktı. İlk başta hatanın kaynağının Windows Update olduğu düşünüldü. Fakat sonralarında Prevx tarafından hatalı bir rapor olarak geri alındı.[4][5] Microsoft ise soruna hiçbir güvenlik duvarının neden olmadığını ve bunun kötü amaçlı bir yazılıma bağlı olabileceğini bildirdi.[6][7] Diğer durumlarda, siyah ekranın yerini mavi ekran aldı.

Windows 10, yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, tamamlanmamış bir güncelleme nedeniyle siyah ekran hatası verebilir; eski durumda, güncellemeden sonra sistem yeniden başlatılır ve kullanıcıya giriş ekranı sunulur, ancak kullanıcı giriş yaptıktan sonra bunun yerine başka bir siyah ekranla takılır. Bilgisayarı sert bir şekilde kapatmak ve soğuk önyükleme yapmak, kullanıcının bu sorunu çözmesinin tek yoludur.[8]

MacOS'da siyah ekran[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı MacOS sürümlerinde (Mac OS X Lion gibi) bir donanım veya yazılım sorunu, sistemin çekirdek paniği yerine siyah ekran göstermesine neden olabilir. Bu genellikle bir grafik kartı arızasına veya uyku/uyanma sorununa işaret eder.[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Siyah ekran örneği". 2 Şubat 2021. 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  2. ^ Deland-Han. "Önyüklemede siyah ekran - Windows Server". docs.microsoft.com. 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Windows yardımı ve öğrenimi". support.microsoft.com. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Windows Black Screen Root Cause". web.archive.org. 4 Ocak 2012. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Windows Black Screen recap". web.archive.org. 28 Aralık 2011. 4 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  6. ^ "'Black screen of death' for some Windows users". NBC News (İngilizce). 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  7. ^ wibjorn. "Geliştirici araçları, teknik belgeler ve kod örnekleri". docs.microsoft.com. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  8. ^ Cawley, Christian (9 Aralık 2019). "How to Fix a Black Screen of Death Error in Windows 10". MUO (İngilizce). 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  9. ^ "Black Screen Of Death Plagues Some Mac Users After Lion Update | Cult of Mac". www.cultofmac.com. 26 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022.