Sistik kanal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Safra kesesi ve safra kanalları. 4. kısımda sistik kanal yer alır

Sistik kanal, safra kesesini ana safra kanalına bağlayan kısa bir kanaldır. Latince ductus cysticus olarak bilinen kanal genellikle sistik arterin yanında yer alır. Değişken uzunlukta olan yapı, safra akışına karşı çok fazla direnç sağlamayan "Heister'in spiral valvlerini" (mukoza kabartıları) içerir.[1] Sistik kanal ortak hepatik kanal ile birlikte Calot üçgenini oluşturur.[2]

Safra, safra kesesi ile ana safra kanalı ve ortak hepatik kanal arasında her iki yönde de akabilir. Bu şekilde safra safra kesesinde, sindirimin gerçekleşmediği zamanlarda depolanır. Kolesistosinin hormonu, yağlı bir yemekle uyarıldığında hepatik safra üretiminin artması, safra kesesinin kasılması ve Oddi sfinkterinin gevşemesi ile safra salgılanmasını teşvik eder.

Safra taşları, sistik kanalı tıkıyarak safra akışını önleyebilir. Safra kesesinde artan basınç şişme ve ağrıya neden olur. Biliyer kolik olarak bilinen bu ağrı, ani başlangıcı nedeniyle bazen safra kesesi "atağı" olarak da adlandırılır.

Bir kolesistektomi sırasında, sistik kanal iki veya üç yerden klipslenir ve alınacak safra kesesini serbest bırakmak için klipsler arasında bir kesim yapılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2019. 
  2. ^ Haubrich WS (2002). "Calot of the triangle of Calot". Gastroenterology. 123 (5). s. 1440. doi:10.1053/gast.2002.1231440. PMID 12404217. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anatomi figürü: 38:06-03, Human Anatomy Online, SUNY Downstate Medical Center - "Safra kesesi ve ekstrahepatik safra kanalları."