Site Haritası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir site haritası, bir etki alanındaki bir web sitesinin sayfalarının bir listesidir.

Üç temel site haritası türü vardır:

  • Bir web sitesinin tasarımcıları tarafından planlanması sırasında kullanılan site haritaları.
  • Bir sitedeki sayfaların genellikle hiyerarşik olarak listelenen insan tarafından görülebilir listeleri.
  • Arama motorları gibi web tarayıcılarına yönelik yapılandırılmış listelemeler.

Site haritası türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'nin Ana Sayfası'ndan hangi bağlantıların bir site haritasıdır.
2006 yılında Google'ın site haritası

Site haritaları, kullanıcılara veya yazılımlara yönelik olabilir.

Çok sayıda site, siteyi genellikle hiyerarşik olarak sistemli bir şekilde sunan kullanıcıya görünür site haritalarına sahiptir. Bunlar, ziyaretçilerin belirli sayfaları bulmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve ayrıca örümcekler tarafından da kullanılabilir. Ayrıca, bir siteye ait içeriğin genel bir bakışını tek bir bakışta sunarak bir navigasyon aracı olarak da işlev görürler.[1] Alfabetik olarak düzenlenen site haritaları bazen site dizinleri olarak adlandırılır ve farklı bir yaklaşımı temsil ederler.

Arama motorları ve diğer tarayıcılar için kullanılan yapılandırılmış bir format olan XML Site Haritası, bir sitenin sayfalarını, bunların göreceli önemini ve ne sıklıkla güncellendiğini listeler. Bu, robots.txt dosyasından işaret edilir ve genellikle sitemap.xml olarak adlandırılır. Yapılandırılmış formatta, diğer sayfalardan linkler aracılığıyla erişilemeyen ancak yalnızca site içi arama araçları veya JavaScript'te URL'lerin dinamik olarak oluşturulmasıyla erişilebilen sayfalar içeren web siteleri için özellikle önemlidir.

XML site haritaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Google, web geliştiricilerinin sitelerinin çeşitli bölümlerinden link listeleri yayınlamaları için Site Haritaları protokolünü tanıttı. Temel amaç, bazı sitelerin, formların ve kullanıcı girişlerinin kullanımıyla erişilebilen çok sayıda dinamik sayfaları olmasıdır. Site Haritası dosyaları, web tarayıcıları tarafından bulunabilmeleri için bu sayfaların URL'lerini içerir. Bing, Google, Yahoo ve Ask şimdi ortak olarak Site Haritaları protokolünü desteklemektedir.

Ana arama motorlarının aynı protokolü kullanması nedeniyle,[2] bir site haritasına sahip olmak sayfaların güncel bilgilerine sahip olmalarını sağlar. Site haritaları, tüm bağlantıların taranacağına dair garanti vermez ve taranması, dizine (indeksleme) alınacağı anlamına gelmez.[3] Google Web Yöneticisi Araçları, bir web sitesi sahibinin Google'ın taramasına izin vermek için yükleyebileceği bir site haritası veya aynı şeyi robots.txt dosyasıyla gerçekleştirebilir.[4]

XML Site Haritaları, arama motorlarına "arama motorlarına gönderme" yönteminin yerini aldı. Artık web geliştiricileri doğrudan bir Site Haritası gönderirler veya arama motorlarının onu bulmasını beklerler.[5] Yeni sayfalar yayınlandığında güncellenmiş bir site haritası göndermek, arama motorlarının bu sayfaları kendi başına bulmasından daha hızlı bir şekilde bulmasına ve dizine eklemesine olanak tanıyabilir.

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda, basit üç sayfalı bir web sitesi için onaylanmış bir XML site haritası örneği verilmiştir. Site haritaları, özellikle non-html dillerinde yazılmış olan sitelerin aranabilir olmasını sağlamak için kullanışlı bir araçtır.

XML site haritası örneği:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
 <url>
  <loc>http://www.example.net/?id=who</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.8</priority>
 </url>
 <url>
  <loc>http://www.example.net/?id=what</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.5</priority>
 </url>
 <url>
  <loc>http://www.example.net/?id=how</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.5</priority>
 </url>
</urlset>

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sitemap Usability 12 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Jakob Nielsen's Alertbox, August 12, 2008
  2. ^ "Google, Yahoo!, Microsoft Standardize Against Google Sitemap Protocol". Oreilly. 5 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2012. 
  3. ^ Joint announcement 2 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from Google, Yahoo, Bing supporting Sitemaps
  4. ^ "Submitting Sitemaps". Google Inc. 6 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2012. 
  5. ^ "How to Manage XML Sitemaps for eCommerce Websites | What You Need to Know" (İngilizce). 26 Eylül 2022. 3 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]