Sinope

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sinope Yunan tanrıçasıdır.[1] Sinop şehrinin eski adıdır. Efsanesi şöyledir: Sinope ırmak tanrısı Asopus'un güzeller güzeli kızıymış. Rivayete göre mutlu bir hayatı varmış. Bir gün tanrılar tanrısı Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık oluvermiş. Zeus bu; gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş. ama Sinope, Zeus'un bile başını döndürecek bir güzellikteymiş. Eli ayağı, dili dudağı dolaşmış tanrılar tanrısının. Bir sabah Sinope'yi görmeye ırmak kenarına gitmiş ve çalıların arasında saklanmış, başlamış beklemeye. Sinope geldiğinde haylaz bir rüzgarı yanına çağırmış ve en zarif haliyle Sinope'nin kulağına

"Senin için Olympos'un tahtından vazgeçsem bana gönlünün tahtını açar mısın?" demesini istemiş. korku içindeki genç kız kendisine dokunmamasını bakire istediğini söylemiş heybetli Zeus'a. Tanrılar tanrısı sözüne sadık kalmış ve Sinope'ye her dilediğini yerine getirmeye söz vermiş. Genç kız da kızlığına dokunmamasını dilemiş. Tanrı da onu Karadeniz kıyılarına bırakmış.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morales, Helen (2007). Classical mythology: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0192804761.