Sipahi, Kıbrıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sipahi (Agia Triada)
(Αγία Τριάδα, Αγία Τριάς (Yunanca)
Köy
Sipahi
Ülkede jure Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
de facto Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC
Bölge / İlçeKıbrıs Cumhuriyeti Mağusa Bölgesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele İlçesi
Yüzölçümü
 • Toplam18.8 km²
Rakım150 m
Nüfus
 (2011)
 • Toplam614
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Sipahi (Yunanca: Αγία Τριάδα veya Αγία Τριάς "Kutsal Üçlü" / Aya Trias), de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Yenierenköy kasabasının 2 km doğusunda,Karpaz Yarımadası'nın doğu kısmında, Dipkarpaz kasabasının 16 km batısında kuzey sahilinden 1 km içerde tepelik bir alanda yer almaktadır. Köy belli bir merkez etrafında değil, dağınık olarak gelişmiştir. Yüzölçümü, yaklaşık 18 km²'dir. Köyün güneyi dağlık ve ormanlık arazi olup, başlıca geçim kaynağı tarımdır. Eskiden arazilerde genellikle tütün ekilmesine rağmen, 2000'li yıllarda çeşitli ekonomik nedenlerden dolayı bu alışkanlık bırakılmıştır. Şimdilerde ise tütün ekimi devlet tarafından yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır.[1] Köy etrafında birçok harup ve zeytin ağacı ile maki bulunmaktadır.

Köyün ismi Osmanlı zamanındaki belgelerde görülmemektedir. İngiliz döneminin ilk dönemlerinde birçok mezra ile beraber Yenierenköy'ün parçası sayılmıştır. Agia Trias köyü 1946 yılında çevredeki 3 ayrı kiliseye bağlı yerleşim yerinin (Monagri, Kakotri ve Melini) birleşmesiyle kurulmuştur. Nüfusu 1973 yılında 1200'ün üzerine çıkan köyün nüfusu tamamen Kıbrıslı Rumlardan oluşmaktaydı. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nın ikinci kısmında Kıbrıslı Türklerin kontrolüne geçmiştir. Bu tarihten sonra Kıbrıslı Rumların çoğu köyden ayrılmıştır. Bugün ise büyük oranda yaşlı olan 120 civarında Rum, köyde yaşamaya devam etmektedir.

Harekâttan sonra köye, yaygın tütün yetiştiriciliğinden dolayı sigara markalarından olan "Sipahi" adı verilmiştir.[2] Daha sonraları, 1975-76 yıllarında köye, Türkiye'nin Karadeniz (Trabzon) bölgesinden gelen göçmenler yerleştirilmiştir. Bugün köyün toplam nüfusu ise 650 civarındadır.

2008 yılından beri Yenierenköy Belediyesi'ne bağlıdır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2021.